Peste 1000 de alesi locali s-au reunit sambata, la Poiana Brasov, in prezenta copresedintilor Vasile Blaga si Alina Gorghiu. Acestia au adoptat cinci rezolutii pe diverse teme, precum uniformizarea legislatiei privind regimul incompatibilitatilor, legile electorale, bune practici in administratia publica locala, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, legea achizitiilor publice sau descentralizarea administrativa si financiara.

Liga Alesilor Locali ai PNL la Poiana BrasovFoto: Hotnews

UPDATE Lucrarile s-au incheiat la ora 13.00, dupa sesiunea de discursuri. Vezi aici declaratiile celor doi copresedinti.

  • La Liga Alesilor Locali a participat si primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Acesta a declarat ca si-a depus candidatura in cursa interna PNL. "Din punct de vedere politic, candidatura mea este in interiorul PNL. Dar sa vedem in primul rand modul cum rezolvam problemele clujenilor", a spus el, adaugand ca pana la urma clujenii decid. Blaga anuntase din 3 august ca Boc s-a inscris in cursa interna pentru locale.

Alesii locali au luat parte la cinci ateliere de lucru pe aceste teme vineri seara.

In cadrul lucrarilor s-au prezentat, pe rand, rezolutiile ce sunt adoptate.

Codul de integritate - reunificarea legislatiei privind incompatibilitati si conflict de interese

"PNL considera ca este o datorie a intregii clase politice fata de cetatenii care ii aleg sa adopte un cod de integritate pentru functiile publice" a afirmat senatorul Alin Tise, care a lucrat, alaturi de senatorul Catalin Boboc, la rezolutia privind codul de integritate.

"PNL considera ca adoptarea unui Cod de Integritate pentru Functiile Publice este necesara pentru incurajarea integritatii si preventirea coruptiei, un cod general, care sa se refere la toate functiile publice - elective sau numite, locale sau nationale care sa priveasca si regimul conflictelor de interese si se refera la indeplinirea cu integritate a unei functii publice" se arata in textul rezolutiei.

(vezi documentul atasat)

In aceasta rezolutie, PNL subliniaza ca exista 275 de acte normative cu privire la reigmul incompatibilitatilor si conflictelor de interese, din care 89 de legi, 42 de ordonante si 144 hotarari de guvern. Codul de Integritate ar urmsa sa simplifici si sa unifici toate legilatia.

"Codul de Integritate pentru Functiile Publice nu va restrange incompatibilitatile si nici sanctiunile in vigoare" asigura PNL in textul rezolutiei.

Legile electorale - PNL vrea alegeri locale in doua tururi de scrutin

Deputatul Mihai Voicu, presedintele Comisiei speciale de cod electoral din Parlament, a prezentat salii rezolutia legata de legile electorale.

Fragmente din acest text:

"Partidul National Liberal isi reafirma sustinerea pentru modalitatea de alegere a primarilor prin vot direct de catre cetateni, in doua tururi de scrutin. Am sustinut aceasta modificare a legii in cursul dezbaterilor parlamentare insa majoritatea PSD-UNPR-ALDE a dat dovada de un profund dispret fata de pricipiile democratice si a respins propunerea PNL.

Vom sustine in continuare acest principiu si, mai mult decat atat, PNL se angajeaza sa reintroduca alegerea primarilor in doua tururi de scrutin deindata de va avea o majoritate parlamentara.

Partidul National Liberal constata, inca o data, ca PSD ii considera dusmani pe compatriotii nostri din diaspora. Tergiversarea legii votului prin corespondenta sau intentia de a le introduce o serie de taxe sunt exemple concrete ce vin sa releve comportamentul PSD. Majoritatea parlamentara controlata de acest partid a impiedicat o justa reprezentare parlamentara a diasporei prin respingerea amandamentului PNL prin care circumscriptia electorala a romanilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate ar fi urmat sa fie reprezentata de 8 deputati si 4 senatori.

PNL a depus un nou proiect de lege cu privire la dublarea numarului de parlamentari pentru diaspora si ne exprimam speranta ca toate fortele politice parlamentare vor da dovada de ratiune si vor vota noua propunere a liberalilor."

