Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" lauda Guvernul Ponta pentru Ordonanta de Urgenta care modifica radical legea educatiei. "In sfarsit un prim-ministru a inteles importanta Educatiei", declara Marius Ovidiu Nistor, presedintele federatiei, intr-un comunicat remis HotNews.ro. Potrivit lui Nistor, "aparitia acestei ordonante demonstreaza tuturor ca parteneriatul social la nivelul Ministerului Educatiei Nationale functioneaza si cu rezultate benefice in favoarea angajatilor din invatamant". Acesta este al doilea sindicat care saluta OUG 49/2014, dupa o reactie similara a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

Marius NistorFoto: Agerpres
  • Guvernul Ponta a adoptat in sedinta de joi, 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale.
  • OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregatirea elevilor fara bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autoritatilor locale, organizarea de doctorate la formele de invatamant cu frecventa redusa
  • Vezi aici textul OUG comparat articol cu articol cu Legea Educatiei

Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca, in urma demersurilor federatiei si a negocierilor cu Guvernul, "unele dintre drepturile pierdute de personalul didactic si didactic auxiliar prin Legea nr.1/2011 au fost recuperate. Acest lucru a fost posibil ca urmare a aprobarii unei Ordonante de Urgenta in sedinta de Guvern din 26 iunie 2014, prin care se modifica Legea educatiei nationale".

Marius Ovidiu Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" (FSE "SPIRU HARET"), este citat in comunicat cu urmatoarele declaratii: "In sfarsit un prim-ministru a inteles importanta Educatiei si a Sanatatii si, pe cale de consecinta, incearca sa faca ceva pentru aceste domenii, atat din punct de vedere al infastructurii, cat si al resursei umane".

"Aparitia acestei ordonante demonstreaza tuturor ca parteneriatul social la nivelul Ministerului Educatiei Nationale functioneaza si cu rezultate benefice in favoarea angajatilor din invatamant. Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial in data de 30 iunie, este un pas important facut in demersul nostru de recuperare a drepturilor pierdute de angajatii din invatamant", sustine Marius Nistor.

Potrivit liderului sindical, "prin modificarile aduse Legii Educatiei Nationale, Guvernul a indreptat mai multe nedreptati ale fostei guvernari si care afectau major personalul didactic si didactic auxiliar. In plus, tot prin acest act normativ, Executivul a adus modificari care vin sa rezolve unele probleme din invatamant precum cvorumul consiliului de administratie sau reintroducerea in Legea Educatiei a functiilor de educatoare, invatatoare, institutor in invatamantul primar si gimnazial. Aceasta noua ordonanta de urgenta ne da speranta ca, in urma discutiilor, sa putem spune, nu peste foarte mult timp, ca am reusit sa ne recuperam drepturile avute inainte de aparitia Legii nr. 1/2011".

FSE Spiru Haret enumera printre reusitele ordonantei reducerea normei didactice a profesorilor cu grad I si cu vechime de peste 25 de ani de la 18 la 16 ore pe saptamana, trecerea clasei a IX-a la liceu, modificarea modului de constituire si de conducere a consiliilor de administratie ale scolilor, durata invatamantului profesional, modalitatea de organizare si desfasurare a concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante in invatamantul preuniversitar de stat, garantarea titularizarii in sistem, sprijinirea copiilor si a tinerilor capabili de performante inalte si recompensarea acestora si a cadrelor didactice care ii indruma.

Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" precizeaza ca, "evident, mai sunt multe de facut pentru a repara nedreptatile produse salariatilor din invatamant in perioada 2010-2011, ale caror efecte le resimtim in continuare", precum:

  • salarizarea la un nivel superior a intregului personal din invatamant
  • depolitizarea reala a sistemului
  • renuntarea la sistemul de finantare per elev/prescolar
  • debirocratizarea actului educational
  • conditiile de studii pentru anumite categorii de personal didactic auxiliar
  • reintroducerea diverselor drepturi si facilitati reglementate pentru salariatii din invatamant si copiii acestora prin Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic
  • reintroducerea institutiei reabilitarii
  • eliminarea tuturor discriminarilor
  • acordarea din nou a indemnizatiilor/primelor de nastere si de pensionare
  • salarizarea personalului nedidactic
  • un nou Statut al personalului din invatamant (didactic de predare, didactic auxiliar si nedidactic)

"In acelasi timp, FSE 'SPIRU HARET' nu poate fi de acord cu acei 'specialisti', atotcunoscatori in materie de invatamant preuniversitar chiar daca nu au predat o ora in acest sistem, care critica in mod nejustificat initiativa Executivului, desi lor li se datoreaza birocratizarea si politizarea excesiva a sistemului, starea actuala a invatamantului si a salariatilor sai si distrugerea dialogului social", se arata in comunicatul Federatiei.

Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" sustine ca "celor care vad in aceasta ordonanta de urgenta un mijloc de sindicalizare totala a invatamantului, le spunem sa isi indrepte ochii spre statele Uniunii Europene, spre democratiile adevarate, unde sindicatele au un rol important, in calitatea lor de parteneri sociali. Prin OUG nr. 49/2014 se incearca readucerea sindicatelor din invatamant in locul pe care il merita, ca reali parteneri de dialog social. Si, prin sindicate, trebuie sa intelegem acei oameni care formeaza sindicatele si care, prin liberul acord de vointa, decid daca fac sau nu parte dintr-un sindicat, cu toate drepturile si obligatiile care decurg din calitatea de membri de sindicat".

Ce castiga sindicatele prin Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei

  • Directorul scolii "are obligatia" sa ii convoace pe reprezentantii sindicatelor din scoala "la toate sedintele consiliului de administratie" ale scolii / Pana acum legea spunea ca "la sedintele consiliului de administratie participa, de regula, un lider de sindicat si un reprezentant al elevilor, cu statut de observatori".
  • Sindicatele intra si in Consiliile de Administratie ale universitatilor: "In cadrul universitatilor unde salariatii sunt organizati in sindicat, un reprezentant al acestuia participa, in calitate de observator, la sedintele consiliului de administratie" - prevede noua OUG.
  • Reprezentantii sindicatelor vor participa ca observatori la toate etapele de organizare si desfasurare a concursurilor organizate de Inspectoratul scolar sau de unitatile de invatamant / Pana acum, legea le acorda dreptul de a participa la concursurile organizate la nivelul scolii sau al consortiilor scolare
  • Sindicatele vor fi prezente ca observatori si la concursul pentru ocuparea functiei de director/director adjunct

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea a explicat si care este mecanismul prin care sindicatele capata putere, odata cu aceste modificari. "Peste tot, in toate Consiliile de Administratie, sindicatele sunt prezente, si la nivel de preuniversitar, si la universitate. Este o sindicalizare totala. Aceasta putere o vor folosi in favoarea lor, vor cere iar bani de la toti profesorii, pentru ca profesorii stiu ca daca te pui bine cu sindicatul, e ok, pentru ca ei sunt in consiliul de administratie al scolii, deci sunt pe langa director, sunt in consiliul de administratie al inspectoratelor - consiliu care poate printr-o decizie 'motivata' sa concedieze un director", a explicat Mircea Miclea.

Citeste si: