Partidul Democrat-Liberal va depune marti, la Camera Deputatilor, o motiune simpla pe Educatie, prin care cere premierului Tariceanu sa propuna presedintelui Romaniei, Traian Basescu, schimbarea din functie a ministrului Cristian Adomnitei, a anuntat luni liderul PD-L, Emil Boc.

"Motiunea nu poate conduce la demiterea unui ministru si, de aceea, prin motiune, cerem primului-ministru sa propuna presedintelui Romaniei schimbarea din functie a ministrului Adomnitei pentru utilizare in interes de partid si personal a banilor publici", a subliniat el.

PD-L si-a exprimat disponibilitatea ca, in cazul in care un alt partid va depune o motiune simpla pe tema educatiei, cele doua demersuri sa fie comasate intr-o motiune de cenzura.

"Nu stiu intentiile PSD, dar daca si ei vor introduce o motiune simpla si daca vor sa o transforme intr-o motiune de cenzura noi suntem dispusi sa mergem mai departe", a explicat el, subliniind ca nicio motiune de cenzura nu poate fi promovata fara votul social-democratilor. Emil Boc a adaugat ca nu a purtat nicio discutie cu PRM pe marginea acestui subiect.

In perioada urmatoare, PD-L va depune alte trei motiuni simple, pe tema infrastructurii, a sanatatii si a absorbtiei fondurilor comunitare.

Elementele motiunii simple:

  • Sistemul educational se afla intr-o situatie extrem de grava, datorita incompetentei celui mai slab ministru pe care l-a cunoscut istoria din invatamantul romanesc
  • La sfarsitul lui 2007, 200 milioane de euro s-au intors la buget, datorita incapacitatii administratiei de a cheltui banii, incalcand astfel legea bugetului
  • Meseria didactica este din ce in ce mai putin atractiva, mai ales pentru tineri, care refuza sa intre in sistem
  • Mii de unitati de invatamant nu au autorizatie de functionare, cu putin timp inainte de inceperea anului scolar
  • Guvernul foloseste banii publici pentru campania electorala. Microbuzele scolare, sunt distrubuite, contra voturi, preferential in colegiile in care exista candidati ai PNL

"Se impune ca ministrul Adomnitei sa plece de la conducerea acestui minister, pentru ca a condus la prabusirea sistemului educational, dar este greu de crezut, pentru ca cel ce conduce un asemenea sistem clientelar renunta greu la locotenenti", a spus democrat-liberalul Catalin Croitoru.