Seful de campanie al UDMR pentru Parlamentul European, deputatul UDMR Kelemen Hunor, sustine ca daca episcopul reformat Laszlo Tokes ar fi candidat din partea Uniunii, acesta ar fi fost automat plasat pe un loc eligibil pe lista acestei formatiuni. "Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, condus de Tokes, nu are personalitate juridica.

Daca ar fi candidat asa pe listele noastre, insemna automat ca am facut o coalitie si crestea pragul electoral", a spus parlamentarul.

Hunor a contrazis, ieri, si afirmatiile episcopului referitor la faptul ca UDMR duce o politica de santaj in comunitatile de maghiari pentru obtinerea numarului de semnaturi necesare pentru sustinerea listei Uniunii la alegerile pentru Parlamentul European. Deputatul a adaugat ca, in opinia sa, data alegerilor europene nu trebuie modificata.

Cu toate acestea, Hunor l-a acuzat, ieri, pe Tokes ca implica Biserica Reformata in politica, fapt inacceptabil in secolul XXI. "Corect era sa-si dea demisia. El vrea sa se intoarca in fruntea Bisericii, fiind acum la ultimul mandat de Episcop. Va intrerupe acest mandat acum si va veni in 2010 si va candida din nou", a afirmat deputatul maghiar.

Mai mult, parlamentarul sustine ca Tokes nu va ajunge in Parlamentul European. ?n opinia deputatului UDMR, candidatura episcopului reformat reprezinta o "ambitie personala"dar si o greseala uriasa.

Hunor a mai afirmat ca, pana ieri, UDMR avea adunate peste 80.000 de semnaturi de sustinere si a estimat ca pana in 7 martie toate cele 200.000 de iscalituri necesare participarii la alegerile pentru Parlamentul European vor fi stranse.

"Eu cred ca nici cei care au facut acuzatiile nu cred ce spun. Asa am auzit si eu zvonuri ca la Universitatea «Partium» studentii nu pot intra la examene fara o lista cu 100 de semnaturi pentru sustinerea lui Laszlo Tokes, dar eu nu cred acest lucru", a mai afirmat Hunor.

Lista candidatilor UDMR pentru alegerile europarlamentarilor va fi definitivata in aceasta sambata.

Pe de alta parte, Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) si Consiliul de Coordonare (CCU), structuri din cadrul UDMR, se vor intruni, sambata, in sedinta comuna, la Targu-Mures. Aceasta este ultima reuniune inaintea Congresul programat in zilele de 2 si 3 martie, la Arad.

Pe ordinea de zi a dezbaterilor de la Targu-Mures figureaza aprobarea ordinii pe lista a candidatilor pentru alegerile europarlamentare si raportul cu privire la starea Uniunii.