Conducerea Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania a decis sa sustine adoptarea unei legi a lustratiei. Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, sustine insa ca aplicarea unei asemenea legi nu va afecta formatiunea pe care o conduce.

Concret, Marko Bela sustine ca UDMR a facut deja lustrarea liderilor comunitatii maghiare. El afirma ca Uniunea a aplicat in plan intern Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, prin care fostii nomenclaturisti comunisti si fostii ofiteri de Securitate au fost invitati sa se retrage din viata politica timp de trei cicluri electorale.

Pe de alta parte, liderul UDMR a declarat ca reprezentantii maghiarilor in Parlament vor vota impotriva introducerii votului uninominal. Si asta pentru ca acesta ar presupune pierderea unui numar insemnat de mandate parlamentare de catre UDMR.

Marko Bela a afirmat, pe de alta parte, ca ar prefera un sistem de vot preferential pe liste ori, si mai bine, un sistem cu compensare a “resturilor” electorale, prin care voturile maghiarilor ar fi redistribuite astfel incat comunitatea sa isi pastreze reprezentarea parlamentara.