Potrivit legislatiei privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, acestea sunt permise numai pe baza unei autorizatii de construire sau de desfiintare. Autorizatia se elibereaza pentru lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare si extindere.

Exceptie fac lucrarile care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora, cum ar fi reparatii la acoperisuri, invelitori, reparatii si inlocuiri la tamplaria interioara si exterioara, fara schimbarea dimensiunilor si a materialelor sau lucrari de reparatii la instalatiile interioare, la bransamente si racordurile

exterioare. Astfel, cei care doresc sa realizeze modificari in interiorul imobilelor colective in care locuiesc trebuie sa solicite certificat de urbanism. Acesta se elibereaza in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Apoi, se va efectua un proiect intocmit de un arhitect, pe baza caruia se va elibera autorizatia de construire, tot in termen de 30 de zile.

Anul trecut, Directia Generala de Dezvoltare Urbana din cadrul Primariei Ploiesti a emis un numar de 191 de autorizatii pentru construire de balcoane la parter, recompartimentari si inchideri de balcoane la etaj si la parter. Pe anul in curs, s-au emis 66 de autorizatii pentru acelasi tip de lucrari.

Cei care nu solicita astfel de autorizatii si se apuca pur si simplu de lucrari risca, in conformitate cu Legea nr.50/1991, amenzi cuprinse intre 1.000-100.000 de lei.