Pina acum mai bine de zece ani, farmaciile faceau de garda prin rotatie. Astfel, fiecare punct farmaceutic din zona centrala, cel putin, trebuia sa faca ture de noapte. Orarul era stabilit de Autoritatea de Sanatate Publica, impreuna cu Colegiul Farmacistilor. Insa acum lucrurile nu mai stau la fel.

„Colegiul Farmacistilor continua sa stabileasca orarul farmaciilor, impreuna cu patronii acestora. Insa nu mai poate obliga farmaciile sa aiba program non stop si aceasta din mai multe motive. Farmaciile au inceput sa iasa de sub tutela statului si sa se privatizeze. Astfel, au o anumita autonomie. Exista si probleme in privinta personalului.

In turele de noapte pot lucra doar farmacisti, nu si asistentii de farmacie. Iar punctele farmaceutice care nu au minim sase farmacisti angajati, nu pot sa aiba in prezent un program non stop, pentru ca astfel s-ar incalca Codul Muncii. Iar acum, se pare ca exista un deficit de farmacisti”, declara Speranta Iacob, persoana din cadrul Colegiului Farmacistilor din Cluj.

Dintre cele cinci farmacii cu orar non stop aflate in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, trei se afla in centru. Celelalte doua se afla in cartierele Marasti si respectiv Manastur. „Pe tronsonul Cluj, noi spunem ca stam destul de bine. Axa principala a orasului Marasti - Centru - Manastur este acoperita.

Nu la fel de bine stau orasele mai mici”, a mai declarat Speranta Iacob. Pe linga aceste cinci farmacii, mai exista inca 47 cu program permanent, dintr-un total de 105 farmacii aflate in contract cu CAS.

Aceasta inseamna ca cele 47 de puncte farmaceutice sint deschise in fiecare zi, intr-un anumit interval de ore, indiferent de sarbatori, sfirsit de saptamina sau zilele declarate libere prin lege (1 Decembrie, 1 Mai etc).

Indiferent de explicatiile date de autoritati, clujenii sint nemultumiti de situatie. Au si de ce, din moment ce din Grigorescu, Gheorgheni, ca sa nu mai vorbim de Buna Ziua sau Iris, distantele sint foarte mari pina la farmaciile non stop.

Iar din moment ce taxiurile s-au scumpit prea mult si nimanui nu-i arde de plimbari nocturne, o durere de masea neprevazuta va fi tratata cu tuica si cu bucati din perna. Amintim ca in perioada aceasta, Clujul are aproximativ 500.000 de locuitori. Si 5 farmacii non stop.

Farmacii cu program non stop:

Cynara

Strada Floresti, nr. 75

Farmadon (Complex Sora)

Strada 1 Decembroie 1989 nr. 5

Farmanet

Piata Unirii nr. 37

Remedium 1

Strada 1 Decembrie 1989 nr. 130

Viafarm

Piata Mihai Viteazul

Ce spun clujenii

"Pai io stau in Grigorescu si farmacia din capat de la Fortuna s-o inchis. M-o durut intr-o noapte maseaua de urlam si o trebuit sa merg cu taxi pina in Manastur sa cumpar un medicament si asa am dat cu 160 de mii in plus pe el. Sa nu mai zic ca nu mai am de unde lua prezervative. Am luat de la chioscu din statie si s-o rupt ca erau vechi.

Si iara la farmacie in Manastur dupa posinol (n.r Postinor -pilula „de dupa”).” S.E., 27 de ani

"Sint foarte nemultumita de faptul ca in Zorilor nu sint farmacii cu program de noapte. Ar fi firesc sa fie. Daca tot am o urgenta, nu m-as duce pina in centru. Ca daca nu e urgenta, nu ma duc sa cumpar medicamente noaptea, nu?” C.R., 21 de ani, studenta

"Din punctul meu de vedere, e ok, desi in cartierul unde locuiesc nu este farmacie deschisa non stop. Am masina si daca chiar am o urgenta in timpul noptii ma duc pina in centru. Nu e nici o problema.” A.D., 32 de ani, educatoare