Comisia de la Venetia analizeaza "cazul unic in istoria Europei" prin care peste 90 de articole dintr-o lege - legea educatiei - au fost modificate printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului, a anuntat presedintele PDL Arad, Gheorghe Falca, citat de Agerpres. Contactat de HotNews.ro, Falca a declarat ca sesizarea a fost depusa la Comisia de la Venetia de doua ONG-uri din Bucuresti si a explicat care este parcursul acestui demers. "De acum incolo, astfel de OUG se pot da pe orice legi si atunci legiferarea nu o mai face Parlamentul, ci Guvernul", a continuat Gheorghe Falca.

Ordonanta de Urgenta care modifica masiv Legea EducatieiFoto: Monitorul Oficial

Gheorghe Falca, presedintele PDL Arad si co-presedintele ACL Arad, a anuntat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca modificarea legii educatiei printr-o Ordonanta de Urgenta care afecteaza peste 90 de articole din lege este analizata de Comisia de la Venetia. Potrivit acestuia, Comisia de la Venetia verifica si "lipsa de reactie" a Avocatului Poporului la solicitarile primite privind sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la aceasta ordonanta de urgenta, relateaza Agerpres.

Contactat de HotNews.ro, Gheorghe Falca a declarat ca sesizarea a fost depusa de doua ONG-uri. "Sunt ONG-uri din Bucuresti, mi-e greu sa va spun eu care sunt", a afirmat pentru HotNews.ro democrat-liberalul. Falca a precizat ca a verificat la Comisia de la Venetia, ca "aceasta sesizare a ajuns acolo si oamenii au luat in discutie solicitarea".

Mai departe, reprezentantii Comisiei de la Venetia vor transmite sesizarea catre Comisia Europeana, care va solicita documentarea cazului, sustine acesta. "Urmatorii pasi sunt: Comisia Europeana va trimite documentarea, la interpretare, la specialistii din Comisia de la Venetia, care vor lua decizia finala. Toata procedura dureaza cam 6 luni", a declarat pentru HotNews.ro presedintele PDL Arad, Gheorghe Falca.

In cazul in care Comisia de la Venetia va constata ca modificarea a 97 de articole din legea educatiei printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului incalca Constitutia, "va face o recomandare apasata", a explicat Falca.

Democrat-liberalul a declarat pentru HotNews.ro ca "este singura ordonanta de urgenta a unui guvern din Europa care modifica profund o lege. Romania este singura tara care modifica astfel o lege. Asta inseamna ca actul de legiferare dispare. E un caz care arata ca, de aici incolo, astfel de OUG-uri se pot da pe orice legi si atunci legiferarea nu o mai face Parlamentul, ci Guvernul".

Informatii de Background

Guvernul Ponta a modificat radical Legea Educatiei Nationale printr-o ordonanta de urgenta adoptata in sedinta Executivului din 26 iunie 2014, publicata in Monitorul Oficial pe 30 iunie 2014 si contrasemnata de ministrul Educatiei nationale, Remus Pricopie. Ordonanta a schimbat, fara dezbatere publica, 97 de prevederi ale legii.

Ordonanta a introdus, printre altele, posibilitatea organizarii unei a treia sesiuni de Bacalaureat, infiintarea de colegii - in universitati - pentru absolventii de liceu care au picat Bacalaureatul si pentru cei care nu s-au dus la examen, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autoritatilor locale, organizarea de doctorate la formele de invatamant cu frecventa redusa, posibilitatea ca o persoana fizica sa fie fondatoare a unei universitati private si in mainile ei sa se intoarca patrimoniul dobandit ulterior de universitate (prevedere declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala, cu ocazia altei incercari de modificare a legii in acest sens - n.red.)

Citeste si: