Esential

Cluj - Clujul conecteaza nordul Romaniei la Europa Dezvoltarea polului urban clujean va include nordul tarii in reteaua transeuropeana de transport, crede directorul ADR-NV, Claudiu Cosier.

Consacrarea Clujului ca pol urban de importanta regionala europeana va asigura argumentele pentru dezvoltarea retelei europene de transport (TEN-T) in Nord-Vest, respectiv Nord-Est si, implicit, atragerea de fonduri publice europene.

In prezent, investitiile in drumuri, autostrazi si cai ferate, ce vor fi finantate din fonduri europene, sunt concentrate in partea sudica, de-a lungul coridorului IV.

Ziua de Cluj

Bucuresti - Decebal Traian Remes a fost suspendat din PNL Ministrul demisionar al agriculturii Decebal Traian Remes a fost suspendat din PNL la aproape o saptamana dupa ce si-a pierdut calitatea de demnitar in urma scandalului de coruptie in care este implicat.

Decizia a fost luata de colegii sai de la oragnizatia Sector 1 Bucuresti, la care figura ca membru. Suspendarea nu iscat prea multe discutii, pentru ca hotararea a fost luata aproape in unanimitate. S-a inregistrat un singur vot impotriva, si acela din partea unui liberal care a dorit excluderea din partid a lui Decebal Traian Remes.

eMaramures

Alba - Poluarea de la Kronospan, sub monitorizare nationala Riscurile de poluare pe care le prezinta tehnologiile producatorului Kronospan sunt evaluate de Agentia Nationala de Protectia Mediului

O echipa mixta, formata din reprezentanti ai Agentiei Nationale de Protectia Mediului Bucuresti, cat si din cei ai unei firme agreate de compania Kronospan monitorizeaza, de marti, poluarea in municipiul Sebes.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Iasi - Un razboi de 30 milioane de euro Doru Tompea si Niculae Niculescu, dusmani de moarte acum, nu s-au iubit niciodata prea mult. Au avut insa amindoi acelasi scop care i-a adus impreuna si i-a unit timp de 12 ani: ridicarea Universitatii "Petre Andrei" si constituirea unui patrimoniu care a ajuns la 30 milioane de euro. Imediat ce obiectivul a fost atins, in 2002, a izbucnit si razboiul.

Arsenalul de lupta al celor doua tabere este impresionant: injuraturi, jigniri, lovituri pe la spate, zeci de procese, articole publicitare in presa pline de acuze si reprosuri dure, plingeri penale. Doru Tompea este, pentru Niculae Niculescu, doar un "pretins universitar, dar mai ales un politician de doi bani".

Niculescu este evocat de Tompea doar ca un "un mincinos senil, bolsevic, absolvent de seama al Institutului «V.I. Lenin»". "Istoria" unui asemenea conflict merita povestita.

Ziarul de Iasi

Timisoara- Universitatea de Vest isi concediaza profesorii contestatari Senatul Universitatii de Vest din Timisoara se va intruni joi pentru a-i desface contractul de munca unuia dintre membrii Grupului pentru Reforma Universitara, profesorul Vasile Docea.

Organizatia din care face parte profesorul Docea, formata din opt cadre didactice din Universitate, este un grup informal, care a strins in ultimele luni dovezi despre incalcarea regulilor academice in institutia de invatamint.

Docea, care preda la Stiinte Politice, impreuna cu colegii sai au facut publice, in ultimul an, o serie de nereguli petrecute in Universitate, printre care angajarea la Facultatea de Stiinte Politice a unui general in rezerva, al carui rol in Revolutia din 1989 nu este elucidat pina in prezent, plagierea de catre o serie de cadre didactice a unor lucrari straine sau romanesti pentru a promova,

ori vinderea pe Internet a lucrarilor de licenta, chiar de catre membri ai corpului didactic. Cazurile care au ajuns la Comisia de Etica au fost musamalizate, sustine Docea, in ciuda dovezilor aduse. Sau nu au fost luate in discutie.

Pina in prezent, el a facut trei plingeri penale pentru rectorul universitatii, Ioan Mihai, acuzind angajarile ilegale facute de acesta, a cerut demisia decanului Facultatii de Stiinte Politice si a reclamat faptul ca persoane ce au depasit virsta de 65 de ani ocupa in continuare functii de conducere.

In schimb, acolo unde Vasile Docea si colegii sai au vazut coruptie, Biroul Senatului Universitar a vazut incalcarea disciplinei universitare de catre Docea insusi.

