Bursa nu se adresaza numai companiilor si investitorilor. De acest sistem pot beneficia si comunitatile locale care pot astfel sa finanteze proiectele de dezvoltare. Municipalitatea clujeana nu pare insa interesata de acest instrument de finantare.

Creditele bancare si taxele incasate de la contribuabili nu sunt singurele surse de finantare a comunitatilor locale. Acestea se pot orienta si catre obligatiunile municipale.

„Primariile reprezinta institutii care au asigurate anumite surse de finantare deorece au un numar de contribuabili si o baza de impunere foarte clara, prin urmare acestea se pot califica pentru a emite astfel de instrumente prin care pot atrage finantari importante”, a declarat directorul BVB, Stere Farmache

Potrivit directorului Bursei de valori Bucuresti sistemul obligatiunilor municipale era utilizat la pe scara larga in perioda interbelica. „In Romania, in trecut piata obligatiunilor a fost forte dezvoltatata reprezentand aproximativ 80 la suta din economia bursei de valori”, a spus directorul BVB

Analistii pietei de capital considera ca investitorii sunt interesati de obligatiunile municipale deoarece acest tip de plasament este unul lipsit de riscuri.

Obligatiunile emise de comunitatiile locale pot fi pe termen scurt care au o perioda de pana la 2 ani si cele pe termen lung cu o durata de pana la maxim 6 ani.

Obligatiunilor municipale, sunt considerate de catre analisti ca avind cel mai mare randament care poate fi obtinut de pe urma instrumentelor financiare cu venit fix.

Dobanda ce revine investitorului este de obicei egala cu media aritmetica a dobanzilor interbancare pentru depozitele de pana la sase luni, la care se poate adauga o prima de risc care poate ajunge 2 la suta.

Castigurile celor care investesc in obligatiuni municipale se situeaza in medie intre 10 si 15 procente. Primele obligatiuni emise de municipalitatea cluejeana au avut un randament de 10,3%.

Municipalitatea clujeana s-a folosit de de mecanismul obligatiunilor in anul 2002. La momentul respectiv valorea medie a emisiunilor s-a cifrat in jurul sumei de 20 de miliarde de lei vechi. Administratia Boc a renuntat la acest sistem de finatare preferand creditele bancare.