Politisti, primari, oameni de afaceri sau simpli sateni au facut cunostinta cu pumnii, cutitele sau sabiile celor doi frati Basu din Raducaneni si a "discipolilor" lor.

Sint fete care nu au iesit din casa cu lunile, fiind amenintate cu violul. Multi au trebuit sa-si lichideze afacerile din cauza lor. De doi ani, nimeni nu are curaj sa li se impotriveasca. Distrug tot ce le iese in cale, iar Politia nu gaseste solutii. "Ziarul de Iasi" prezinta astazi citeva din povestile de groaza ale celor ce au avut de-a face cu ei.

Prada, bat, taie, fura si chiar dau foc fara nici o retinere. Au avut numeroase dosare penale dar, ciudat, toate s-au finalizat doar cu amenzi administrative. Asta a descurajat oamenii si le-a dat "rasilor in cap" mai mult curaj, devenind de neoprit. Satenii din zona, disperati, vor sa scrie la Bucuresti. "Noi stapinim zona!", replica tinerii cu capul golas.

Comunele din sud-estul judetului sint terorizate de doi frati din Bazga-Raducaneni. Locuitorii zonei spun ca de ani de zile traiesc sub amenintarea fratilor Cezar si Ionut Basu si a gastii pe care acestia si-au format-o. De la oameni simpli pina la primari, viceprimari si chiar politisti, cu totii au avut de-a face cel putin o data cu furia "bandei".

Oamenii si-au pierdut increderea in autoritatea Politiei din zona si spun ca vor adresa memorii la Ministerul de Interne si la cel al Justitiei. Ei refuza sa mai depuna plingere pentru scandalurile si distrugerile pe care le fac tinerii, pentru ca, spun ei, din toate dosarele in care au fost cercetati, au scapat doar cu amenda.

"Palmaresul" pe care fratii Basu si l-au trecut in dreptul lor si al gastii pe care o coordoneaza incepe cu simple amenintari cu bataia si scandaluri in discotecile din zona si ajunge pina la amenintari cu viol si cu moartea, incendieri de locuinte si chiar presiuni pentru retragerea plingerilor depuse la Politie.

"Luciditatea ii este afectata pe fondul consumului de alcool si atunci isi pierde controlul", spune comisarul Dorin Lipovanu, seful Biroului de Politie Raducaneni despre cel mai mare dintre fratii Basu. Sefii Inspectoratului de Politie recunosc ca sint probleme in zona si spun ca au cerut "o situatie concreta".

Rasi in cap si imbracati doar in negru

Locuitorii din Raducaneni si comunele invecinate spun ca necazurile cu cei doi frati dureaza de ani de zile. Cei mai revoltati sint actualii sau fostii proprietari de baruri si discoteci din zona, care spun ca au fost nevoiti sa isi inchida afacerile din cauza scandalurilor facute de Cezar (25 de ani) si Ionut (17 ani) Basu. "Eu am un spatiu pe care l-am inchiriat unui afacerist din Iasi.

Si-a deschis discoteca si si-a adus sapte oameni sa asigure ordinea. In trei saptamini a inchis. Au intrat intr-o seara cu sabii si cu tevi. Au venit atunci si «mascatii» de la Iasi", a povestit Ion Radu, unul dintre locuitorii din Raducaneni. El sutine ca ulterior a fost amenintat cu moartea de cei doi frati pentru marturia depusa la politie impotriva lor.

"Sint proprietar al spatiului si am fost martor la procesul verbal de confiscare a sabiei. Stiau exact ce am declarat la politie si m-au amenintat sa imi retrag declaratia", mai povesteste barbatul. Locuitorii spun ca "banda" este alcatuita din cinci-sase tineri, toti rasi in cap, care se imbraca numai in negru.

"I-am intrebat odata cind i-am vazut in discoteca ce vor sa demonstreze, si mi-au spus ca ei stapinesc zona. Ce inseamna asta? Ca sintem la mina unor copii pe care nu ii poate opri nimeni? Sa stam cu frica tot timpul ca ne dau foc la case sau ca ne prind copiii pe strada si ii schilodesc?", a completat revoltat un alt locuitor.

