Planul pentru imbunatatirea transportului urban initiat de municipalitate incepe sa prinda contur. Autoritatile locale, in colaborare cu doua firme germane, au decis demararea proiectului-sondaj prin care se urmareste realizarea unui concept integrat de trafic pentru Sibiu.

Astfel, de miine si pina pe 15 iunie, sibienii vor avea ocazia sa-i informeze pe sefii administratiei locale despre problemele pe care le intimpina la volan sau in mijloacele de transport in comun. Totodata, cei care s-au saturat de aglomeratia de pe sosele vor putea sa ofere solutii cu privire la modalitatile de fluidizare a traficului din oras.

Primaria atentioneaza

Sibienii vor fi vizitati la domiciliu si vor completa un chestionar cu privire la componenta familiei, modul de deplasare utilizat in oras, dar si de zonele cu circulatie intensa, cum ar fi cele de agrement, Zona Industriala Vest sau Zona Comerciala Est.

Pentru siguranta sibienilor intervievati, Primaria atrage atentia asupra elementelor de identificare a persoanelor care se vor deplasa la domiciliu. "Persoanele autorizate pentru efectuarea vizitelor la domiciliu vor purta la loc vizibil o legitimatie eliberata de Primaria Municipiului Sibiu, cu semnatura unui reprezentant al acestei institutii si stampila.

Vizitele la domiciliu se vor face de marti pina vineri, intre orele 16.30 si 21.30, iar simbata si duminica intre orele 10 si 19, cu respectarea programului de liniste", explica Mirela Gligore, de la Serviciul de Presa al Primariei. Municipalitatea a preluat deja informatiile disponibile cu privire la trafic, avind ca sursa Planul de Management al Centrului Istoric Sibiu, elaborat de Primarie in colaborare cu Biroul de Planificare a Centrului Istoric GTZ.

Se cauta schimbarea

Potrivit autoritatilor locale, din proiectul-sondaj va rezulta un plan general privind transportul urban care sa propuna cel mai bun model de reorganizare a traficului auto, a mijloacelor de transport in comun si in general a mijloacelor de transport care pot fi folosite in Sibiu.

"Realizarea planului general de trafic este extrem de necesara in conditiile in care orasul a evoluat mult, si-a modificat structura, zonele de activitate economica si cele de atractie turistica, iar volumul traficului a crescut de peste zece ori fata de anul 1990", arata Mirela Gligore.

Dupa centralizarea datelor, expertii de trafic vor realiza un Master Plan pentru Transportul Urban, care sa cuprinda masuri pentru reorganizarea traficului in Sibiu. In prezent, acest proiect se afla in desfasurare si in Bucuresti si Ploiesti.

Oras aglomerat

Traficul auto din Sibiu nu mai este o necunoscuta pentru nimeni. Zilnic, mii de autovehicule impinzesc orasul, in special la orele de virf si in zonele periferice, cele mai intens circulate. Politia Rutiera a avertizat, in repetate rinduri, asupra efectelor pe care le are circulatia intensa, care poate duce rapid la accidente.

"Infrastructura rutiera a Sibiului, blocata si de lucrari, nu mai poate face fata traficului aglomerat. In Sibiu trece zilnic aproximativ 29.000 de autovehicule, fiind astfel unul dintre cele mai aglomerate orase din tara", sustine susbinspectorul Bogdan Maxim, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Sibiu.