Schimbare politica

Alin Tise a confirmat ieri informatiile potrivit carora a fost promovat intr-un post de inspector guvernamental. „Nu am fost informat oficial despre avansarea la postul de inspector guvernamental. Am vazut in presa informatia si s-au citat surse credibile, motiv pentru care cred ca este corecta“, a declarat Tise.

El a spus ca a fost informat neoficial despre decizia Executivului de catre secretarul de stat Victor Paul Dobre din cadrul MIRA, care i-a multumit pentru colaborare.

Foto Marius RUS

Alin Tise, fostul prefect al judetului Cluj, spune ca va refuza postul oferit de Executiv

Tise sustine ca, desi au fost impuse reguli pentru depolitizarea prefecturilor, in cazul sau acestea nu au fost respectate. „Regula care a impus ca prefectii sa devina profesionisti apolitici m-a determinat sa renunt la cariera politica, aceea de consilier local.

Aceasta regula a fost incalcata, viciindu-mi decizia pe care am luat-o, aceea de a renunta la politica pentru postul de prefect“, a precizat ieri Tise, in cadrul unei conferinte de presa, care, spune el, a fost ultima organizata din postura de prefect al judetului.

Tise sustine ca decizia de avansare este in mod evident una politica, dind exemplul unei emisiuni radio, difuzata in urma cu 3 saptamini, in care un membru din conducerea PNL Cluj a recunoscut ca schimbarea prefectului e o problema politica.

Refuza postul de inspector

„Ii multumesc Guvernului pentru promovare, actualul statut de inalt functionar public nu imi permite sa intru in dezbateri politice, dar ii asigur pe toti cei care m-au sprijinit in avansare, precum si pe cei care nu m-au sprijinit ca, o data cu schimbarea statutului, voi informa opinia publica despre evenimentele pe care le consider de interes public.

Nu voi renunta la principiile in care cred si nu voi face rabat, chiar cu riscul avansarii. Astept cu incredere numirea ca inspector guvernamental, pentru a-mi inainta demisia din aceasta functie“, a mai spus ieri Tise. El nu a exclus posibilitatea de a se intoarce la avocatura dupa ce isi va inainta demisia.

Deputatul Daniel Buda, presedinte al PD Cluj, partid din care a facut parte si Alin Tise inainte sa devina prefect, acuza Guvernul ca, prin decizia de inlocuire a prefectului de Cluj, continua actiunea de epurare a fostilor prefecti care au apartinut Partidului Democrat.

Buda spune ca Tise a fost un prefect cu cele mai inalte competente, care a primit numai calificative de „foarte bine“.

Subprefectul-surpriza

Primarul Clujului si presedintele PD, Emil Boc, a tinut o conferinta de presa cu putin inainte de anuntul public al prefectului. Seful PD a refuzat sa comenteze situatia in care se afla fostul membru PD si apropiatul sau, Alin Tise, pe motiv ca nu e nimic oficial. „Nu comentez.

Am acest drept“, a declarat Boc, adaugind ca „o hotarire care nu e publicata in Monitorul Oficial nu poate produce efecte juridice“. „Nu comentez subiectul prefectului, dar o sa vedem in curind cine va fi noul subprefect. Veti avea o surpriza interesanta“, a mai spus, zimbind, Emil Boc, facind referire la locul lasat liber dupa numirea lui Calin Platon ca prefect.

UDMR revendica postul de subprefect ramas vacant. Reprezentantii Uniunii spera ca acesta sa fie numit in sedinta de Guvern de saptamina viitoare.

Platon, noul prefect

Calin Platon a declarat ca promovarea lui Tise este un lucru normal si ca prin aceeasi Hotarire de Guvern el a fost numit prefect. El crede ca la baza deciziei luate de Executiv sta experienta pe care a acumulat-o in ultimii 3 ani in postul de subprefect. Platon sustine ca Hotarirea de Guvern va fi publicata astazi in Monitorul Oficial.

El spune ca postul de subprefect ramas vacant va fi scos la concurs. Platon va fi instalat oficial simbata. Calin Platon a terminat, in 1986, Facultatea de Mecanica din cadrul UTCN si a fost pina in 2005 inginer si director la societatile Refrabaz si Caliprom din Dej. Din 1996 pina in 2004, a fost consilier judetean din partea PNL.