Lasam la o parte micile greseli omenesti probabil, ale unor soferi care nu opresc in anumite statii sau inchid usile fara a verifica daca toti calatorii au coborat, nu de putine ori acestia din urma fiind pusi in situatia neplacuta de a fi prinsi intre usi.

Unde-i lege si tocmeala

De data aceasta ne indreptam atentia asupra acelora care sunt pusi sa stopeze infractionalitatea din mijloacele de transport. Este vorba despre controlori. Controlori care sunt pusi si platiti de catre regie sa depisteze acei calatori care circula fara bilet prin aceasta prejudiciind regia de banii care ar fi fost incasati din vanzarea biletelor.

Numai ca aceste controale sunt facute asa cum stie toata lumea dupa ureche sau, daca vreti, dupa bunul plac al controlorilor.

Poate ca acest articol nu vedea lumina tiparului daca nu calatoream intr-o dimineata cu autobuzele regiei. In timpul calatoriei am vazut cum controlorii isi fac serviciul. Este cunoscut faptul ca pretul biletelor de la Campia Turzii este diferit, adica pana in Micro platesti 1 leu iar daca vii in centru pretul este de 1,5 lei.

Cert este ca la acest control a fost depistata o femeie in varsta care avea bilet de un leu, dar depasise zona in care acesta era valabil. Imediat cei trei controlori aflati in autobuz au flancat femeia asa cum o fac jandarmii cand duc un detinut. Interesant este ca de la statia Electroceramica s-a urcat un cetatean de etnie rroma care nu s-a sinchisit sa isi cumpere bilet.

Desi i s-a atras atentia unui controlor despre acest lucru, controlorul a dat drept replica ,,nu putem sa controlam pe toata lumea si oricum rromilor li s-au facut 260 de abonamente de catre primarie”.

Concluzia este ca fara a-l controla pe calatorul rrom, controlorul stia daca are abonament sau nu. Probabil era clarvazator. Interesant este ca sunt zeci de rromi care circula cu autobuzele, dar controlorii nu le fac nimic, probabil de frica sa nu fie admonestati sau molestati.

Iata inca un fapt care arata ca legea nu este aplicata in aceeasi masura pentru toti. Iar despre abonamentele despre care sustine controlorul ca ar fi fost date rromilor, o sa ne interesam, pentru ca ar fi o incalcare a legii daca s-ar acorda din banii publici.