"Anul acesta, Sibiul este cel mai important oras al Romaniei", a spus noul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, dupa doua zile petrecute in Capitala Culturala Europeana. Insotit de 65 de consuli onorifici ai Romaniei, de autoritatile locale, dar si de tinara sa logodnica, Cioroianu le-a vorbit oficialitatilor despre faptul ca Romaniei are nevoie de imagine si a promis ca va readuce in atentia autoritatilor de la Bucuresti piesele de rezistenta ale Sibiului.

Dupa dezbaterile privind strategiile de promovare a turismului cultural, simbata, delegatia oficiala s-a oprit pret de doua ore in centrul istoric al orasului, iar spre amiaza, turistii s-au relaxat in muzeul din Dumbrava.

Desi problemele de politica interna nu au fost trecute pe agenda dezbaterilor, Cioroianu s-a aratat optimist in ceea ce priveste relatiile dintre Ministerul Afacerilor Externe si Palatul Cotroceni si a dezvaluit citeva din prioritatile sale, la inceput de mandat. Incintat de ceea ce a vazut la Sibiu, Cioroianu a promis ca va reveni, la vara.

Sfaturi pentru consuli

Inca de simbata dimineata, Adrian Cioroianu si-a luat rolul de ministru in serios. Proaspatul membru al Cabinetului Tariceanu i-a indemnat pe cei 65 de consuli onorifici ai Romaniei sa contribuie, in mod activ, la promovarea imaginii Romaniei dincolo de granitele tarii.

"Haideti, impreuna, sa punem Romania pe harta!", a fost indemnul ministrului pentru reprezentantii din 43 de tari. Cioroianu i-a sfatuit pe consuli sa vorbeasca despre valorile traditionale ale Romaniei, dar si despre cele occidentalizate, cum ar fi mitul lui Dracula, care atrage turisii straini.

"Dracula poate fi pentru Romania o mina de aur, daca este folosit cu intelepciune. Farmecul acestei tari este diversitatea sa", este de parere oficialul.

MAE isi vede de treaba

Dincolo de tematica seminarului „Romania culturala si turistica", Adrian Cioroianu s-a oprit, pentru citeva minute, la situatia politica interna. Ministrul a dat asigurari ca suspendarea lui Traian Basescu nu va influenta relatiile externe ale Romaniei si nu va impiedica actiunile de promovare turistica si culturala.

"Personal, am incercat si voi incerca sa transmit ca nimic din ceea ce se intimpla in politica interna nu va influenta politica externa. Majoritatea contactelor pe care le-am avut cu reprezentantii altor state m-au bucurat, pentru ca oamenii inteleg ca este vorba despre un eveniment politic intern.

Eu am colaborat bine pina acum cu domnul Basescu si sper ca institutia pe care o reprezint sa fie in bune relatii cu Palatul Cotroceni, indiferent de cine va fi sau va ramine sef al statului", a afirmat Cioroianu. Noul ministru a adaugat ca nu intentioneza sa faca pronosticuri in ceea ce priveste soarta lui Traian Basescu, insa a dezvaluit citeva dintre prioritatile sale.

"Romania trebuie sa-si pastreze coordonatele fundamentale ale politicii sale externe: Uniunea Europeana si parteneriatul nord-atlantic. Avem datoria sa ne respectam angaja- mentele intr-o maniera demna de un stat european si, evident, dupa discutii atente cu toti adversarii nostri", a explicat seful MAE.

Fascinat de istorie

Doua autocare ale unei firme sibiene au asigurat deplasarea prin oras a ministrului si a consulilor onorifici. In Piata Mare, oaspetii au fost intimpinati de subprefectul Marin Craciun, presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch, si viceprimarul Eugen Mitea, apoi s-au oprit pentru o vizita la muzeul Brukenthal.

La brat cu Alexandra Coman, viitoarea doamna Cioroianu, ministrul s-a aratat impresionat de colectia de tablouri a muzeului. Pina si sobele care asigurau incalzirea Palatului l-au fascinat pe ministru.

Turul de onoare al muzeului a fost asigurat de directorul Sabin Luca, care a satisfacut fiecare curiozitate a ministrului in materie de tablori, dar si de intretinerea cladirii.

"Din cauza de cultura inalta, in perioada comunista s-au facut multe reparatii proaste", a fost concluzia pe care Luca a tinut sa i-o transmita ministrului. Desi vizita a avut un caracter oficial, Cioroianu a abordat o atitudine informala, mai ales fata de logodnica sa, pe care a numit-o, in repetate rinduri, „copila" si a prezentat-o tuturor.

In tot acest timp, peste 60 de consuli il asteptau, in preajma autocarelor, pe ministrul care si-a imbogatit cunostintele in materie de cultura. „Palatul Brukenthal e impresionant. Incarcatura de istorie pe care o transmite acest loc si daruirea civica a celor care au continuat scrierea istoriei este ceva neobisnuit pentru zilele noastre, dar, cu siguranta, demn de notat", a spus Cioroianu.

Promisiuni pentru aeroport

La iesirea din muzeu, Cioroianu a dat nas in nas cu primarul Klaus Johannis, inconjurat de investitorii germani, dar si cu prefectul Ion Ariton. Dupa ce a adresat felicitarile de rigoare edililor, seful Afacerilor Externe a pornit, la pas, spre Piata Mica.

A fost momentul indelung asteptat de Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean, care a preferat sa aduca in discutie fondurile lipsa pentru aeroport abia dupa ce ministrul s-a lamurit in privinta tablourilor. Bottesch i-a vorbit lui Cioroianu despre necesitatea celor 11 milioane de euro promise de Guvern, chiar daca acestea nu intra in responsabilitatea Ministerului de Externe.

