Comisiile parlamentare de buget-finante au respins amendamentul PNL la proiectul bugetului de stat pe 2010 privind alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate. Propunerea i-a apartinut fostului ministru liberal al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si prevedea sa fie alocat pentru sanatate 5% pentru politici publice in acest domeniu si 1% pentru infrastructura din sanatate, informeaza Mediafax.

Deputatul PNL a explicat ca sursele de finantare pot fi luate din bugetele institutiilor ale caror alocatii au crescut foarte mult, cum ar fi serviciile speciale si Administratia prezidentiala. Deputatul PDL Constantin Dascalu a declarat, insa, ca bugetele serviciilor speciale si cel al Administratiei prezidentiale nu acopera sumele necesare majorarii cu 2,5% din PIB pentru sanatate.

Eugen Nicolaescu a prezentat si un amendament referitor la alocarea a 6% din PIB pentru educatie, pe care l-a retras dupa ce secretarul de stat Gheorghe Gherghina a declarat ca in proiectul de buget este asigurat, in acest moment, un procent de 6% din PIB, care include si veniturile proprii din educatie.

Bugetul Ministerului Sanatatii va fi in 2010 de 4.147.455.000 lei, in crestere fata de 2009, cand executia preliminata indica un nivel de 3.874.589.000 lei, potrivit proiectului de buget de stat transmis spre dezbatere Parlamentului, potrivit Mediafax.