Rezolutia privind "eficientizarea sistemului judiciar prin crearea de instrumente care sa imbunatateasca absorbția fondurilor europene"

Ce presupune (fragmente din text):

1. Trebuie adoptat un nou sistem de soluţionare a diferendelor şi adoptat un Cod al Achiziţiilor publice odata cu transpunerea noilor Directive in domeniul achiziţiilor publice până la data de 18 martie 2016,

2. Trebuie înfiinţată o instanţă specializată, unică la nivel naţional, formată din magistraţi, specializaţi în materia achiziţiilor publice, care să soluţioneze în recurs toate plângerile formulate după parcurgerea etapei la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor

3. Trebuie stabilit un termen de maximum 100 de zile calendaristice pentru derularea în integralitate a unei proceduri de achiziţie publică sub sancţiunea anulării ei

4. Trebuie restructurată şi profesionalizată Autoritatea Naţionala de reglementare în domeniul achiziţiilor publice, actuala ANAP, conferindu-i-se independenţa si autoritatea în domeniu

5. Trebuie creată profesia de expert în achiziţii publice, ca ocupaţie în COR ştiut fiind faptul că proiectele de anvergură (depozitele ecologice de deșeuri, alimentarea cu apă și canalizare, infrastructura rutieră, chiar și sectoare de autostradă) necesită expertiză de specialitate care să faciliteze implementarea acestora la nivelul autoritaţii publice din România

Rezolutia privind Programul National de Dezvoltare Locala

Fragmente din text:

  • Partidul National Liberal si alesii sai locali atrag atentia ca resursele limitate pentru modernizarea Romaniei sunt irosite prin finantarea unor proiecte pe criterii politice si clientelare.
  • Suntem in tara in care banii publici sunt distribuiti in mod obscur prin ordin de ministru fara niciun fel de criteriu de prioritate. Suntem in tara in care Guvernul in loc sa termine proiecte impreuna autoritatile locale incepe altele. Cele noi nu se vor termina niciodata, cele vechi se distrug. Primarii primesc bani cu taraita de la Ministerul Dezoltarii, iar daca nu sunt in gratiile partidului de guvernamant li se blocheaza finantarile. Comunitati intregi raman astfel fara drumuri comunale si judetene astfaltate, fara apa si canalizare.
  • Aceste lucruri se intampla astazi prin Programul  National de Dezvoltare Locala (PNDL), care in loc sa fie un sprijin pentru dezvoltarea comunitatilor locale a ajuns un instrument politic pentru racolarea primarilor al PSD. In plus, prin alocarile discretionare banii Romaniei sunt risipiti.
  • Ce propune PNL?
  • - PNL sustine existenta unui program de dezvoltare locala deoarece nevoile de infrastructura ale Romaniei nu pot fi acoperite doar din fondurile europene  sau bugetele locale.
  • - PNDL trebuie regandit, armonizat cu alte programe de investitii si prioritizat in asa fel incat sa fie finalizate proiectele cu impact maxim si cele aflate intr-o stare avansata de realizare. Trebuie sortate proiectele : ce continuam, ce oprim si ce eventual dezvoltam?
  • - bugetarea multianuala pana in 2020 prin cresterea cu 5-10% in fiecare an a bugetelor in asa fel incat bugetul total sa ajunga pana la finalul acestei perioade la peste 3 miliarde de euro. Programul ar trebui sa urmareasca ciclul european de finantare.
  • - Pentru a nu irosi banii avem nevoie de stabilirea prioritatilor. Ce sume se aloca pentru drumuri judetene, drumuri locale, apa si canalizare si infrastructura sociala.
  • - stabilirea alocarilor bugetare pentru fiecare judet pe baza nevoilor effective si nu in functie de aspect politice sau clientelare.
  • - stabilirea criteriilor de selectie pentru ordonarea proiectelor functie de impactul  acestora si de gradul de realizare, dupa modelul proiectelor europene.
  • - asigurarea transparentei programului si repartizarea sumelor prin hotarare de guvern constituirea unui comitet de monitorizare din care sa faca parte si reprezentantii beneficiarilor.
  • - instituirea unui moratoriu prin care , pana la aplicarea acestor masuri, cel putin un an de zile sa nu se mai inceapa alte proiecte.

Rezolutia privind salarizarea unitara "bazata pe profesionalism și echitate și nu pe calcule meschine electorale"

In aceasta rezolutie, PNL solicita:

  • "Desecretizarea" și publicarea integrală a proiectului legii salarizării unitare pentru a fi cunoscută și dezbătută
  • Deschiderea unei ample consultări publice între Guvern-sindicate-partide politice în ceea ce privește proiectul de lege al salarizării unitare astfel încât acesta să întrunească un consens larg în societate.
  • Prezentarea calculelor privind impactul bugetar al acestuia, pe ani și prezentarea surselor bugetare.
  • Respectarea obiectivului principal al legii salarizării unitare prin reducerea diferențelor de salarizare între cel mai mic și cel mai mare salariu.
  • Simplificarea sistemului de salarizare a bugetarilor prin aplicarea unor coeficienți de ierarhizare care să asigure echitate și predictibilitate.
  • Stimularea tinerilor competenți pentru a intra și rămâne în rândul personalului bugetar prin oferirea unor salarii de încadrare motivante și a unor modalități de promovare flexibile.
  • Acordarea măririlor salariale în mod proporțional către toate categoriile de bugetari pentru a nu mări diferențele între acestea. Parlamentarii PNL vor vota pentru respingerea Ordonanței care mărește salariile demnitarilor și ale aparatului de lucru al Guvernului