Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un proiect de lege prin care penitenciarele, penitenciarele pentru tineri si cele pentru femei, centrele educative si cele de detentie pot realiza venituri proprii din munca persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, precum si din valorificarea produselor obtinute din activitatea proprie, relateaza news.ro.

"Necesitatea folosirii persoanelor private de libertate la activitati nu poate avea un continut economic, scopul principal fiind resocializarea, reintegrarea, formarea profesionala prin calificarea in meserii, educarea prin munca, deprinderea unor abilitati si aptitudini prosociale, dar si sustinerea bugetului statului prin eforturi proprii de asigurare a nevoilor sistemului si obtinerea unor venituri proprii prin valorificarea excedentului, fara afectarea mediului concurential￯, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege, reprezentantii Ministerului Justitiei precizand ca veniturile incasate de unitatile sistemului penitenciar ar urma sa fie utilizate pentru finantarea custodierii persoanelor private de libertate.

Potrivit proiectului de lege, unitatile din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor ar urma sa obtina venituri din prestari servicii cu detinutii, atat in locul de detinere, precum serviciile de spalatorie, reparatii auto sau prepararea de hrana pentru persoanele arestate preventiv.

De asemenea, penitenciarele si centrele educative si de detentie se pot autofinanta prin valorificarea produselor realizate de detinutie, precum produse vegetale, produse animaliere, preparate din carne sau lapte, produse de panificatie, patiserie, mic mobilier sau articole de tamplarie

In expunerea de motive a proiectului se mentioneaza ca alte venituri obtinute de unitatile penitenciare sunte cele din chiriile bunurilor aflate in administrarea lor sau din alte activitati, precum transportul catre terti, copierea documente in baza cererilor personale ale detinutilor, tratamentele protetice, taxele de participare la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, serviciile de cazare si masa in centrele de pregatire proprii, organizarea si functionarea punctelor de desfacere ale popotelor si bucatariilor de unitate, cota aplicata meniurilor servite persoanelor din afara sistemului administratiei penitenciare.

Conform proiectului de lege pus in dezbatere publica de catre Ministerul Justitiei, penitenciarele pot obtine venituri din valorificari de bunuri scoase din functiune, penalitati, deseuri, despagubiri, subventii pentru agricultura, garantii de participare, garantii de buna executie, venituri din vanzarea caietelor de sarcini, donatii si sponsorizari.

Reprezentantii Ministerului Justitiei precizeaza ca penitenciarele-spital sunt finantate din venituri proprii prin sistemul asigurarilor sociale de sanatate si alte venituri proprii, dar pot primi si sume de la bugetul de stat, in conditiile legii.

De asemenea, veniturile proprii obtinute de Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate din munca prestata de detinuti sunt neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe profit si al taxei pe valoarea adaugata.

"Unitatile din cadrul sistemului administratiei penitenciare nu pot fi asimilate prestatorilor de servicii traditionali, veniturile obtinute din munca persoanelor private de libertate neavand caracter de continuitate, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa intre sub incidenta prevederilor Codului fiscal. Prin urmare, prestatiile desfasurate cu detinutii nu intra sub incidenta art. 13 alin. (2) lit. b) si nici a art. 269 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, deoarece nu pot fi considerate activitati economice￯, se mai mentioneaza in proiectul de lege.