Retragerea lui Theodor Stolojan alimenteaza temeri cu privire la certuri politice si instabilitate, relateaza Reuters, citat de NewsIn. Liderul PDL Emil Boc, care a obtinut luni mandatul de a forma un guvern de centru-stanga, se confrunta cu dificila sarcina de a apropia diferentele de viziune politica dintre partidul sau si partenerii de stanga din coalitie, social-democratii, si de a introduce reduceri drastice ale cheltuielilor, pentru a fi sigur ca Romania poate face fata crizei financiare globale.

Economistii avertizeaza ca orice guvern nou trebuie sa se miste cu rapiditate pentru a convinge pietele financiare ca da dovada de seriozitate in legatura cu disciplina fiscala, ca sa reduca riscul de recesiune. Venind in intampinarea acestor ingrijorari, Boc a spus ca intentia sa este de a avea guvernul gata pana la 22 decembrie.

Specialistii apreciaza ca daca lui Boc ii lipseste expertiza economica a lui Theodor Stolojan - care a renuntat luni la nominalizarea sa pentru functia de premier - liderul PD-L are performante manageriale mai bune si are mai multa influenta in randul politicienilor care il vor ajuta sa puna in practica politici mai dure.

Analistii spun ca orice parteneriat intre cei doi riviali istorici, PD-L si PSD, care au iesit la egalitate dupa alegerile de luna trecuta, va fi destramat de conflicte ce ar putea prejudicia eforturile de a evita criza financiara si ar putea slabi lupta impotriva coruptiei, unul dintre principalele motive de ingrijorare pentru Uniunea Europeana.

Pietele financiare au ramas precaute, cursul leului fata de euro s-a depreciat pana la cel mai scazut nivel din ultimele doua luni din cauza ingrijorarilor legate de viitoarele politici, mai noteaza Reuters.

Comentatorii avertizeaza ca reformele economice ar putea interveni in detrimentul progreselor viitoare anticoruptie, PSD avand o istorie a scandalurilor de coruptie.

Agentia mai scrie ca retragerea lui Stolojan si numirea lui Boc ca prim-ministru prefigureaza spectrul instabilitatii politice.

Ca multi dintre colegii sai din PD-L, Boc are putini prieteni in afara partidului, pentru ca i-a acuzat frecvent atat pe rivalii de stanga, cat si de dreapta de coruptie si clientelism, scrie Reuters.

Presa germana: Retragerea lui Stolojan - o "farsa politica"

Si presa germana scrie ca retragerea brusca a lui Thedor Stolojan este "o farsa politica" ce denota instabilitate si considera ca varianta Stolojan era una mai echilibrata, in timp ce Emil Boc este doar "o portavoce" a presedintelui Traian Basescu.

"Farsa politica in Romania: Premierul desemnat este acum Emil Boc", titreaza cotidianul Die Welt intr-un comentariu despre suprinzatorul anunt facut luni de Theodor Stolojan.

Publicatia noteaza ca Theodor Stolojan "s-a eschivat" brusc de la nominalizarea pe care o facuse seful statului saptamana trecuta.