Societatea Cuprom a semnat contractul cu AVAS pentru preluarea Cuprumin Abrud. Aceasta este cea mai mare mina de cupru din tara.

Cuprom va investi 155 de milioane de euro in reabilitarea minei. Proprietarii Cuprom continua negocierile pentru preluarea Moldomin Moldova Noua.

In negocieri, Cuprom conduce un consortiu format cu Energomineral si cu Ipronef. Acest consortiu ar urma sa investeasca 240 de milioane de euro in cele doua mine de stat.

Cuprom s-a oferit sa plateasca atat o chirie pentru folosirea celor doua mine de cupru, cat si o redeventa anuala, proportionala cu cantitatea de minereu extrasa. Si asta in conditiile in care resursele subsolului sunt proprietatea publica a statului, ceea ce inseamna ca, pentru exploatarea lor, in mod normal ar trebui organizata o licitatie.

Activitatea celor doua mine din Moldova Noua si din Abrud a fost intrerupta in anul 2006. Cei aproximativ 4.000 de mineri au fost concediati si au primit cate 200 de milioane de lei fiecare, drept salarii compensatorii.

Cuprom mai detine minele RTB Bor Serbia. Societatea este unicul producator de cupru electrolitic din Romania si unul dintre cei mai mari din Europa de Est.

In Baia Mare, productia de cupru a ajuns la 40.000 de tone pe an. In Zalau, ea se ridica la 70.000 de tone anual.

Holdingul Cuprom include fostul combinat Phoenix Baia Mare, fosta fabrica Elcond Zalau si doua institute de cercetare, Cepronef si Ipronef. Proprietarii Cuprom sunt trei oameni de afaceri romani.

Este vorba de Horia Simu, de Horia Pitulea si de Mircea Stroe. Primii au fost vicepresedinti ai City Bank, inainte de a deveni industriasi.