Medicii veterinari au decis sa intre in greva japoneza, in semn de protest fata de decizia Guvernului de a diviza Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara. Protestul a fost organizat de Sindicatul Liber al Personalului Veterinar.

Miscarea de protest este sustinuta si de organizatiile profesionale ale medicilor veterinari. Este vorba de Asociatia Generala a Medicilor Veterinari si de Colegiul Medicilor Veterinari.

Presedintele Asociatiei Medicilor Veterinari din Cluj, Adrian Oros, a declarat ca divizarea Autoritatii pune in pericol programul de conformare a Romaniei la normele sanitare europene (audio). UE a impus restrictii la comertul cu produse de origine animala din Romania.

Adrian Oros a mai spus ca nu este normal ca inspectorii veterinari sa devina angajatii ministerelor pe care tot ei ar trebui sa le controleze. Medicul clujean a adaugat ca tot colegii sai sunt hotarati sa isi radicalizeze protestele.

El a afirmat ca medicii veterinari ar putea intra in greva generala. Acest lucru ar determina blocarea tuturor importurilor si exporturilor de alimente din Romania.