Cateva sute de prahoveni din comuna Starchiojd se uita neputinciosi, cum de mai bine de sapte ani, padurile lor sunt exploatate de altii. Asta pentru ca, in ciuda tuturor eforturilor depuse pentru a-si putea recupera pe cale legala proprietatile impadurite, comisia locala de fond funciar, dar si cea judeteana, au respins majoritatea actiunilor.

Pentru reconstituriea drepturilor de proprietate, asupra padurilor au fost inaintate comisiei de la nivelul Prefecturii Prahova 65 de dosare, dar acestea n-au fost finalizate. Oamenii continua sa-i acuze pe capii Romsilva de faptul ca le exploateaza fara nici un drept padurile pe care le-au mostenit de la stramosii lor.

Dupa cum sustineau cei mai multi dintre sateni, nici primarul, Viorel Bogdan nu i-ar fi ajutat prea mult. Ba unii spuneau chiar ca ar fi scos limba la ei atunci cand s-au dus la primarie cu actele care dovedeau proprietatile. De-a lungul timpului, prin localitate s-au perindat o multime de personalitati, dar nimeni n-a fost in stare sa rezolve problemele.

"Au venit aici, ne-au promis si n-au rezolvat nimic. A fost ministrul Gheorghe Flutur si ne-a mintit ca ne va da padurile inapoi”, a spus unul dintre sateni.

Situatia creata in Starchiojd a atras atentia deputatului PNL de Prahova, Adrian Semcu, acesta invitandu-l in localitatea prahoveana pe directorul general al Regiei Padurilor Romsilva, Dan Aldea pentru a sta de vorba cu oamenii si a incerca sa lamureasca starile de confuzie. Intalnirea programata pentru duminica a fost tratata cu indiferenta de autoritatile locale.

Numai viceprimarul, Aurelian Deaconu a fost prezent la caminul cultural din centrul comunei alaturi de cetatenii revoltati, in timp ce despre primarul localitatii n-am putut afla decat ca „are o problema la Ploiesti”.

Majoritatea dintre cei prezenti la intalnire s-au aratat a fi extrem de hotarati sa-si faca dreptate singuri, daca autoritatile nu vor sa ia in seama problemele de proprietate cu care ei se confrunta.

Au amenintat chiar cu un mare miting de protest, care sa blocheze accesul in localitate si cu folosirea topoarelor, pentru a-si apara terenurile cu paduri, despre care ei spun ca le apartin, dar care nu au primit inca recunoasterea oficiala a comisiilor de specialitate.

In ce priveste invitatii de duminica, acestia au incercat sa-i lamureasca pe oameni ca vor primi sprijin pentru a-si rezolva problemele, dar ca totul depinde de atitudinea pe care o vor adopta comisiile de fond funciar.

Directorul general Romsilva, Dan Aldea a promis oamenilor ca salariatii sai nu vor mai exploata nici un metru cub de lemn din zona Starchiojd si ca va incerca sa le sustina cauza la comisia judeteana, care este posibil sa se tina joi, la Ploiesti. „Sunt prahovean si vreau sa va ajut sa rezolvati aceasta problema.

Chiar daca noi nu avem decat un singur reprezentant in comisiile de fond funciar, iar regia nu are decat sarcina de a imparti padurile celor care lea-u revendicat, vom incerca sa va sprijinim. Oricum va promit ca nu vom mai taiat nimic din zona dumneavoastra incepand de luni”, a declarat directorul Aldea.