Cotidianul

Cluj - Ardealul prinde viteza Revista „Capital“ publica in editia de astazi un top al celor mai dinamice orase din Romania, din punct de vedere economic. Potrivit acestui clasament, dupa Bucuresti, Clujul este orasul cu cea mai mare dezvoltare economica din tara, urmat de Sibiu.

Din Transilvania, mai „puncteaza” Brasovul, pe locul sase, in timp ce Oradea incheie clasamentul, pe locul 15.

Perioada de evaluare a fost octombrie 2006 - septembrie 2007, iar indicatorii luati in calcul au fost investitiile semnificative in comert, industrie, imobiliare, turism si transport, evolutia bugetului local fata de anul precedent, bugetul local pe cap de locuitor, cheltuielile per capita facute de autoritati pentru transporturi, mediu, cultura si recreere, dar si numarul de evenimente culturale importante.

EvZ Transilvania

Constanta - Patronii din port isi bat joc de institutiile statului Lucratorii portuari depistati fara acte legale chiar de ministrul Orban au acum contracte in regula.

Seful ITM spune ca acestea puteau fi semnate imediat dupa control, cu date false. Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a descoperit, in urma controlului inopinat facut in port, cel putin patru muncitori care nu avea contracte de munca.

Ieri insa, patronul Bel Jobs SRL, una dintre societatile prinse pe picior gresit, alaturi de Armony Prest SRL, s-a prezentat la Inspectoratul Teritorial de Munca.

Romania Libera editia de Dobrogea

Cluj-Stema lui Funar este ilegala Actuala stema a Clujului este ilegala si cuprinde simboluri nereprezentative pentru municipiu. Acesta este concluzia tardiva la care au ajuns reprezentantii Partidului National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD), care solicita prefectului schimbarea ei in maxim 6 luni. Taranistii clujeni considera ca ar trebui sa se revina la vechea stema din 1377.

Hotnews

Caras-Severin - Comori arheologice, strivite de buldozere Primarul din Varadia a distrus vestigii din epoca bronzului ca sa instaleze o cruce kitsch cu neon. Situl din localitate era unul dintre cele mai valoroase de pe teritoriul Romaniei

Primarul-buldozerist s-a ales cu dosar penal pentru distrugerea

de valori culturale. Primarul din Varadia a "ingropat" o parte importanta din istoria locului pentru a construi o cruce de neon.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Arad - Basescu, doua ore la Arad Presedintia a confirmat astazi vizita presedintelui Traian Basescu la Arad, pentru ziua de sambata. Primul om al statului va fi prezent pentru doua ore si jumatate in municipiu nostru, pentru a lua parte la Festivalul Vinului.

Potrivit primarului Gheorghe Falca, confrom programului transmis de Presedintie, sambata la ora 12.00 presedintele tarii va sosi in Arad, dupa care va lua drumul Pietei Avram Iancu, acolo unde se desfasoara parte din evenimentele destinate Festivalului Vinului.

„Vom merge apoi in zona in care se degusta vinuri, iar presedintele va alege, alaturi de ceilalti degustatori, vinul castigator si va inmana titlul pe scena care este amplasata acolo. Cred ca o sa transmita si un mesaj aradenilor. La 14.30 va fi deplasarea presedintelui spre Hunedoara”, a punctat primarul Gheorghe Falca.

Arad Online

Constanta - Imamul Californiei, surprins de convietuirea interetnica de la Constanta Viceprimarul Constantei, Nicolae Nemirschi, s-a intilnit ieri cu imamul Californiei, Yassir Mohammed, atasatul cultural al Ambasadei SUA la Bucuresti, Kathleen Kavalec si Ruxandra Todiras, asistent cultural al Ambasadei americane.

Aflat in Dobrogea pentru aproape o saptamina, imamul californian are in vedere impartasirea experientei musulmanilor din cele doua parti ale lumii si schimbul de experienta in ce priveste problemele specifice cu care se confrunta islamicii in state care au alte religii majoritare.

Yassir Mohammed a afirmat in fata viceprimarului Constantei ca este placut surprins de armonia interetnica si convietuirea pasnica dintre adeptii diferitelor religii. El a declarat ca, din cite a aflat pina acum, in cadrul primei sale vizite in Dobrogea, Romania poate fi considerata un exemplu in Europa in ceea ce priveste convietuirea interetnica.

Telegraf Online

Cluj - Colaborare cu Bruxelles Judetul Cluj pregateste o infratire cu zona Bruxelles. O delegatie condusa de ministrul belgian al Educatiei a stabilit impreuna cu conducerea Consiliului Judetean un acord prealabil pentru cooperarea celor doua regiuni.

Reprezentantii Consiliului Judetean afirma ca propunerea de infratire cu Bruxelles-ul a fost inaintata dupa o stransa colaborare de aprope trei ani. La acordul cu Bruxelles-ul a contribuit si faptul ca autoritatea judeteana are deschis un birou in capitala Belgiei.

HotBews.ro

Economie

Everniment

Cluj - Aeroportul International din Cluj-Napoca ar putea ramane fara certificate de exploatare din cauza cladirilor prea inalte construite illegal in preajma Aeroportul International Cluj-Napoca risca sa ramana fara certificat de exploatare daca autoritatile locale si judetene nu vor rezolva problema constructiilor din preajma aeroportului, ridicate fara avizul Autoritatii Aeronautice Civile Romane si care depasesc regimul de inaltime legal.

Directorul Aeroportului International Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat, miercuri, agentiei Mediafax, ca Autoritatea Aeronautica Romana a mentionat in cadrul raportului de audit anual, pentru prelungirea certificatului de exploatare a aeroportului clujean, problema existentei constructiilor si faptul ca, in cazul in care nu respecta legislatia in vigoare, aeroportul poate ramane fara acest certificat.

"Noi am sesizat autoritatile competente privind anumite cladiri care pot prezenta pericol. Aeroportul risca sa ramana fara certificat de exploatare in cazul in care nu se respecta legislatia in vigoare privind regimul de inaltime al unor cladiri. In cazul in care nu se respecta legislatia in vigoare, Clujul poata sa ramana fara aeroport", a avertizat David Ciceo.

Clujeanul

Cluj-Cascada de licitatii de 10 milioane de euro Primaria Clujului liciteaza in doua zile contracte a caror valoare minima estimativa este de 17 milioane de lei, iar cea maxima ar putea ajunge la 28 de milioane de lei. Astazi va avea loc licitatia pentru studiile de fezabilitate la 50 de strazi, dotarea gradinitelor si executia soclului pentru statuia Lupa Capitolina.

Tot astazi este data la care se vor deschide ofertele pentru terasele ce vor fi amplasate pe Bulevardul Eroilor, in zona pietonala.

Ziua de Cluj

Timis - Scandalul "Smithfield" invrajbeste autoritatile timisene Subprefectul de Timis, Zoltan Marosy, acuza faptul ca hotararile CJT privind infiintarea de ferme zootehnice nu prevad nici o sanctiune.

"La Smithfield a fost un accident", aceasta este concluzia autoritatilor din Timis, dupa scandalul fara precedent al pestei porcine, care a facut adevarate ravagii in fermele societatii americane Smithfield, care a preluat Comtim.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Cluj - Credite false de peste 120.000 de lei O retea care falsifica documente pentru obtinerea unor credite bancare a fost identificata de politistii clujeni. Sase persoane asteapta acum sentinta in acest caz. Politistii clujeni au inceput urmarirea penala impotriva a sase persoane care timp de 4 luni au intocmit documente false pentru ca peste 35 de clujeni sa obtina credite bancare.

In perioada aprilie-iulie 2007, Silvia S., Ramona D., Elemer D., Daniel P., Cristian C. si Mihai R. au racolat 37 de persoane pentru ca-re au creat documente fictive in vederea obtinerii de credite de la diferite banci din Cluj. Prejudiciul total cauzat depaseste 120.000 de lei.

Cei sase apelau la cei care aveau mare nevoie de credite, dar care nu indeplineau conditiile cerute de unitatile bancare.

Acestia falsificau documentele care sa demonstreze ca beneficiarii sint angajati la diferite firme, iar mai apoi primeau anumite comisioane din creditele obtinute de „clientii“ lor.

Monitorul de Cluj

Maramures - Amenintari economice in Maramures Peste 6.000 de firme maramuresene risca sa fie dizolvate pana la sfarsitul acestui an. Si asta deoarece nu au depus bilantul contabil pe anul trecut.

Directorul Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Maramures, Doru Lazar, a precizat ca intreprinderile care nu-si depun in termen legal bilantul contabil risca amenzi intre 2.000 si 30.000 de lei.

