Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat la Cluj ca a aflat ca anul trecut, o serie de bani publici au fost cheltuiti, pe ultima sut de metri, pentru cumpararea unor aparate de laborator care zac si acum impachetate. Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invaaamantul Superior.

Prim-ministrul i-a replicat astfel profesorului Razvan Bobulescu, care i-a cerut sa continue investitiile in laboratoarele de cercetare pentru masteranzi. Calin Popescu-Tariceanu i-a iritat pe o serie de rectori, prin intarzierea de 35 de minute cu care a ajuns la ceremonia de deschidere.

Seful Guvernului a spus ca, dupa ce Romania a fost nevoita sa gestioneze crize economice, politice si sociale, acum este in situatia fericita sa gestioneze succesul integrarii in Uniunea Europeana. In acest sens, Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca strategia post-aderare a Romaniei poate fi rezumata in principiul reducerii cat mai rapide a decalajelor fata de celelalte state ale Uniunii.

Prim-ministrul liberal a spus ca, tocmai din acest motiv, Guvernul a marit de 4,5 ori bugetul alocat cercetarii, care acum atinge 19.100 de miliarde de lei. Procentual, bugetul alocat cercetarii a crescut de la 0,18 la suta din PIB la 0,5 la suta din PIB.

Calin Popescu-Tariceanu a adaugat ca in Romania au aparut, in domeniul IT, primele concentrari regionale. Prima este cea din Timisoara, iar cea de-a doua ar putea sa apara la Cluj, unde deja au inceput primele demersuri pentru realizarea investitiei Nokia.

Seful Executivului a spus ca tot mai multe firme de talie mare pornesc investitii care presupun o forta de munca inalt calificata. De pilda, Renault va deschide primul tehnocenter din afara teritoriului Frantei, care va fi profilat pe design, si care va avea 3.000 de angajati.

De asemenea, el a amintit de investitia Nokia, care va crea 15.000 de locuri de munca la Cluj. Premierul a spus ca, prin incorporarea celor mai noi tehnologii, Romania poate sa arda etapele.

El a dat ca exemplu domeniul telecomunicatiilor, unde Romania a progresat cu 20 de ani, iar in prezent are tehnologii mai noi decat multe state din vechea Uniune Europeana.