Vasile Dancu a dezvaluit pentru HotNews.ro principalele puncte din proiectul sau politic in baza caruia candideaza la sefia filialei Clujene. Candidat unic, Dancu si-a construit intreg discursul, cu un puternic accent regionalist, pe ideea "Transilvania, victima a centralismului de dreapta". La conferinta extraordinara de astazi de la PSD Cluj a fost prezent si Mircea Geoana.

j

La Conferinta extraordinara de la Cluj, unde a fost ales presedinte in unanimitate (cu 185 de voturi), Vasile Dincu a tinut un discurs cu o puternica notă personala, patetica și cu accente ardelenesti.

  • Cind m-a chemat prima data Ucu Rus la o intilnire la partid, acum 10 ani, eram asistent la universitate si tin minte ca m-am uitat mult sa nu ma vada nimeni, pentru că atunci era o rusine la noi la universitate sa ai de-a face cu acest partid. S-au implinit trei ani de la lansarea programului nostru de reformare profundă a PSD.
  • Ceva tot s-a intimplat de atunci, uitati-va la prezidiu: Geoana, Diaconescu, Dragnea, Corlateanu, Rus, Puscas, aceasta este conducerea de azi
  • Daca ne-am suparat de citeva ori pe bucuresteni  nu a fost din orgoliu, ci din demnitate ardeleana.
  • Daca am atentat la idolul unora, criticindu-l pe Ion Iliescu, n-a fost pentru ca am vrut sa-i ranesc, ci pentru ca tin la libertatea mea.
  • Proiectul nostru, ”Transilvania comunitatilor puternice intr-o Romanie europeana”, nu este unul de regionalizare. Prin el atragem atentia ca Transilvania este victima unui centralism de drepta.
  • M-am uitat pe lista celor 100 de mari romani, primul ardelean apare pe locul 28 si este Ghita Muresan.
  • Ca o ironie, daca esti din Ardeal ai succes doar cind esti inalt, eu am 1,94 m , deci am sanse.
  • După Ghița Muresan, dar mai jos urmeaza Maniu, Hossu, Cioran, pentru ca Lucian Blaga sa fie doar pe locul 47, surclasat de Madalina Manole dar deasupra lui Bula care e pe locul 49. 
  • Eu continui sa cred ca putem sa schimbam lumea.
  • Credeti ca societatea capitalista este ultimul stadiu de dezvolatare a omenirii? Tot asa se spunea si despre socialism, si iata, ca n-a fost.
  • Putem schimba lumea de aici, de la Cluj, aici este lumea noastra.

Geoana: "un pic de antimiticism da bine aici"

Daca inainte de discursului lui Dancu, Mircea Geoana a impartit laude si s-a declarat prieten al celor din Grupul de la Cluj, dupa cuvintarea cu accente de patriotism local, Geoana a fost mult mai retinut. El a facut citeva remarci acide legate de discurs (”Sigur, un pic de antimiticis da bine aici!”) si a incheiat constatind că ”trebuie sa avem un proiect si mai ambitios decit acesta, unul la nivel national”. In timp ce la tribuna se desfasurau discursurile mobilizatoare ale liderilor social-democrati, in sala, batrinii PSD-isti imparteau scrisori-pamflet intitulate ”Bocciada”, in care era ironizata activitatea primarului de Cluj, Emil Boc

"Nu facem parte din natiunea romana?"

Proiectul lui Dancu face referire la Transilvania – victima a centralismului de dreapta. Prezentam in exclusivitate cateva fragmente din proiectul lui Vasile Dancu: "puterea de dreapta instalata o data cu Guvernul Tariceanu si Presedintia lui Traian Basescu in 2005, a inceput o strategie de blocare a dezvoltarii economice si sociale a regiunii noastre.

In pofida faptului ca Transilvania si Banatul aduc o contributie importanta la bugetul national, Transilvania se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste alocatiile bugetare si proiectele de investitii publice. Nici nu se instaleaza bine guvernul Tariceanu si se opresc lucrarile la Autostrada Transilvania. Premierul Tariceanu ne explica in 2005 ca nu este un proiect de interes national, ca este de interes regional. Noi ce sa mai intelegem, nu facem parte din natiunea romana?

Faptul ca 15 judete din Transilvania si Banat participa consistent la formarea bugetului national nu este considerat important? (...) Guvernul de dreapta a incercat in mod repetat sa distruga spiritul de solidaritate regionala mizând cu cinism pe nevoia acuta de proiecte de infrastructura si de dezvoltare institutionala din regiune.in aceasta batalie oarba dintre reprezentantii puterii de dreapta, Clujul pierde o serie de atribute ale statutului sau secular de capitala a Ardealului. (...) Nu trebuie sa mai permitem fracturarea solidaritatii social-democrate atât de greu reconstruite dupa 50 de ani de comunism si 18 ani de tranzitie in care doar centralismul atavic nu pare afectat de transformarile prin care a trecut tara noastra."

Mircea Geoana, razboi rece cu grupul de la Cluj

Acest proiect manifest al lui Vasile Dancu se incheie cu o propunerea de a se incerca relansarea unei stangi ardelene „pilon al reconstructiei comunitatilor locale”. Vasile Dancu a jucat rolul de strateg in PSD, si a contribuit impreuna cu Ioan Rus, in 2005, la schimbarea lui Ion Iliescu de la conducerea PSD si inlocuirea lui cu Mircea Geoana. Ulterior.

Grupul de la Cluj si-a racit relatiile si cu Mircea Geoana, mai ales dupa ce partidul a refuzat sa-l puna pe Vasile Puscas cap de lista la europarlamentare. Despre prezenta lui Mircea Geoana la Conferinta extraordinara a PSD Cluj, Vasile Dancu spune ca poate fi un prilej pentru acesta de a se mai intilni cu liderii din Ardeal ai partidului si de a consolida relatia cu ei.