Social-democratii si conservatorii au decis miercuri sa-si oficializeze alianta prin semnarea unui protocol de colaborare politica. PSD si PC intentioneaza ca dupa alegrile parlamentare sa-si faca un grup parlamentar comun, un secretariat si o delegatie comuna.

Ca masura de protectie impotriva unei eventuale noi tradari, PSD vrea inregistrarea protocolului la tribunal si introducerea unei clauze care prevede ca intrarea la guvernare a celor doua partide sa se faca impreuna.

“Acordul politic cuprinde cateva clauze asupra problemelor care au creat dificultati PSD in 2004, cand s-a format o alianta electorala cu PC. Am dorit sa luam masuri suplimentare de protectie fata de momentul 2004, cand PC a evadat si a intrat la guvernare. Una din aceste masuri este ca protocolul care vizeaza formarea acestei aliante politice va fi inregistrat la tribunal”, a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana, la finalul negocierilor cu PC.

Potrivit surselor HotNews.ro, principala conditie a protocolului care urmeaza a fi semnat de catre social democrati si conservatori este intrarea la guvernare in tandem. Pentru a evita o tradare similara cu cea din 2004, PSD a impus conservatorilor stipularea in protocol a conditiei de a nu parasi alianta pentru o eventuala intrare la guvernare cu un alt partid, asa cum PC a facut in 2004 cand a intrat la guvernare cu liberalii. De asemenea, social-democratii au cerut parafarea protocolui la tribunal.

Alianta PSD-PC va cuprinde structuri politice comune: secretariat si delegatie comuna, iar dupa alegerile parlamentare - grupuri parlamentare comune.

In ceea ce priveste colaborarea pe timpul alegerilor locale si parlamentare, liderii celor doua partide nu au decis nimic concret. Surse din cele doua partide sustin ca negocierile in acest sens vor avea loc dupa campania electorala.

“Locurile pe care conservatorii le vor primi in Parlament vor fi stabilite in urma rezultatelor obtinute in alegerile locale. Rezultatul de la locale este un barometru foarte bun al potentialului real al PC si eu sper sa faca un scor bun, pentru ca au demonstrat si in 2004, cand au facut 7%, ca la nivelul organizatiilor teritoriale PC sta mai bine decat la nivel national”, a declarat Mircea Geoana.

Liderul PSD a anuntat ca protocolul urmeaza sa fie validat la sedinta Comitetul Executiv PSD, mai exact miercuri seara.