Presedintii de Consilii Judetene nu vor fi alesi la alegerile locale din acest an prin vot uninominal, din cauza sesizarii facute de PRM la Curtea Constitutionala, a declarat ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, la Discutia Saptamanii, difuzata duminica de HotNews.ro si BBC. El a fost contrazis de Anghel Stanciu, care a afirmat ca, pe langa prevederile introduse in noua lege electorala, mai exista o lege adoptata tacit la Senat si care prevede votarea presedintilor de Consilii Judetene prin vot uninominal. Votul uninominal in cazul presedintilor de consilii judetene a fost o cerinta imperativa a baronilor locali ai PSD. La putin timp dupa aprobarea legii in aceasta varianta, mai multi politicieni si-au anuntat deja intentia de a candida pentru functii de presedinte de consiliu judetean.

  • Intrebat de moderatorul emisiunii daca anul acesta vom avea alegeri organizate dupa noua lege, trecuta prin Parlament pe 4 martie, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, liberalul Mihai Voicu, a afirmat : "la parlament da, la presedintii consiliilor judetene ba".
  • El a mai precizat ca, indiferent de decizia privind constitutionalitatea noii legi, momentul in care legea va intra in vigoare este prea tarziu pentru aplicarea ei in aceasta primavara: "Pur si simplu, indiferent ce se intampla, partea de consilii judetene este compromisa. (...) Din motive de calendar. Si presupunand ca va gasi ceva neconstituional, indiferent cat de mic, legea va trebui sa se intoarca in Parlament, sa treaca din nou, atat prin Senat cat si prin camera Deputatilor".
  • Voicu a fost contrazis de deputatul PSD Anghel Stanciu. Acesta a afirmat ca Senatul a aprobat tacit o modificare a Legii 67 a alegerilor locale tocmai in sensul alegerii presedintilor de consilii judetene prin vot uninominal.
  • Includerea prevederii in lege a fost sustinuta cel mai puternic de PSD, la presiunea unor lideri locali, printre care si Marian Oprisan. La sfarsitul lunii februarie, acesta ceruse conducerii partidului sa conditioneze votul pentru inregul proiect de includerea uninominalului pentru presedintii de consilii judetene.

Preda: aceasta lege este un instrument de negociere foarte puternic

  • Consilierul prezidential, Cristian Preda, a spus ca este "imposibil de raspuns" daca noua lege electorala se va aplica in acest an. "Pentru ca avem o contestare la Curte, avem negocieri intre partidele parlamentare care vor sa produca o alta amenajare a calendarului electoral, avem blocaje semnificative in perceperea coalitiilor de la guvernare si aceasta lege e de fapt un instrument de negociere foarte puternic", a precizat Preda.

  • Politicieni precum Sorin Frunzaverde, Gheorghe Flutur si Marius Nicoara si-au anuntat deja intentia de a candida pentru sefia consiliilor judetene Caras-Severin, Suceava si Cluj. Asta ar inseamna ca primii doi sa renunte la mandatele de europarlamentar si respectiv senator, iar cel de-al treilea sa nu mai candideze pentru Primaria Cluj-Napoca.