Aflata la aproximativ 30 de kilometri de Ramnicu Valcea, in comuna Scundu exista o traditie cum nu s-a vazut in alte parti. Cele patru sate sunt asezate pe o vale careia localnicii i-au dat un nume predestinat “Valea cu apa”. Cum izvoare sunt pe-a de-a randul, fiecare familie si-a construit un put in curte.

Dincolo de fantanile din gospodarii, pe drumul ce traverseaza comuna de la un capat la altul, orice calator poate observa zeci de cismele. “Am facut cismele pentru ca orice calator sa-si ostoiasca setea cand trece pe drum. Tot aici vin si animalele sa se adape. Apa este foarte buna, cum nu gasesti prin alte locuri”, spune un localnic.

Cum in comuna Scundu exista 1018 puturi in gospodariile localnicilor, de-a lungul drumului sunt amenjate alte 22 de cismele. Primarul comunei, Dumitru Blejan chiar este mandru de traditia localniclor de a construi “monumente” ale credintei si bunavointei. “Pe langa celel 22 de cismele, mai avem alte doua in constructie.

Pentru ca am facut studii geologice referitoare la calitatea apei si am observat ca este una naturala, prin Phare am demarat un proiect, in valoare de 1.000 de euro, ce vizeaza captarea apei de izvor si alimentarea cu apa curenta a localnicilor. Mai mult decat atat, ne-am gandit ca aceasta apa sa o vindem strainilor ca apa plata, facandu-le oferte pe Internet”.

Pentru a nu fi violate de turci, fetele se aruncau in fantana

Dintre cele 22 de cismele, una are o legenda aparte. Oamenii ii spun “Fantana cu rugina”. Este pe proprietatea directorului scolii din Avramesti, profesorul de matematica Aurel Georgescu, cel mai varsta director de scoala din judet. “Langa fantana, la anul 1453 a existat o biserica, care dupa 200 de ani, deci la 1653 a fost mutaa in comuna valceana Olanu.

Legenda spune ca in putul aflat in imedita vecinatate a lacasului de cult, pe vremuri, fetele din comuna pentru a nu cadea prada cotropitorilor se arucau in acea fantana spre a nu fi violate sau rapite. Obiectele din metal de la gatul fetelor au dat culorea ruginie apei, cu timpul fantana fiind amenajata si transformata intr-o cismea”, spune profesorul.

Primarul va dona pentru schit o vaca si cateva oratanii

Blestemati parca sa indure saracia pamantului, zona fiind una colinara, populatia una imbatranita iar tinerii, vreo 300 la numar, plecati... dincolo, mai marii Primariei Scundu s-au gandit sa faca o afacere construind in satul Crangu un schit, ce va avea hramul “Pogorarea Sfantului Duh” si se va intinde pe o suprafata de doua hectare.

“Vrem sa transformam satul Cranguri intr-o zona turistica. Nu de alta dar atunci am avea bani sa reparam drumurile si multi turisti ar veni sa viziteze lacasul de cult. Proiectul a fost aprobat de Episcopia Ramnicului, exista toate avizele favorabile, iar pe langa mila lui Dumezeu, oamenii cu bani sunt invitati sa dea ceva din ceea ce le prisoseste”, spune alesul.

Primarul va “sponsoriza” cu un vitel si cateva oratanii de curte, iar directorul scolii din Avramesti va da o capra, ba chiar un vitel, la concurenta cu alesul.

Gura lumii spune ca ideea construirii unei manastiri, pe langa faptul ca a iritat spiritele preotilor din parohiile comunei scundu, a venit ca o lovitura de trasnet pentru credinciosii greco-catolici din Pesceana, comuna invecinata.

“lasa mama sa faca, pai nu vazusi ca greco-catolicii isi facura biserica la Pesceana, aci peste deal, de ce sa nu facem si noi o manastire”, spune o batrana care mergea agale pe drum. Dincolo de afacerea cu apa si manastirea, alesii vor sa construiasca o Primarie noua, iar primele semne ale civilizatiei au inceput sa apara in cele doua scoli din satele Scundu si Avramesti.

Aici vor fi montate de Wold Vision, in parteneriat cu Primaria Scundu, doua centrale termice, care vor elimina sobele cu lemne si carburi, iar picii vor avea apa calda, la discretie.