Majoritatea firmelor care au omis sa-si depuna bilantul contabil activeaza in domeniile comertului, micii industrii, prestarilor de servicii si agriculturii. In judetul Maramures functioneaza 16.000 de societati comerciale.

Radio Cluj

Banci/Finante

Raiffeisen Bank - Editie limitata de carduri Raiffeisen Bank a lansat o editie limitata a cardurilor sale de credit - Raiffeisen Bank Gold si Raiffeisen Bank Standard - dedicata aniversarii a 10 ani de la infiintarea bancii in Romania. Cardul Raiffeisen Bank Gold va fi de culoare neagra cu motive aurii, iar cardul Raiffeisen Bank Standard va fi galben cu motive negre.

Editia limitata este sustinuta de o promotie. Astfel, toti clientii care aplica pentru unul din cardurile de credit Raiffeisen Bank in perioada 15 octombrie - 31 decembrie 2007 beneficiaza de 0% dobanda pana la 31 ianuarie 2008, pentru toate cumparaturile cu cardul.

Observator de Constanta

Companii

Iasi- Schimbare la virful Mittal Steel Iasi Actionarii producatorului de tevi Mittal Steel Iasi au aprobat inlocuirea lui Roelof Ljsbrand Baan, membru in Consiliul de Administratie al firmei iesene, cu Jerome Granboulan.

In acelasi timp, acestia au pus in practica si schimbarea denumirii companiei iesene, in ArcelorMittal Tubular Products Iasi, modificare propusa de actionarul majoritar Mittal Steel Holdings AG, asa cum au anuntat ieri reprezentantii fostului combinat Tepro SA.

Trebuie precizat faptul ca fabricantul de produse feroase si aliaje Mittal Steel, din Iasi, a afisat in prima jumatate a acestui an pierderi de 2,58 milioane de lei, cu 7,3 procente mai mari decit cele inregistrate in perioada similara a anului trecut, pe fondul scaderii productiei.

Jurnalul de Est

Cluj - Metro Cluj s-a modernizat de 4 milioane de euro Directorul general al Metro Romania & Moldova, Francois Oliver, a anuntat ieri la Cluj finalizarea lucrarilor de modernizare a centrului de distributie cash&carry din Floresti, care au durat sase luni. Acesta a declarat ca in functie de potentialul pietei nu exclude infiintarea unui al doilea magazin la Cluj

Este bine ca au aparut mall-urile, pentru ca o astfel de concurenta e benefica pentru piata. Am fost primii care am implementat standardele comerciale inalte la Cluj. Vom merge pe politica noastra: de adresare catre clientii profesionisti, fara sa ii excludem pe ceilalti.

Am inceput modernizarea centrelor din Romania si din Moldova. La Cluj am investit mult in reamenajare, aproape 4 milioane de euro.

Ne gandim si la al doilea Metro. Piata va fi cea care isi va spune cuvantul”, a declarat pentru ZIUA de Cluj directorul Metro Romania & Moldova.

Ziua de Cluj

Dolj - Strategie schimbata la privatizarea Electroputere Sauditii de la Al Arrab Contracting Company si-au dat acordul pentru forma de contract propusa de AVAS in cazul privatizarii Electroputere. Surse din cadrul Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului au declarat pentru GdS ca arabii au semnat, prin casa de avocatura care le reprezinta interesele in Romania,

procesul-verbal de acceptare a contractului de vanzare a pachetului majoritar de actiuni al fabricii din Craiova. Pentru a nu pati ca societatea vecina Daewoo, a carei privatizare este anchetata de Comisia Europeana,

AVAS a trimis mai intai intreaga documentatie la Bruxelles pentru obtinerea avizului si abia apoi va semna contractul cu Al Arrab Contracting. Directorul Electroputere, Cornel Mondea, a declarat ca, din informatiile sale, contractul va fi semnat pana la sfarsitul acestei luni.

Gazeta de Sud

Sibiu - Asconet aduce promotii la Exposib Furnizorul local de servicii de internet, Asconet, ofera mai multe reduceri si facilitati celor care vor veni la standul firmei din cadrul targului Exposib. Targul incepe in 19 octombrie si se termina duminica.

Promotia derulata de Asconet pe perioada de desfasurare a targului din cadrul Salii Transilvania, inseamna instalare gratuita pentru noii abonati si pachete de serviciic u celel mai mari viteze de transfer pe internet, din Sibiu. Astfel, Asconet ofera o viteza de transfer pe reteaua de internet de pana la 7 Mbps, in timp ce viteza de transfer in reteaua metropolitana este de 100 de Mbps.

In perioada de desfasurare a targului Exposib, Asconet ofera o reducere la abonamente, de pana la sapte euro.

Ziarul de Sibiu

Cluj - Wizz Air zboara de la Cluj Jozsef Varadi, chief executiv al Wizz Air, va prezenta astazi la Cluj primele curse pe care operatorul aerian low-cost le va opera de pe aeroportul din Someseni. Potrivit informatiilor ZIUA de Cluj, acesta va concura operatorul de stat TAROM pe relatia Cluj-Bucuresti. Wizz Air a anuntat ca a semnat contracte cu Airbus pentru 75 de aeronave.

Ziua de Cluj

Imobiliare

Cluj - Afaceri de nisa in centrul Clujului Proprietarii spatiilor comerciale incearca sa gaseasca noi strategii pentru a inlocui valul de chiriasi care a migrat in mall-uri.

Lansarile de mall-uri din Cluj, inchiriate 100%, au dus la o scadere a interesului companiilor ce au nevoie de spatii comerciale in centrul orasului. In timp ce Galeriile Ferdinand se confrunta cu retrageri de chiriasi, proprietarul Continental se pregateste sa lanseze lucrarile la vechiul hotel-emblema al Clujului.

Ziua de Cluj

Sibiu - North Real Estate mai vine cu 32 mil. euro la Sibiu Fondul britanic de investitii North Real Estate (NRE) va investi aproximativ 32 mil. euro pentru extinderea suprafetei inchiriabile a parcului de retail European Retail Park Sibiu, achizitionat anul trecut de la dezvoltatorul imobiliar BelRom.

Aceasta este a treia si ultima faza a proiectului de dezvoltare a complexului comercial din Sibiu, care va cuprinde, in urma investitiei, spatii de retail si pentru petrecerea timpului liber. Fondul de investitii britanic a negociat noi contracte de inchiriere, veniturile nete din chirii urmand sa depaseasca 9,5 milioane euro pe an, dupa extinderea suprafetei.

Lucrarile de constructie la faza a treia a proiectului vor incepe in primul trimestru al anului 2008, iar inaugurarea centrului comercial in varianta extinsa este programata pentru luna decembrie a anului viitor.

ZF Transilvania

Iasi- Iasiul fara granite Datorita exploziei imobiliare, zonele tampon dintre Iasi si localitatile invecinate vor disparea in urmatorii cinci ani, potrivit specialistilor. Din datele cadastrale reiese ca suprafata terenurilor extravilane ale municipiului Iasi s-a redus la jumatate fata de 199o, ajungand la sfarsitul anului trecut la 2.625 de hectare.

Pe de alta parte, intravilanul Iasiului ocupa, tot la sfarsitul anului trecut, 6.741 de hectare. Potrivit expertilor, 20% din intravilanul orasului este zona neocupata de cladiri, dar pe numai 10a s-ar mai putea ridica constructii. Luand in considerare aceste cifre, ar rezulta ca suprafata totala construibila a Iasiului ajunge in acest moment la aproximativ 3.000-3.300 de hectare.

EvZ Moldova

Constanta - Un an de la lansarea proiectului Tomis PlusProiectul Tomis Plus a implinit un an de la lansare. “Cind am lansat acest proiect am luat in calcul evolutia demografica a orasului si a necesarului de locuinte nesatisfacut.

Proiectul dezvoltat de antreprenoprul general Tomis Development se desfasoara pe 128.000 de metri patrati, ansamblul rezidential urmind sa aiba 1.250 de apartamente si 47 de vile.

In plus, in cadrul proiectului exista si 51 de loturi de teren individuale, care urmeaza sa fie dezvoltate in regie proprie de catre cumparatori”, a declarat directorul de marketing al Tomis Development, Eduard Ehsichian, adaugind ca intreg proiectul se va derula pe o perioada de cinci ani, pina in 2011.

Ansamblul rezidential Tomis Plus va oferi locatarilor sai scoala, gradinita, cabinet medical, magazin alimentar, club, psicina, restaurant, 1.448 de locuri de parcare subterane si supraterane, precum si paza non-stop.

Telegraf Online

IT

Sibiu - Scoala high tech Exista o scoala unde elevii asculta lectiile pe un ecran LCD de un metru, preluate de pe DVD cu emisiuni si documentare de la televizor, apoi discuta in casti cu profesorul ce au invatat, scriu digital, prin touch-screen, pe tabla conectata la calculator si utilizeaza videoproiectorul pentru mai multa acuratete in imagini.

Apoi ies in pauza multumiti, dupa o ora in care in sala a fost liniste deplina si s-a vorbit doar in casti. Nu este basm, se intampla cu adevarat intr-o scoala din Cisnadie.

Intreg sistemul din laborator, rarissim in Romania, este atat de performant si tehnologizat, incat si unii profesori au probleme in a-l utiliza.

Ziarul de Sibiu

Sibiu - Inspectori in cyberspatiu Inspectoratul Scolar al judetului Sibiu are un site nou. Pus la punct de trei informaticieni, site-ul este total diferit fata de vechea pagina de prezentare. De pilda, fiecare inspector are o pagina personala, pe care apar ultimele noutati de pe domeniul sau.

Cei care au gindit noul www.isjsibiu.ro sint doi informaticieni ai ISJ, Mircea Dragomir si Mircea Catalisan, care au lucrat impreuna cu Paul Dobran, un informatician de la Liceul de Arta. Toata munca au facut-o pe gratis.

Monitorul de Sibiu

Media/Pub/Creatie

Sibiu - www.sibiustandard.ro. Din 22 octombrie, inchidem Ziarul si ridicam Standardul „Din 22 octombrie, echipa de jurnalisti care a realizat „Ziarul de Sibiu” a hotarat sa ridice standardul: va vom oferi un cotidian mult mai complet si complex, zilnic in 16 pagini.

Am dorit ca prin aceasta reformare sa construim un jurnal modern, un cotidian care sa reflecte starea de spirit a sibienilor, mentalitatea si deschiderea lor spre nou. Dorim sa va informam corect si echilibrat, dorim sa va convingem ca stirile bine scrise sunt mai importante decat nimicurile cu care suntem zilnic intoxicati.

Suntem convinsi ca putem mai mult si stim ca dumneavoastra, cititorii, vreti mai mult din partea unui cotidian. Va respectam dorinta si va rugam sa mai aveti doar putina rabdare, pana luni, 22 octombrie, zi din care va asteapta un cotidian local mult peste standarde”, noteaza redactia Ziarul de Sibiu.

Ziarul de Sibiu

Sibiu - Cazul Tanacu - abordare antropologica la Astra Film Cazul de exorcizare care a cutremurat Romania va fi prezentat la Sibiu intr-un documentar inedit

Cazul Tanacu, abordat dintr-o perspectiva antropologica, povestea postului de radio Europa Libera, drama sasilor transilvaneni sau cum se bea intr-o carciuma din Sibiu, reprezinta numai cateva dintre subiectele filmelor ce vor fi prezentate publicului la Festivalul Astra Film care va incepe luni la Sibiu.

"For God Sake" (Cazul Tanacu), filmul despre povestea maicutei care se presupune ca ar fi muritin urma unui proces de exorcizare a fost inclus in cadrul premierelor mondiale.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Bihor - Jurnalisti francezi pentru un reportaj despre rromi O echipa a televiziunii franceze Canal 3 a sosit la Oradea unde doreste sa realizeze un reportaj care are ca subiect comunitatea de rromi din judet.

Mai exact, jurnalistii urmaresc povestea unei fete de etnie rrome, de 12 ani, care a dat nastere unui copil in acest an. Fetita provine din comunitatea de rromi din Sacuieni.

Jurnalistii au stabilit intalniri cu primarul din Sacuieni Gyurcsik Zoltan, cu liderul comunitatii de rromi din Sacuieni, cu reprezentantii Maternitatii din Oradea, unde a nascut copila si cu cei de la Protectia Copilului.

Reamintim ca tot in acest an, o echipa de jurnalisti din Irlanda au venit in Bihor pentru a face un reportaj cu comunitatea de rromi de aici. Atunci reportajul avut ca subiect comunitatea de rromi din Tileagd, care au fost plecati cu zecile in Irlanda, unde si-au instalat satra in apropiere de o autostrada.

Bihor Online

Cluj - Galeria Preview deschide Europa Artium Primul mare eveniment din cadrul Academiei de Toamna Europa Artium, vernisajul expozitiei “Pictura”, a avut loc ieri la galeria de arta Preview, unde au expus o serie de artisti de marca:

Ioan Sbarciu, rectorul Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca, Marius Bercea, Oana Farcas, Victor Racatau, Kudor Duka Istvan si Mircea Suciu. Cele 50 de lucrari prezentate apartin stilului artei figurative. La vernisaj au participat peste 200 de persoane, care au umplut ieri pana la refuz sala galeriei Preview.

Ziua de Cluj

Petrom si-a facut post de radio! Petrom a lansat un post de radio prin satelit, care va fi ascultat atat in benzinariile proprii, cat si in cele OMV. Radio Petrom/OMV va emite non-stop in benzinarii si va difuza informatii despre trafic, starea vremii, muzica si publicitate la produsele companiei.

Observator Argesean

Cluj - Filme mute de acum 100 de ani la “Filmtettfeszt 2007” Revista lunara “Filmtett” Cluj-Napoca va organiza incepand de astazi editia a 7-a a festivalului “Filmtettfeszt” la cinema Victoria. Surpriza evenimentului o constituie prezentarea unor filme mute, realizate in studiouri clujene in primii ani ai secolului XX.

La editia din acest an a “Filmtettfeszt” vor fi prezenti regizorii de filme documentare Arthur B?lint, Emese Ambrus, Peter Szalay, Edit Kõszegi si Peter Szuhay, precum si autorii de scurtmetraje si filme de animatie L?szl? Cs?ki, Gyula Nemes si L?szl? Nemes Jeles.

Va fi prezenta la Cluj-Napoca si Diana Gro?, care a cutreierat festivalurile lumii cu lungmetrajul “Miracol la Cracovia”, dar si cu selectia sa de filme de arta, care va fi prezentata si la “Filmtettfeszt”. Vor mai participa si regizorii de lungmetraje J?nos Sz?sz si Zolt?n Kamondi.

Ziua de Cluj

AutoRoom

Vrancea - Salonul Auto, trei zile in Piata Unirii In perioada 19-21 octombrie in Piata Unirii din Focsani va avea loc 4x4 AutoShow Focsani 2007, salon auto dedicat turismelor cu tractiune integrala. 4x4 AutoShow a ajuns in acest an la editia a III-a, devenind deja un salon traditional in peisajul auto local.

La editia de anul trecut au participat urmatoarele marci auto: Audi, Volkswagen, Nissan, Kia, Opel, Chevrolet, Mitsubishi, Lada, Hammer, Gazelle si Tata si au fost expuse 32 de modele de autoturisme cu tractiune integrala.

Scorpion, unicul distribuitor Volkswagen si Audi pe judetele Vrancea, Buzau, Galati si Braila va prezenta la aceasta editie un stand din care nu vor lispi Audi Q7, Audi A6 limuzina quattro, Audi A6 allroad quattro, Volkswagen Passat 4Motion, Volkswagen Touareg si Volkswagen Golf R3.

Ziarul de Vrancea

Cultura/Educatie

Cluj - Carti ieftine in centrul Clujului Targul de carte Kilipirim a debutat ieri la Casa de Cultura a Studentilor si propune volume cu mari reduceri de preturi.

Festin literar pentru clujenii iubitori de carte. Cea de-a doua editie clujeana a targului de carte cu discount Kilipirim a debutat ieri la Casa de Cultura a Studentilor. Pana in 21 octombrie, iubitorii de carte au posibilitatea de a achizitiona volume la pret redus, oferite de cele 50 de edituri prezente la targ. Unele discount-uri ajung pana la 60% din preturile initiale ale volumelor.

Ziua de Cluj

Dolj - Fondul clasei, in ilegalitate Peste cinci miliarde si jumatate de lei vechi se strang anual in scolile doljene din cotizatiile parintilor la fondul scolii ori al clasei. Cu toate ca ministrul educatiei a declarat ca strangerea fondului clasei este ilegala, in teritoriu regula functioneaza altfel de ani buni.

Gazeta de Sud

Showbiz&Fun

Cluj - Concert aniversar Tatiana Stepa in “Autograf” Folkista Tatiana Stepa va sustine astazi, de la ora 21.30, in Clubul Autograf un concert aniversar, cu ocazia implinirii a 25 de ani de activitate.

Folkista, una din cele mai bune din Romania, ii va avea ca invitati pe Ducu Hotima, Grupul “Unde” si pe Magdalena Puskas. Stepa s-a lansat la Cenaclul Flacara si este una din vocile mari ale genului. Ea va lansa si un dublu CD, editat la Electrecord.

Vineri, de la ora 19.00, Stepa va concerta la Cercul Militar Cluj, alaturi de invitatii sai. Artista a sustinut mii de concerte si este atat compozitoare, cat si textiera. Un bilet de intrare la concertul de azi costa 10 lei, respectiv 5 lei pentru studenti.