In 2005, o discoteca a fost inchisa in urma unui scandal monstru, in care au fost implicate peste 30 de persoane. "Au intrat cu sabii, cu tevi, cu cutite si au lovit cu tot ce le-a picat in mina; cu sticle, cu mese si scaune. Atunci m-am hotarit sa inchid, pentru ca nu era primul scandal pe care il faceau", a detaliat administratorul fostei discoteci.

Patronii de baruri mai curajosi din zona spun ca din cauza "clanului" mai au si alta problema: nu mai vine nimeni sa se angajeze de frica lor. Ei sustin ca banda Basu vine in localuri, consuma si "uita" sa mai plateasca. "Ei spun ca, daca nu primesc de baut gratis, fac scandal si devasteaza barul. Este tactica lor.

Au fost cazuri in care barmanul a iesit lipsa in gestiune si cu 40 de milioane de lei din cauza lor si a fost dat afara. Nu a spus nimic patronilor de frica", a mai povestit Ion Radu.

Nu a iesit de 3 luni din casa, de frica violului

Nici chiar rudele celor doi frati nu au scapat de "clanul Basu", cum sint numiti de locuitorii zonei. Seful cantonului silvic, care este ruda cu acestia, sustine ca unul dintre angajatii sai a fost amenintat cu o sabie si apoi i-au furat un vitel. "Am un baiat care pazeste cireada.

Intr-o noapte cind s-au imbatat i-au pus sabia in git si i-au zis sa le dea cel mai frumos vitel din cireada, ca altfel il taie. Voiau sa faca un gratar", a povestit Gica Danila. "Mie nu-mi e frica de ei. Am trei arme acasa si le voi folosi daca este nevoie. Mi-e frica sa nu imi dea foc la canton, ca nu pot sta tot timpul acolo", a mai completat barbatul.

Alti doi angajati ai Ocolului Silvic din localitate sustin ca au fost batuti de cei doi frati si gasca lor, unul dintre ei fiind presat sa isi retraga plingerea dupa ce a fost prins din nou si batut. Ispravile celor doi frati merg insa si mai departe. O tinara de 19 ani spune ca a primit amenintari cu moartea pentru ca nu a vrut sa le cedeze. "De trei luni nu mai ies din casa.

Si daca merg pina la magazin, merg cu o prietena si ma intorc repede acasa. Niciodata nu ma duc singura. Nu mai raspund la nici un numar de telefon pe care nu il cunosc. Au fost nenumarate rinduri in care m-au amenintat si pe strada, si la telefon. Mi-au zis ca, daca ma prind, ma violeaza", a povestit ingrozita fata, sub protectia anonimatului.

Primarul din Gorban: "Oamenii sint ingroziti"

Teroarea instituita de cei doi frati s-a intins insa si la comunele din zona. La Gorban, de exemplu, primarul si viceprimarul au avut amindoi de-a face cu "capetele rase". "Eu am avut spatiul in care functiona discoteca si toate scandalurile pe care le-am avut au fost provocate de ei. Oamenii sint pur si simplu ingroziti.

Le este frica sa mai iasa din casa", a explicat Ionel Leonte, primarul comunei Gorban. Si Manuel Lupei, fiul viceprimarului din Gorban, Constantin Lupei, a trecut prin furia clanului, fiind batut de acestia.

Noul patron al discotecii din localitate, proaspat venit in zona, spune ca inca nu a avut tangenta cu cei doi frati, insa nu are de gind sa isi inchida afacerea. "Nu inteleg ce vor sa demonstreze. Ce fac ei sint actiuni de intimidare care prind la cei mici si care de frica nu mai ies din casa si nu mai vin la discoteca. Mie nu imi e frica de ei", a explicat Razvan Sirbu, proprietarul discotecii.

Cu ce se ocupa Politia din comuna

Oamenii sint nemultumiti de activitatea politistilor din zona care, spun ei, de cite ori e vreun scandal in care sint implicati cei doi frati agentii de politie intirzie sa apara. "Bine ca au putut sa vina cind statea un cal in mijlocul drumului. Au venit cu girofarurile si cu sirenele pornite, stateau in masina si vorbeau prin statie: «Mutati cabalina de pe carosabil!».

