Afirmatia de vineri a lui Mircea Geoana, potrit careia ce i sa intampla acum lui Sorin Ovidiu Vintu este "o reglare de conturi intre vechi tovarasi" (cu referire la presedintele Traian Basescu) este "lipsita de onestitate" si reprezinta "culmea tupeului cand ai fost bichonul lui Vintu", a declarat purtatorul de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan, citat de Mediafax.

"Presedintele considera ca declaratia domnului Geoana este una lipsita de onestitate, care confirma lipsa de caracter a acestuia. Cand o tara intreaga a vazut ca ai fost bichonul lui Vintu si ca la comanda te-ai bagat cu el in jacuzzi la relaxare, sa vii dupa aceea sa spui ca altii au fost tovarasi cu el, asta-i culmea tupeului, pe romaneste", a afirmat Valeriu Turcan.

"Prefer sa nu spun mai multe, dar cred ca ce pateste acum Sorin Ovidiu Vantu este doar o reglare de conturi intre vechi tovarasi", declarase vineri, la Brasov, presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu il acuzase, miercuri, in fata instantei, pe Traian Basescu de faptul ca i-ar fi cerut sprijin mediatic la referendumul din 2007, pentru demiterea presedintelui. De asemenea, el a sustinut ca emisari ai lui Traian Basescu i-ar fi cerut sa cedeze o parte din trustul sau media, refuzul sau ducand la declansarea controalelor ANAF la Realitatea TV si, in final, la arestarea sa.

Sorin Ovidiu Vintu l-a acuzat pe Traian Basescu si de influentarea justitiei si de presiuni asupra magistratilor.

Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat joi dupa-amiaza din inchisoare, dupa o saptamana de detentie, dupa ce magistratii au admis recursul depus de avocatii omului de afaceri la decizia de arestare preventiva pentru 29 de zile. El fusese arestat preventiv in noaptea de 9 spre 10 septembrie, alaturi de soferul sau, Alexandru Stoian, si de omul de afaceri moldovean Octavian Turcan.

Cei trei l-ar fi ajutat pe Nicolae Popa, fost director al Gelsor, condamnat, in lipsa, la 15 ani de detentie, pentru pagubirea a 300.000 de investitori FNI, sa fuga din tara, in anul 2000, si sa se ascunda de autoritatile romane. Popa a fost retinut pe 2 decembrie anul trecut, la Jakarta (Indonezia).

  • Episodul "Vintu" din campania electorala

In campania pentru turul al II-lea al alegerilor prezidentiale din 2009, Hotnews.ro si saptamanalul "Academia Catavencu" au publicitat fotografii care atestau faptul ca pe atunci liderul social-democrat Mircea Geoana l-ar fi vizitat, in seara dinaintea dezbaterii televizate cu Traian Basescu, pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, la resedinta acestuia.

Presedintele Traian Basescu l-a intrebat de mai multe ori pe contracandidatul sau Mircea Geoana, in timpul dezbaterii electorale, daca i-a placut miercuri noapte, la intalnirea cu Sorin Ovidiu Vintu, liderul PSD evitand initial sa raspunda, dupa care l-a acuzat pe seful statului ca si el s-a intalnit de zeci de ori cu omul de afaceri.

Basescu i-a spus atunci lui Geoana ca asteapta scuze la adresa romanilor din partea liderului PSD. "Nici mie nu-mi place domnul Vintu asa cum se pare ca nu va mai place nici dumneavoastra", a afirmat Mircea Geoana.

"Nici azi-noapte nu v-a placut? Azi noapte nu v-a placut, azi noapte, cand a aflat ca a fost arestat domnul Popa Nicolae, cel cu FNI-ul, si v-a chemat de urgenta? V-a chemat de urgenta?", a intrebat Basescu de mai multe ori, fara a primi raspuns, in prima faza. "Am avut aseara o intalnire cu domnul Vintu, asa cum ati avut dumneavoastra zeci de intalniri cu acest domn in anii in care erati apropiati", a replicat, intr-un final, liderul social-democrat. El a explicat ca Vintu l-a sunat in urma interviului pe care liderul PSD l-a acordat Gazetei Sporturilor, in care a spus ca omul de afaceri este malefic si turbulent.

Liderul PSD l-a intrebat la randul sau pe Traian Basescu: "La dumneavoastra si la dansul acasa de cate ori ati baut whisky cu domnul Vantu in anii precedenti?". Basescu a raspuns: "Niciodata", iar Geoana a insistat: "Cu sau fara cuburi?"

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a declarat, in aceeasi noapte, ca este prieten de patru ani cu Mircea Geoana, pe care l-a admirat in calitate de ministru de Externe, admitand ca liderul PSD a mers in vizita la el in noaptea de miercuri, pentru a se relaxa: "A venit la mine cu o zi inainte de dezbaterea finala, asta este adevarat. A venit sa se relaxeze, am palavragit o gramada. Era incordat si am incercat sa-i creez o stare de relaxare", a spus Sorin Ovidiu Vintu, intr-o interventie telefonica la postul Realitatea TV, adaugand ca nu a dat "niciun leu" in campania electorala a lui Mircea Geoana si ca nu l-a sprijinit mediatic.