Alianta PSD - PNL functioneaza in teritoriu. Aceasta este concluzia trasa de angajatii ITM Sibiu. Fostul inspector sef din perioada PSD, Remus Furtuna, a castigat, in conditii dubioase, spun ei, concursul pentru postul de inspector sef adjunct. Corectitudinea concursului este pusa la indoiala.

In conditiile in care, de doi ani, nici un membru PSD nu a mai ocupat o functie de conducere in deconcentratele judetului, revenirea lui Furtuna starneste o serie de intrebari. Actualul sef al ITM Sibiu, Francisc T?r?k nu comenteaza, ministrul Pacuraru semneaza numirea lui Furtuna.

Din decembrie anul trecut, postul de inspector sef adjunct al Inspectoratului Teritorial al Muncii (ITM) Sibiu este vacant. Abia la inceputul lui iulie a fost publicat anuntul scoaterii la concurs. In prima zi a acestei saptamani, luni, a inceput concursul pentru ocuparea acestui post-cheie in cadrul ITM Sibiu.

Concursul, insa, s-a lasat cu largi suspiciuni de jocuri politice in randul angajatilor ITM. Au participat un reprezentant al PNL, unul al PSD si un candidat neimplicat politic.

Cea mai mare suspiciune este legata de examenul scris pentru ocuparea acestei functii, examen care a avut loc luni. Desi subiectele ar fi trebuit sa fie stabilite chiar inaintea concursului, acestea au fost aduse gata redactate de Ioana Tudorache, sefa Personalului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES). „Avem un compartiment de relatii cu publicul.

Puteti lua de acolo orice relatie doriti. Va urez succes”, a ocolit Ioana Tudorache subiectul, la auzul subiectului pus in discutie.

In vara lui 2005, schimbarile de directori de descentralizate ajunsi sau mentinuti in functie de social-democrati erau un lucru la ordinea zilei. Astfel, si inspectorul sef al ITM Sibiu, Remus Furtuna la acea vreme, si-a depus demisia la dispozitia autoritatilor sibiene. Anul trecut, Remus Furtuna a fost detasat in cadrul Inspectoratului Muncii, la Bucuresti.

Dupa alte sase luni de detasare in acest an, Remus Furtuna s-a intors in cadrul ITM Sibiu, intrand, insa in concediu. Din concediu, Remus Furtuna s-a prezentat direct la concurs.

Pentru concursul in vederea ocuparii postului de inspector sef adjunct s-au inscris Remus Furtuna (PSD), Sorin Iaru (PNL) si Sebastian Vasiu, fara culoare politica, actualul sef al Corpului de Control din cadrul ITM Sibiu.

Primul examen, cel scris, a avut loc luni, iar de examen au trecut numai Sebastian Vasiu si Remus Furtuna - Sorin Iaru nu a obtinut minimul de 50 de puncte din 100, necesar pentru a participa si la proba orala.

O parte din reprezentantii comisiei de examinare sustin ca Sebastian Iaru ar fi fost mai bun la proba orala, dar aceasta este doar o opinie subiectiva. Cert este ca, in urma concursului, castigator a iesit Remus Furtuna, totodata membru al PSD.

Potrivit unor surse din cadrul Autoritatii Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), din cadrul careia doi reprezentanti au participat la concurs, „sforile” trase pentru ocuparea acestei functii au ajuns pana la nivelul Secretariatului general al Guvernului.

Din comisie a facut parte si Gabriela Radu, directorul Inspectiei Muncii, din cadrul MMFES. „Pasii urmati in cadrul concursului au fost corecti. Mai sunati-ma peste vreo doua ore, acum sunt intr-o sedinta”, a spus Gabriela Radu, dupa care nu a mai raspuns la telefon.

Pentru ca Remus Furtuna sa isi ia in primire postul, este nevoie de semnatura ministrului Paul Pacuraru. „Eu nici nu stiam de acest concurs. Dar, ce vreti sa fac acum? A fost o comisie de examinare, eu sa ii contrazic? Nu poate fi vorba de ordin politic, eu nu am nici un criteriu politic. Nu am fost la concurs, nu mai am ce sa comentez”, a declarat ministrul Muncii, Paul Pacuraru.

Furtuna: „Nu comentez”

Remus Furtuna nu a dorit sa dea nici un fel de detaliu despre concursul care a avut loc la inceputul acestei saptamani. „Nu avem, deocamdata, confirmari oficiale, in cazul acestui concurs. Este nevoie de anumite etape. Nu pot sa comentez acuzatiile”, a fost raspunsul lui Furtuna.

Cotantact telefonic, actualul inspector sef al ITM Sibiu, Francisc T?r?k, nu a vrut sa stea nici el la discutii. „Eu nu am fost membru al comisiei de concurs si nu am informatii despre cele intamplate in timpul sau in pregatirea concursului”, a raspuns scurt T?r?k.

Post-cheie

Postul de inspector sef adjunct este unul cheie in cadrul ITM. De pe acest post, Remus Furtuna va avea in subordine, printre altele, corpul de control pe relatii de munca si serviciul de evidenta a muncii, in cadrul caruia au loc contactele cu angajatorii (pentru contracte, carti de munca etc.).

Liniste la PNL

Membrii PNL nu stiau ieri nimic de situatia de la Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu. „Nu stim de nicio intelegere cu PSD si nici intalniri cu membrii ai PSD nu stiu sa se fi desfasurat. Oricum, in aceasta perioada, la partid nu s-a mai intamplat mare lucru”, a spus unul din liberalii sibieni.

Cu toate acestea, numirea lui Remus Furtuna in pozitia de la ITM nu i-a lasat indiferenti pe functionarii numiti in institutiile deconcentrate de pe listele liberalilor. „Asta ce inseamna, ca vom fi si noi schimbati?”, se intreba ieri un functionar.