Organizatiile nonguvernamentale care au cerut instantei sa anuleze referendumul privind Parlamentul unicameral practica "in mod suspect un discurs politic", a declarat, la RFI, purtatorul de cuvant al lui Traian Basescu in campania electorala, Sever Voinescu. Reactia vine dupa ce doua ONG-uri importante - Asociatia Pro Democratia si Agentia de Monitorizare a Presei - au depus, miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti, o cerere care vizeaza suspendarea referendumului pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari.

Termenul pentru discutarea cererii a fost stabilit pentru 19 noiembrie, cu trei zile inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale, programat simultan cu referendumul.

  • "Cred ca nu au dreptate. Eu am sesizat de ceva vreme ca aceste organizatii neguvernamentale - in mod suspect dupa parerea mea - practica un discurs politic, in plina campanie electorala. Asta inseamna mai exact ca aceste organizatii neguvernamentale practica in spatiul public, in campanie electorala exact pana la identitate discursul unuia dintre candidati, e vorba de discursul domnului Mircea Geoana. Domnia sa ne tot vinde gogosile astea cu fraudarea alegerilor si asa mai departe", a afirmat Sever Voinescu.
  • "Nu doar ca nu au dreptate, dar evidentele arata cu totul altceva: si anume faptul ca presedintele Traian Basescu, daca ar fi vrut sa-si constituie un avantaj din referendum, l-ar fi pus in turul doi, pentru ca pana si in sondajele fantasmagorice ale domnului Vantu, Traian Basescu intra in turul doi. Pentru domnul Basescu nu este o problema accederea in turul doi. Atunci de ce si-ar fi preconstituit avantajul aici ?", mai spune Sever Voinescu.
  • Sever Voinescu a tinut sa isi exprime nemultumirea pentru faptul ca ONG-urile nu se ocupa de altceva: "Sunt un pic intristat de faptul ca organizatii neguvernamentale - care in general trebuie sa militeze pentru civism, pentru actiune si implicare civica, iata, in aceasta situatie, in loc sa se implice in dezbatere, asa cum ar fi normal si sa pledeze si sa explice care ar fi solutia cea mai buna, Parlament unicameral sau bicameral si asa mai departe - aleg o cale destul de dura, aceea de a interzice practic poporului roman exprimarea suveranitatii sale".
  • "Astea sunt mici nuante. In plangerea respectiva se cere anularea decretului prezidential de convocare a referendumului. Ei nu cer nici o secunda amanarea sau stabilirea altei date, nu, ei cer pur si simplu anularea decretului prezidential", a incheiat purtatorul de cuvant al candidatului Traian Basescu.