Organizatia romanilor din cadrul unuia dintre cele mai vechi ordine cavaleresti din lume a fost ridicata in rang Organizatia Cavalerilor Ordinului de Malta a fost ridicata la rangul de Priorat. Ea a fost admisa in Federatia Prioratelor Autonome a Ordinului Suveran al Sfantului Ioan de Jerusalim, Cavalerii de Malta.

Ridicarea in rang a fost anuntata in cadrul unei ceremonii de investitura a patru noi cavaleri care s-a desfasurat la Arad.

Au participat la festivitate cavaleri de Malta din Romania, Ungaria, Portugalia, Statele Unite si Germania, alaturi de reprezentanti ai unor ordine cavaleresti prietene, cum este Marele Ordin al Ungariei sau Marele Priorat al Ordinului Sfantului Gheorghe.

Cu ocazia aceleiasi ceremonii, au avut loc ridicari in rang pentru cativa cavaleri de Malta care s-au remarcat prin activitatea depusa in numele principiilor umanitare ale Ordinului.

Regentul Ordinului, contele spaniol Jose Manuel Costa Leca da Veiga Cosmelli, alaturi de sir George Popper, adjunct general al Regentului, care este si prim -ministru al Ordinului si Mare Prior al Prioratului Ungariei, au

oficiat ceremonialul prin care a avut loc atat ridicarea Ordinului de Romania la rang de Priorat dar au fost si sfintite insemnele Prioratului de Romania al Ordinului Cavalerilor de Malta. Sfintirea a fost realizata de un preot ortodox, unul romano-catolic si de marele rabin al Ungariei, prezent la ceremonialul de la Arad.

Prior al Romaniei a fost desemnat, prin decret al conducerii Ordinului, aradeanul Constantin Buzatu.

A urmat apoi un alt ceremonial de ridicare in grad a unor cavaleri.

Priorul Romaniei, Constantin Buzatu, a fost investit ca membru al Ordinului Sfantului Ioan de Cipru, parte a Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta care, de peste 900 de ani, se ocupa cu probleme de natura militara, paza, aparare si securitate. In lume, exista in total doar 50 de cavaleri ai Ordinului de Cipru.

Printre cei avansati la rangul de mare ofiter al Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta s-a aflat si rectorul Universitatii"Aurel Vlaicu", Lizica Mihut. Viceprimarul Aradului, Tiberiu Dekany, cavaler de Malta, a primit Marea Cruce a Ordinului de Ungaria dupa ce a fost avansat la rangul de mare ofiter al Ordinului Cavalerilor de Malta.