Eveniment de grad 0 in Maramures! In premiera, o institutie europeana de prestigiu deschide o reprezentanta permanenta cu atributii regionale in Baia Mare. Mai mult, directorul general al Reprezentantei Permanente a Camerei Economice Europene este omul de afaceri baimarean Mihai Lung.

Imediat dupa inaugurarea oficiala, in cadrul unui eveniment de exceptie a Reprezentantei Permanente a Camerei Economice Europene (EEIG) in Baia Mare, institutia a intrat „in paine”. Mai concret, a inceput sa functioneze. Din plin. Argumentele? Luni, erau inregistrate deja patru cereri de finantare din partea unor investitori.

Mai mult, Mihai Lung, directorul general al Reprezentantei Permanente a EEIG in Baia Mare si vicepresedintele EEIG pentru Integrare Europeana a Romaniei, a declarat ca va face eforturi pentru o absorbtie cat mai mare a fondurilor europene gestionate prin aceasta institutie si dirijarea lor, in primul rand in Maramures, si apoi in Transilvania.

Directorul general al Reprezentantei Permanente a EEIG in Baia Mare a explicat ca sunt eligibile pentru finantare proiectele care oricum ar fi realizate.

Adica, spre deosebire de alte programe de finantare europeana, beneficiarul fondurilor acordate prin intermediul EEIG trebuia sa dispuna de suma integrala necesara realizarii proiectului si sa intocmeasca intreaga documentatie: studii de fezabilitate, proiecte tehnice etc., inca din faza initiala.

Daca documentatia e bine realizata si investitia e sustinuta de argumente puternice, investitorului poate sa i se returneze intre 40 si 65% din valoarea proiectului, bani pe care ii primeste in mai multe transe. Dar care trebuie justificati, „pana la ultimul leu”.

Circuitul si costurile Mihai Lung a explicat ca, desi traseul documentelor este unul riguros si destul de lung, timpul de selectie a proiectelor care beneficiaza de finantare este destul de scurt: „solicitarile de finantare se depun la Reprezentanta din Baia Mare a EEIG. Saptamanal, noi trimitem un raport la Bruxelles prin care se realizeaza o prima triere a cererilor.

Proiectele care primesc unda verde trebuie sa depuna intreaga documentatie, cu justificare etc. Propunerile de finantare urmeaza apoi un alt circuit la Bruxelles, si daca sunt aprobate, se declanseaza procedura de finantare. Banii se vireaza in mai multe transe, in functie de operativitatea beneficiarului”.

Directorul General al Reprezentantei Permanente a EEIG in Baia Mare a spus ca exista si o regula de eligibilitate: cu cat proiectele sunt mai mari, cu atat are mai multe sanse de a obtine o finantare nerambursabila.

Mai mult, nu exista o limita minima sau maxima in care trebuie sa se incadreze cererile de finantare! Mihai Lung a explicat ca, pentru o perioada nedeterminata, Reprezentanta Permanenta a EEIG in Baia Mare va furniza informatii gratuit! In schimb, beneficiarii fondurilor europene trebuie sa suporte costurile de procesare, operare etc.

Dar numai dupa ce primesc prima transa din fondurile nerambursabile: „costurile pe care le implica acest circuit al transmiterii si aprobarii cererilor de finantare sunt platite de beneficiar din prima transa de bani, deci nu trebuia sa puna bani la inceput.

"Primul venit, primul servit!” Mihai Lung a explicat ca nu exista niciun termen limita pentru depunerea cererilor de finantare. Acestea se primesc pana cand se epuizeaza plafonul stabilit pentru astfel de finantari. Adica, se aplica principiul „primul venit, primul servit”.

Lung a declarat ca va face tot ce poate pentru ca reprezentanta sa functioneze la maxim, deoarece „ca om de afaceri, m-am saturat sa tot merg la Satu Mare sau Cluj pentru o finantare. Acum Mecca s-a mutat la Baia Mare si trebuie sa profitam de asta. Ar fi o mare greseala sa lasam fondurile sa se intoarca atunci cand avem aceasta posibilitate si putem sa o folosim.

Oricum, vom face tot ce putem pentru ca aceasta activitatea sa mearga. Si trebuie sa le spun celor care m-au votat ca nu s-au inselat si nu vor regreta”.

Pe langa activitatea principala, adica finantarea unor investitii, reprezentantele EEIG functioneaza si ca un fel de ambasade de afaceri: „prin intermediul acestora se pot identifica oportunitati de afaceri in toate tarile lumii, stabilindu-se astfel parteneriate si colaborari”.

Deocamdata, Reprezentanta Permanenta a EEIG in Baia Mare va functiona intr-un birou din cadrul sediului Inserv, de pe strada Iuliu Maniu nr. 38 dar, daca se va dovedi ca e nevoie de un spatiu mai mare, se va realiza o structura distincta.

Egal cu europarlamentarii!

In cadrul conferintei de presa sustinute la inceputul saptamanii trecute, Mihai Lung a prezentat si documentele primite odata cu numirea sa in functie: scrisorile de acreditare, un pasaport diplomatic valabil in toate tarile lumii si o legitimatie.

Adica, aceleasi tip de documente care le primesc si europarlamentarii din Parlamentul European: „vor primi exact acelasi lucru, nimic in plus, nimic in minus”, a spus Lung.

Instalarea oficiala a omului de afaceri, Mihai Lung, in functia de director general al reprezentantei permanente a EEIG a avut loc in sala de sedinte a Complexului Millenium din Centru Vechi intr-un cadru select si cu protocol de grad maxim.

Pentru acest eveniment s-au deplasat la Baia Mare Michael Megas, presedintele Biroului Central pentru Integrare Europeana cu sediul la Bruxelles, George Lagouranis, presedintele EEIG pentru Linchenstein, si responsabilul cu fondurile europene ale EEIG si presedintele forului economic european, divizia integrare europeana, Vladimir Dobrea.

De mentionat ca presedintele Megas nu participa la astfel de inaugurari decat in cazuri speciale. Prezenta la Baia Mare a acestuia confirma interesul unor institutii puternice europene pentru Romania, in general, si pentru Transilvania-Maramures, in special. Primiti cu paine si sare, invitatii au apreciat horinca maramureseana, dar si initiativa de a deschide aceasta reprezentanta.

"Au fost depuse multe eforturi din partea celor de aici pentru acest birou regional. El va fi de real ajutor pentru mediu de afaceri. Il felicit pe domnul Lung pentru pozitia pe care o ocupa si sper ca vom colabora la fel de bine ca si pana acum”, a spus Megas.

La manifestare au luat parte oficiali din administratia locala si judeteana, parlamentari, oameni de afaceri, reprezentanti ai unor institutii financiare maramuresene. Au mai luat cuvantul invitatii oficiali, dar si dintre cei maramureseni.

Opinia unanima a fost ca de acum incolo vor incepe "problemele”, respectiv se va lucra la cote maxime pentru a promova proiecte si pentru atragerea de investitii.