Expozitia s-a nascut din pasiunea unui aradean pentru reptile, unele dintre ele unicat in tara. Hranite cu soareci, cu pesti, halci de carne de vita sau cu gaini, taratoarele fac deliciul multor vizitatori, curiosi sa le vada si daca s-ar putea chiar sa se pozele cu... exponatele.

Dupa ce au dat nas in nas cu Ben Laden, Hitler dar si vedete de film din toate timpurile, in cadrul unei expozitii cu figurine din ceara, valcenii pot admira timp de o luna, la acelasi Muzeu de Istorie din Ramnicu Valcea, o inedita expozitie de reptile.

Desi tematori la intrarea in incaperea ce adaposteste taratoarele, in cele din urma zecile de vizitatori, cei mai multi elevi de la diverse licee din municipiu, se inghesuie sa se pozeze in fata terariilor cu reptile achizitionate din toata lumea.

Aici pot fi admirate specii precum cobra scuipatoare de venin, crocodilul de Nil, botezat “Jimy”, iguane, scorpioni, serpi cu clopotei, vipere, tarantule, dar si “nevinovate” broaste testoase, singurele care nu-ti trezeau fiori reci pe sira spinari cand de postai in fata lor.

Dupa ce fac primii pasi, curiosii sunt intampinati de un “pitonas” care nu masoara decat cinci metri si cantareste in jur de cateva sute de kilograme. “Pitonul reticulat este cel mai batran exponat al nostru. A crescut in captivitate, fiind prntre primele animale aduse de patronul nostru, in urma cu 12 ani.

Acum sarpele naparleste si nu suporta lumina blitzurilor si nici sa fie deranjat. Desi nu este veninos este foarte agresiv. Odata pe luna este poftit la masa. Infuleca pe nerasuflate, dintr-o inghititura vreo trei-patru gaini, cu fulgi cu tot”, spune Marin Siclovan, ingrijitorul animalelor. Vis a vis de monstrul incolacit trandavea intr-un terariu... cu piscina, crocodilul Jimy, in varsta de opt ani.

Orginar din Africa, Jimy este un gurmand, preferand pestii si niscaiva halci de carne de vita sau porc. Desi acum masoara aproape doi metri, crocodilul de Nil este in plina crestere, iar administratorii se gandesc inca de pe acum ca vor trebui sa-i faca o casa mai mare.

Cobra din Sudul Africii, doar doua exemplare in lume

Proprietarul celor 80 de exponate de reptile este aradeanul Sternbhrubel Istvan, un barbat acum in varsta de 40 de ani. Mama lui fiind profesoara de biologie a insuflat fiului ei pasiunea pentru reptile. Asa se face ca Istvan a batut drumurile Germaniei si Ungariei pentru impresionanta colectie. printre exponatele sale se numara si o cobra din Sudul Africii, in lume nefiind decat doua exemplare de acest gen (cealalta cobra se afla in Elvetia). Expozitia de reptile este una itineranta, deschisa publicului larg din toata tara, cei mai captivati fiind copiii si adolescentii. “Intr-una din zilele saptamanii trebuie sa le dam mancare.

Atunci nici un vizitator nu trebuie sa fie in preajma. Animalele au nevoie de o liniste desavarsita ca sa serveasca masa. In caz contrar nu se apropie de hrana!”, spune ingrjitorul. Transportul reptilor este o operatiune extrem de delicata. Fiecare exponat se pune in saci care se leaga la gura si apoi este “depozitat” in cutii speciale, fiind plimbate cu camionul.

Terariile, sunt asemanatoare unor acvarii, in care reptilele stau nemiscate, ca-ntr-o vitrina. Din cand in cand, zgomotul serpilor cu clopotei atrage atentia vizitatorilor, care nu de putine ori incearca sa le provoace vigilenta. “Serpii nu se ataseaza niciodata de o persoana anume. Se poarta la fel de rece si nu fac diferenta intre cine le da mancare sau oricine altcineva.

Trebuie sa te porti precaut cu ei!”, spune Marin Siclovan. Dincolo de aversiunea multor oameni fata de aceste animale, legendele spun ca pielea sarpelui regal poarta noroc celui ce poarta o bucatica in buzunar. Am primit si noi un astfel de talisman si promitem ca vom juca la loto.