In urma gestului lor ramane o viata mai buna pentru cel care primeste organul, dar si o sumedenie de riscuri pe care donatorul nu le cunoaste dinainte.

Sanatate la piata

Anunturile sunta aproape la fel. Pentru 10.000 de euro, un roman, "serios si sanatos", doneaza rinichi, ficat si alte organe si mai anunta ca este apt clinic si figureaza in baza de date a Spitalului Fundeni. Un altul - 36 de ani - perfect sanatos, doneaza si el un rinichi, grupa B3, Rh negativ, dar roaga seriozitate din partea celor care il apeleaza.

Foarte urgent, un tanar de 32 ani, apt clinic, dupa cum spune in anunt, doneaza rinichi, grupa A2, Rh pozitiv. Un donator sanatos, din Bucuresti, vinde, tot urgent, un rinichi, grupa B3, Rh pozitiv.

Chiar si o tanara doreste sa doneze un rinichi sau un lob al ficatului, dar numai persoanelor care au cu adevarat nevoie, pentru 25.000 euro, iar un barbat de 23 de ani, sanatos, cu analizele la zi, doneaza rinichi sau ficat, grupa AB, Rh pozitiv. Fiecare dintre ''vanzatori'' isi lasa ca date de contact o adresa de e-mail sau un numar de telefon.

In lipsa altei alternative, unii bolnavi fac eforturi si aduna banii necesari pentru a cumpara un rinichi, ficat sau alt organ ''afisat la bursa neagra''.

Apoi vanzatorul si cumparatorul merg la un chirurg, specialist in transplant, care le ''parafeaza'' conventia fara sa stie despre tranzactie si nici despre sumele care se afla in spatele acesteia, dupa cum sustin cei mai multi specialisti.

Apoi, cei doi semneaza chiar cateva acte cu privire la operatie, cu mentiunea ca transplantul de organe, tesuturi si celule de origine umana nu este realizat "ca urmare a exercitarii unei constrangeri de natura fizica, morala sau materiala".

Ce spune legea

Legea privind prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana de la donatorul in viata este foarte clara. Ea spune ca prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana, in scop terapeutic, poate fi efectuata de la persoane majore in viata, avand capacitate de exercitiu deplina, dupa obtinerea consimtamantului informat, scris, liber, prealabil si expres al acestora.

Se interzice prelevarea de organe, tesuturi si celule de la persoane fara capacitate de exercitiu. Consimtamantul se semneaza numai dupa ce donatorul a fost informat de medic, asistentul social sau alte persoane cu pregatire de specialitate asupra eventualelor riscuri si consecinte pe plan fizic, psihic, familial si profesional, rezultate din actul prelevarii.

Donatorul poate reveni asupra consimtamantului dat, pana in momentul prelevarii. Pelevarea si transplantul de organe, tesuturi si celule de origine umana ca urmare a exercitarii unei constrangeri de natura fizica sau morala asupra unei persoane sunt interzise.

Donarea si transplantul de organe, tesuturi si celule de origine umana nu pot face obiectul unor acte si fapte juridice, in scopul obtinerii unui folos material sau de alta natura.

Donatorul si primitorul vor semna un act legalizat prin care declara ca donarea se face in scop umanitar, are caracter altruist si nu constituie obiectul unor acte si fapte juridice in scopul obtinerii unui folos material sau de alta natura.

Prelevarea de organe, tesuturi sau celule de la donatorul viu se va efectua cu avizul comisiei de avizare a donarii de la donatorul viu, constituita in cadrul spitalului in care se efectueaza transplantul; aceasta comisie va evalua motivatia donarii si va controla respectarea drepturilor pacientilor.

67 de “transplantati” in Prahova

La nivelul judetului Prahova, in documentele Autoritatii de Sanatate Publica Prahova figureaza 67 de persoane aflate sub tratament post-transplant. Toti, insa, sunt oameni care au primit un organ de la un donator.

Cealalta categorie - donatorii - nu intra in nicio statistica, ei renuntand la organul respectiv de buna-voie, iar tratamentele necesare in cazul aparitiei unor complicatii trebuie suportate in totalitate din propriul buzunar