Ambalaje romanesti, austriece si frantuzesti la Sura Mica

Transilvania Pack & Print, LGR Emballages Transilvania si Thiolat Transilvania, formeaza un grup de firme specializate pe productia de ambalaje, care reuneste investitori romani, austrieci si francezi.

Transilvania Pack and Print este o firma specializata pe productia de carton duplex si triplex, precum si a etichetelor, infiintata in 1998 si care a inceput productia la unitatea din Sura Mica in anul 2000. Actionarul majoritar al companiei este grupul austriac Offsetdruckerei Schwaryach.

LGR Emballages Transilvania SA este rezultatul unui joint venture realizat in 2003 intre Transilvania Pack and Print si firma franceza LGR Emballages. Productia la unitatea din Sura Mica a inceput in 2005. Ultimul membru al grupului din Sura Mica este Thiolat, o firma mixta, rezultata in urma unui joint venture intr Transilvania Pack & Print si investitorul francez Thiolat.

Potrivit lui Rudolf Kamla, managerul general al Transilvania Pack & Print, compania se afla in discutii cu un alt investitor din Europa, pentru infiintarea unei a patra firme si a unei noi unitati de productie, in cadrul micro“parcului industrial”.

Grupul format din cele trei firme pregateste investitii de pana la opt milioane de euro, pentru acest an, in retehnologizare si extinderea spatiilor. In urma acestei investitii, grupul estimeaza o crestere intre cinci si zece la suta a productiei si o marire a calitatii produselor. In acest moment, grupul de firme are o capacitate de productie de 15.000 de tone de ambalaje pe an.

In urma retehnologizarii, capacitatea de productie ar putea ajunge la 16.500 de tone pe an.

„Investitiile se vor axa pe amenajarea de spatii de depozitare si pe achizitia de masini utilaje”, precizeaza managerul general al Transilvania Pack & Print, Rudolf Kamla. Cea mai mare partea investitiei va fi derulata pe firma Thiolat Transilvania, a carei unitate de productie a inceput sa functioneze din luna februarie a acestui an.

Thiolat Transilvania reprezinta un joint venture intre Transilvania Pack and Print si investitorul francez Thiolat. Fabrica inaugurata in februarie inseamna o investitie de 2,5 milioane de euro, iar pana la sfarsitul anului, in urma achizitiei de utilaje, investitia va ajunge la un total de cinci milioane de euro, dupa cum arata Rudolf Kamla.

Investitiile in cele trei unitati de productie ale grupului vor fi realizate din fonduri proprii, credite si accesari de fonduri europene.

In ceea ce priveste piata de desfacere, produsele grupului din care face parte Transilvania Pack and Print (TPP), merg aproape in proportii egale spre piata externa si spre piata din Romania. Pana in acest an, balanta a fost inclinata insa mai mult spre export.

Potrivit lui Rudolf Kamla, circa 60 la suta din produsele Transilvania Pack and Print au ca destinatie piete din afara Romaniei, in timp ce aproape toata productia LGR Emballages Transilvania merge spre export. Thiolat Transilvania, inaugurata in acest an, vinde doar 10 la suta din ambalajele din plastic in afara tarii.

“Productia a crescut, de la an la an si isi va mentine trendul ascendent, in mare parte datorita exportului.

Piata din Romania nu absoarbe ambalaje din simplul motiv ca in Romania nu se prea produce nimic, pe sectorul tintit de noi”, declara Rudolf Kamla, care aminteste ca printre principalii clienti din Romania sunt doua companii straine care au deschis unitati de productie in Romania, Dr. Oetker si Hochland.

Planurile de extindere a activitatii Thiolat Transilvania si retehnologizarile la celelalte unitati vor duce la angajari, in cursul anului. Potrivit lui Rudolf Kamla, in cadrul Thiolat Transilvania vor fi angajate anul acesta pana la 75 de persoane. In acest moment, la cea mai noua unitate de productie a grupului, lucreaza 15 persoane.

Numarul total al angajatilor celor trei firme specializate pe productia de ambalaje este de 120.

Principala firma a grupului, Transilvania Pack and Print, a realizat in 2005 o cifra de afaceri de 17,5 mil. de lei (5,14 mil. de euro), potrivit datelor de pe site-ul ministerului Finantelor.

Laurentiu PARNICA