Presedintele Turciei, Abdullah Gul, si cel al Romaniei, Traian Basescu, au discutat luni, la Bucuresti, despre cooperarea in domeniul energetic si economic, precum si despre proiectul Nabucco. Cei doi presedinti au discutat si despre un proiect mai vechi al unui cablu submarin care sa conecteze sistemele energetice dintre cele doua tari, avand in vedere ca disponibilitatile energetice ale tarii nostre vor creste dupa deschiderea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Basescu a dat asigurari partii turce ca Romania va fi un sustinator "constant si fara rezerve" al aderarii Turciei la UE.

Gul a insistat si el asupra faptului ca Romania este pentru Turcia un prieten si un aliat in contextul stabilitatii din Balcani si de la Marea Neagra, dar si un exemplu al unei integari euro-atlantice de succes. El si-a exprimat satisfactia ca tara sa are in Romania "un prieten in cadrul UE".

Ambii presedinti s-au referit si la dezvoltarea relatiior economice, avand in vedere ca Turcia este cel mai mare partener comercial extracomunitar al Romaniei.

In acest context, Basescu a fost intrebat de ziaristii turci despre situatia vizelor pentru oamenii de afaceri. "Va asigur ca Guvernul Romaniei face tot ce se poate pentru a gasi solutii de a usura deplasarea oamenilor de afaceri turci", a spus seful statului, adaugand ca Romania este insa membru UE si NATO, ceea ce inseamna ca are "obligatii strict asumate". "Nu este un raspuns diplomatic, ci in mod cert in interiorul obligatiilor vom incerca sa gasim solutii", a adaugat el.

Ziaristii tuci l-au mai intrebat pe Basescu si in legatura cu situatia cimitirului turcesc din Bucuresti. Basescu a aratat ca Primaria a achizitonat un teren mai mare pentru un cimitir, urmand ca trei mii de metri patrati sa fie alocati musulmanilor. "Tine de Consiliul General al Capitalei sa aprobe ultilizarea celor trei mii de metri patrati. Va pot asigura ca, in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, se va gasi intelegere pentru o problema care, nerezolvata, ar insemna ca musulmanii decedati la Bucuresti sa fie transportati la Constanta pentru inmormantare. Sunt convins ca problema va fi rezolvata foarte rapid de Consiliul General al Municipiului Bucuresti", a declarat seful statului.