Pentru ca un partid sa intre in Parlament are nevoie fie sa atinga pragul electoral de 5%, fie sa aiba 6 candidati situati pe prima pozitie in colegiile pentru Camera Deputatilor si 3 in cele pentru Senat. Solicitarea a venit din partea UDMR si PNL. Saptamina viitoare, marti, legea va fi dezbatuta in plenul Camerei Deptuatilor.

In Comisia de cod electoral s-a inregistrat doar un singur vot impotriva, venit din partea reprezentantului PRM, a declarat pentru HotNews.ro deputatul PSD, Anghel Stanciu. UDMR a presat pentru coborirea pragului electoral de la 5 la 3%, dar solutia nu a fost acceptata de restul partidelor.

Formula de compromis gasita consta in posibilitatea de a accede in Parlament si fara atingerea pragului electoral de 5%, in conditia ca respectivul partid sa aiba 6 candidati plasati pe primul loc in colegii pentru Camera Deputatilor si 3 pentru Senat. Respectivii candidati pot avea procente situate sub 50%plus unu din numarul de voturi valabil exprimate intr-un colegiu.

Solicitarea a venit din partea UDMR si PNL si in final a fost acceptata si de celalate partide.

O formula similara se regasea si in proiectul de lege pentru care Guvernul isi asumase raspunderea, diferenta fiind ca erau necesare 4 colegii cucerite pentru Camera Deputatilor si 2 pentru Senat.

Noua formula de vot uninominal presupune intrarea direct in Parlament a acelor candidati care au obtinut jumatate plus unu din voturile dintr-un colegiu, restul mandatelor distribuindu-se in functie de scorul pe care partidul l-a obtinut la nivel de judet si, mai departe, la nivel de tara. Sistemul este unul preponderent proportional, fiind putin probabil ca mai mult de 20-30% din candidati sa obtina majoritatea intr-un colegiu de la bun inceput.

Proiectul de lege este redactat si raportul va fi trimis parlamentarilor, urmind sa intre in dezbaterea plenului Camerei, marti, saptamina viitoare, cind ar trebui sa se dea si votul final.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a conditionat demararea unor discutii cu PSD despre devansarea alegerilor generale si suprapunerea acestora peste locale de adoptarea votului uninominal.