Presedintele Basescu a trimis inapoi Parlamentului legea prin care asociatiilor si fundatiilor li se interzicea sa foloseasca in denumire "sintagme si cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice de interes national sau local". Basescu sustine in cererea de reexaminare ca aceste intrerdictii incalca Constitutia si Convenita Europeana a Drepturilor Omului. Legea a generat protestul societatii civile, care a considerat ca ea se aseamana cu legislatia promovata in Rusia.

Traian Basescu arata ca articolul 1 al legii intra in contradictie cu o serie de prevederi constitutionale si cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului, unde se precizeaza ca libertatea de asociere nu poate fi restrinsa decit in conditii care vizeaza "securitatea nationala, siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protejarea sanatatii sau a moralei ori pentru protectia drepturilor sau libertatilor altora".

Presedintele apreciaza ca modificarile aduse "nu sint clare si neechivoce" deoarece lasa la aprecierea unui functionar "in mod arbitrar" daca denumirea unei asociatii sau fundatii se poate confunda cu aceea a unei institutii publice.

Argumentele sefului statului se mai refera si la termenul de doar o saptamina pentru remedierea neregulilor constatate si la cel de 6 luni in care asociatiile si fundatiile deja existente trebuie sa-si modifice denumirea.

Aceste termene sint considerate "excesive" si "inoportune".

"Asociatiile si fundatiile care exista si care sunt parte a societati civile româneşti vor avea de suferit, in sensul ca se vor crea confuzii, iar posibila redenumire nu ar mai avea acelaşi impact si efect prin actiunile pe care le desfasoara”, releva seful statului.

Basescu semnaleaza, de asemenea, „situatia ca unele organizatii neguvernamentale sa fie dizolvate la cererea autoritatilor”, mentionind, totodata, ca „se incalca principiul neretroactivitatii legii”, prin obligatia schimbarii denumirii deja aprobate printr-o hotarire judecatoreasca definitiva.

Legea a generat protestul a 48 dintre principalele fundatii si asociatii din Romania, care au aratat ca proiectul a fost promovat de Guvern si Parlament fara o consultare cu societatea civila. Organizatiile au apreciat ca modificarile " se aseamana cu legislatia promovata in Rusia in ultimii doi ani, prin care se incearca reducerea la tacere a asociatiilor si fundatiilor incomode".