Ziua de Cluj

Sibiu - Balkan Bistro Unicul restaurant cu specific balcanic din Sibiu si-a deschis ieri portile. In incinta Hotelului Continental Forum, restaurantul Balkan Bistro si-a incantat ieri pentru prima data oaspetii cu sortimente de preparate care mai de care mai tentante.

Ideea celor care au gandit acest restaurant balcanic a pornit de la necesitatea de a aduce la Sibiu unicitate si originalitate.

De asemenea, studiile de piata pe care acestia le-au efectuat i-au condus spre un astfel de restaurant, unul cu produse traditionale, dar, in acelasi timp, diversificate. Asa s-a nascut ideea acestui tip de restaurant, dupa care au urmat mai multe luni in care s-au adunat retete de mancaruri traditionale in Bulgaria, Serbia, Albania si multe altele, iar apoi a urmat pregatirea bucatarilor.

Ziarul de Sibiu

Cluj - September vine la Cluj Cunoscuta solista dance suedeza September va concerta in 1 noiembrie la Cluj, in clubul Obsession, cu ocazia lansarii unui album nou intitulat “Dancing Shoes”. Solista va intreprinde un turneu in sapte cluburi din Romania.

Cele mai cunoscute hituri ale sale sunt “Satelites”, “La La”, “Never Give it Up” sau “September all over”.

Ziua de Cluj

Constanta - Concurs gastronomic turcesc organizat de Primaria Independenta Comuna Independenta va gazdui pe 27 octombrie un amplu concurs de gastronomie turceasca. Primarul comunei, Cristea Giscan, a declarat ieri ca la manifestare vor participa locuitori din numeroase localitati ale judetului in care etnicii musulmani sint foarte bine reprezentati.

“Vom incerca sa aratam ca bucataria musulmana nu inseamna doar sarailii si baclavale. Speram ca evenimentul sa atraga numerosi amatori de gastronomie. Bineinteles, pe linga concurs, vom organiza si o serie de spectacole specifice turcilor din zona noastra”, a declarat Cristea Giscan.

Pina in prezent si-au anuntat participarea la manifestarea organizata la Independenta concurenti din Medgidia, Mangalia si Mihail Kogalniceanu.

Telegraf Online

Sport

Vrancea - Steaua a umplut stadionul la Focsani CSM Focsani - Steaua 0 - 2 (0 - 1), intr-o partida de pregatire disputata aseara pe stadionul "Milcovul" u tribunele stadionului au fost pline, peste opt mii de focsaneni, dar si din alte localitati, fiind prezenti in tribune.

Peste opt mii de persoane au venit ieri dupa-amiaza sa vada la lucru cea mai titrata echipa de fotbal din Romania, Steaua Bucuresti. Veniti si din orasele invecinate, precum Tecuci, Adjud, Panciu sau Marasesti, suporterii au asistat la un adevarat spectacol, rezultatul partidei contind foarte putin.

Stelistii au ajuns cu intirziere la Focsani din cauza traficului infernal din Bucuresti si astfel startul partidei a fost aminat pentru orele 16.00.

Ziarul de Vrancea

Iasi - Raliul Iasiului Un instructor de pilotaj la scoala lui Tommy Makinen participa la Raliul Iasiului. La start vor lua parte 45 de echipaje. Cele mai mari sanse de a incheia pe primul loc le are Bogdan Marisca.

Romania libera editia de Moldova

Cluj - Tentat de nocturna din Gruia Multescu a intentionat ca, inaintea meciului cu Universitatea Craiova, care se va disputa vineri, in nocturna, in cadrul etapei a XI-a a Ligii I, sa se antreneze pe stadionul clubului CFR, de asemenea dotat cu nocturna.

"M-am gandit sa le cerem voie prietenilor de la CFR sa ne antrenam in nocturna, dar am renuntat. Conducerea Universitatii a primit cu raceala initiativa mea si n-am mai ajuns sa vorbim cu CFR. Mie mi se parea normal ca intre cluburi sa exista o concurenta benefica, adica bati si tu, bat si eu.

Am trait asta si la Timisoara, si la Arad, ca eu am fost antrenor si la Poli, si la UTA. Nu e normal sa existe dusmanii la orase aflate la 50 de kilometri sau chiar in acelasi oras", a spus Multescu.

Clujeanul