Cind e vreun scandal, nu vezi nici unul", a completat unul dintre angajatii discotecii. In comuna Mosna, oamenii vor sa faca echipe civile de interventie, care sa ii potoleasca pe tinerii scandalagii. "Eu dau de patru ani discoteca aici, si numai ei au fost cei care au provocat scandal. Cind le-am spus ca nu-i mai primesc, au inceput sa imi ameninte familia.

Au spus ca imi dau foc la casa si l-au amenintat si pe baiatul meu. Ne stringem 10 -15 oameni si unde i-am prins le-am rupt picioarele. Altfel nu se potolesc", a spus nervos patronul discotecii din Mosna.

"Ori omoara ei pe cineva, ori ii omoara cineva pe ei"

Cel mai nou scandal care i-a avut protagonisti pe cei din gasca fratilor Basu s-a petrecut in urma cu aproape doua saptamini in Bohotin, linga Raducaneni. "Erau cinci insi si i-am vazut ca erau pusi pe scandal si am stat tot timpul printre ei. Bateau cu sticlele in masa si aruncau cu bere pe jos si pe clienti, ca sa faca pe cineva sa riposteze si sa aiba motiv de scandal.

Le-am atras atentia sa se linisteasca si atunci s-au enervat si au inceput sa arunce cu sticlele, si unul dintre ei a scos sabia", a povestit Valentin Petrea, patronul barului in care s-a petrecut bataia. Scandalul a continuat cu sabii, tevi si sticle in fata barului, dupa ce toti clientii au fugit din local. "Au spart o vitrina, au devastat mobilier.

Pe mine m-au lovit de vreo trei ori cu sticle in cap", a mai povestit Petrea. Oamenii din comunele terorizate spun ca numai o crima ii poate salva de "clanul Basu". "Ori omoara ei pe cineva si atunci se duc la puscarie, or ii omoara cineva pe ei. Altfel nu e cale de scapare cu ei. Au zeci de dosare la politie pentru distrugere, ultraj si alte violente si scapa doar cu amenzi.

Nu este posibil asa ceva! O sa mergem la Bucuresti la Ministerul de Interne si la Ministerul Justitiei sa vedem ce au si ei de zis despre situatia de aici", a mai completat Petrea.

Politist batut in fata postului

Nici cei care ar trebui sa impuna legea in Raducaneni nu au scapat de scandalurile provocate de cei doi frati si gasca lor. In urma cu aproape un an si jumatate, Adrian Gorea, agent de politie la Biroul din Raducaneni, a fost batut chiar in fata sediului politiei. "Nu au fost ei implicati, ci un tinar care la vremea respectiva era un apropiat de-al lor.

Erau si ei de fata, insa nu l-au lovit pe politist", a explicat comisarul Dorin Lipovanu, seful Biroului de Politie Raducaneni. Acesta recunoaste ca are probleme cu gasca de tineri, insa sustine ca nu prea are mijloace la indemina sa ii potoleasca. "Noi am facut zeci de dosare. Au fost si arestati o perioada, iar apoi eliberati.

In cazul celui mare, luciditatea ii este afectata pe fondul consumului de alcool, si atunci isi pierde controlul, iar cel mic doar instiga, dar nu executa. Sint niste baieti fara nici un orizont, parintii nu au nici un control aupra lor. Daca nu ar exista in comuna, atunci ar fi liniste. Acum discuti cu ei si in momentul urmator o iau de la capat.

Mizeaza mult pe intimidare, chiar daca multe din amenintari nu sint duse la finalizare", a completat comisarul Lipovanu. In timpul incursiunilor noastre in zona nu i-am gasit pe cei din gasca fratilor Basu acasa, de fiecare data spunindu-se ca nu sint in localitate.

Reprezentantii Inspectoratului de Politie spun ca stiu de problemele din zona respectiva, si au cerut o situatie detaliata a faptelor celor doi frati. "Se pare ca sint mai multe probleme cu cei doi. I-am cerut sefului biroului de politie din comuna o situatie clara, sa vedem exact despre ce este vorba", a mentionat comisarul Marin Moscalu, adjunct al sefului IPJ pe linie de ordine publica.

Oamenii sint insa neincrezatori si cred ca "rasii in cap" vor scapa in continuare de catuse, din cauza fricii celor care fac plingeri si apoi se razgindesc. Cit despre politisti, satenii zic ca nici nu vor mai apela la ei.