Producatorii de piine clujeni nu par a fi ingrijorati ca vor trebui sa importe griul sau faina. Ei spun ca oricum o faceau si inainte, si inca intr-o proportie mare, pentru ca griul sau faina din Ungaria, de exemplu, sint de calitate mai buna.

Se scumpeste sau nu? Piinea s-ar putea scumpi cu 15%

Totusi, piinea ar putea sa se scumpeasca cu 15% pina la toamna, in conditiile in care importurile ii vor determina pe comerciantii straini sa ridice pretul, fiind cunoscuta seceta masiva cu care se confrunta acele zone din Romania care asigura productia de griu.

Producatorii din panificatia clujeana si din industria de morarit spun ca nu exista nici un pericol pentru ei, ba dimpotriva, spera ca prin eliminarea taxelor vamale sa nu mai fie nevoiti sa creasca pretul produselor lor. Totusi, costurile de transport vor creste si ele, iar daca la sursa pretul griului sau al fainii va creste, consecinta ar putea fi cresterea pretului la piine.

Clujenii au scapat

Potrivit reprezentantilor oficiali ai Rompan, piinea s-ar putea scumpi doar in conditiile in care nu va ploua. Astfel, producatorii de griu din Romania vor avea mari probleme financiare, pentru ca majoritatea productiei lor din acest an va fi iremediabil afectata. Cei care au facut imprumuturi la sfirsitul anului trecut pentru a face insamintarile de toamna si ulterior pe cele de primavara vor ajunge clar in faliment, daca urmam firul logic.

Clujenii par a fi in afara acestui pericol, pentru ca, dupa cum se stie, Clujul nu este o regiune intens cultivata cu griu, dar nici n-a fost afectata de seceta atit de grav. Agricultorii spun ca este seceta mare in comparatie cu alti ani, dar nu este inca un pericol real. Insa, daca nu va ploua in perioada urmatoare, adica in maxim o saptamina, vor aparea suficiente probleme si in zona noastra, pe culturile deja insamintate si plantate.

"Se apropie rasaditul, dar, daca terenul este atit de uscat, nu se vor face nici un fel de legume. Oricit le uzi, daca nu ploua, nu cresc destul cit sa faca recolta bogata“, spune clujeanca Ilona Mocean, proprietara a unei gradini de legume intr-una dintre comunele invecinate ale orasului.

Pe de alta parte, producatorii de piine si produse de panificatie spun ca si pina acum importau minim 35% din cantitatea de faina cu care lucrau. Cele mai mari cantitati le aduceau din tara vecina, Ungaria, si acum, dupa intrarea in Uniunea Europeana, prin eliminarea taxelor vamale nu exista riscul ca preturile sa mai creasca prin importuri.

"Doar daca cei cu care lucram nu vor scumpi pretul la faina din cauza unei cereri prea mari, abia atunci se va scumpi piinea. In mod normal, sint contracte semnate si nu se poate vorbi de scumpiri haotice. Piinea ar putea sa se scumpeasca cu maxim 15% din cauza secetei de anul acesta sau din alte cauze“, spune Simona Ciobanu, economista a unei firme de productie piine.