"Stiu cit de important este aeroportul pentru sibieni si stiu ca fara bani nu poate fi gata. In masura in care pot, va garantez sprijinul Guvernului pentru finalizarea acestui proiect. M-as bucura foarte mult daca v-as putea fi de folos in aceasta privinta", a fost raspunsul pe care l-a primit Bottesch, inainte de stringerea de miini.

Pe gustul lui Cioroianu

Scurta vizita de la muzeul de Istorie a Farmaciei si plimbarea printre terasele din Piata Mica au fost, pentru Cioroianu, un prilej de a lauda Sibiul, in ochii autoritatilor locale. Desi a trecut cu vederea cei doi Hermanni amplasati in apropierea Podului Minciunilor, ministrul a remarcat centrul istoric al Sibiului, terasele si arhitectura cladirilor.

"Capitala Culturala este un oras demn de o tara in refacere. Este rodul eforturilor oamenilor pe care i-am intilnit aici, al primarului, al prefectului, al directorilor celor doua muzee, oameni care se ocupa de ceea ce trebuie ei sa se ocupe. Si o fac bine", a apreciat reprezentantul Guvernului.

"Nu pot decit sa constat si eu uimirea si incintarea consulilor. Sibiul este una din fetele cele mai luminoase ale Romaniei in acest moment, nu numai pentru ca este Capitala Culturala Europeana a anului, ci pentru ca reprezinta o interfata a acelei Romanii in plina dezvoltare, dinamica si in masura sa arate ca imaginea noastra de ansamblu nu se rezuma numai la clisee legate de ciinii vagabonzi si de copii care dorm in canale", a afirmat oaspetele din Capitala.

In schimb, sibienii si turistii n-au dat prea multa atentie vizitei ministeriale. "Asta e ministrul ala pe care n-a vrut sa-l puna Basescu", au observat citiva tineri care faceau fotografii pe Podul Minciunilor.

Sufletul petrecerii

Spre deliciul liberal-democratului Corneliu Bucur, ultima destinatie a oficialilor a fost muzeul din Dumbrava. Directorul CNM „Astra" si-a intimpinat oaspetii cu un tirg al mestesugarilor populari, dar si cu brosura „Cultural & turistic 2007", proaspat scoasa din tipar si pusa in vinzare pentru 99 de lei. Fotografiile, masa si incursiunea in istorie asigurata de Corneliu Bucur au avut loc la Hanul din Batrini, din incinta muzeului in aer liber.

Desi deranjati, intr-o oarecare masura, de „paparazzi" sibieni, reprezentantii delegatiei oficiale au acoperit cu laude Muzeul Satului. „Multi consuli nu cunosteau zona, stiau poporul roman doar din cartile de istorie, dar acum au avut ocazia sa vada un fragment din trecutul romanesc.

Din pacate, muzeul din Dumbrava este mult mai necunoscut decit Muzeul Satului din Bucuresti. Chiar domnul Bucur mi-a spus ca, in ciuda faptului ca este de doua ori mai mare, in termen de buget, muzeul din Sibiu primeste doar o treime din bugetul muzeului din Bucuresti. Exista aceasta tendinta de a spune ca Bucurestiul este centrul, dar iata ca, de multe ori, ne inselam", a recunoscut ministrul de Externe. Apoi a promis o a doua vizita in Sibiu, in luna iunie, cind va veni insotit de ambasadorii de la Bucuresti.

Romania cucereste Turcia

Sub indrumarea si explicatiile lui Corneliu Bucur, Adrian

Cioroianu si logodnica sa au vizitat creatiile mesterilor populari. Citeva trasuri au asigurat transportul oficialilor spre cealalta parte a muzeului, la standurile artistilor. Iar momentul cel mai destins a fost la standul unde cei mai mici ucenici ai broderiilor traditionale s-au intilnit cu „domnul director de la Bucuresti". Desi nu stiau exact cine a venit in vizita, micutii imbracati in straie populare au zimbit frumos si s-au lasat fotografiati in preajma lui Cioroianu si a logodnicei sale.

Pe picior de plecare, consulii au dezvaluit ca i-a cucerit Capitala Culturala Europeana si mai ales peisajul oferit de muzeul din Dumbrava, in ciuda caldurii si a traficului infernal pe care au fost nevoiti sa le cunoasca in Sibiu. „Va multumesc pentru acest loc special. Romanii pot fi mindri de tara lor. Sint consulul onorific in Turcia si am fost in Sibiu pentru prima data. Sint foarte impresionat de acest «sat» care se afla intr-un peisaj perfect. Felicitari!", s-a adresat gazdelor consulul onorific al Romaniei in Turcia.

In fruntea PNL

Cariera politica a istoricului si politologului Adrian Cioroianu a inceput in 2002, in interiorul PNL. Fost consilier al lui Theodor Stolojan, presedintele liberal de atunci, Cioroianu este ales senator de Timis, in 2004.

Din septembrie 2005, devine observator in Parlamentul European, iar in februarie 2007, premierul Tariceanu il desemneaza pentru functia de ministru de externe, in locul lui Mihai Razvan Ungureanu, desi presedintele Traian Basescu si-a exprimat, in repetate rinduri, dezacordul pentru aceasta numire.

Cu sase volume stiintifice publicate, Adrian Cioroianu a fost considerat, alaturi de Mona Musca, drept candidatul cu cele mai mari sanse de a ocupa fotoliul de ministru al Culturii. Din aprilie 2007, insa, Adrian Cioroianu este noul ministru de Externe al Romaniei.