Inca un sindicat din invatamant saluta oprirea reformelor din Educatie. Marius Nistor, Federatia Spiru Haret: In sfarsit un prim-ministru a inteles importanta Educatiei

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 3 iulie 2014, 15:32 Actualitate | Esenţial


Marius Nistor
Foto: Agerpres
Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" lauda Guvernul Ponta pentru Ordonanta de Urgenta care modifica radical legea educatiei. "In sfarsit un prim-ministru a inteles importanta Educatiei", declara Marius Ovidiu Nistor, presedintele federatiei, intr-un comunicat remis HotNews.ro. Potrivit lui Nistor, "aparitia acestei ordonante demonstreaza tuturor ca parteneriatul social la nivelul Ministerului Educatiei Nationale functioneaza si cu rezultate benefice in favoarea angajatilor din invatamant". Acesta este al doilea sindicat care saluta OUG 49/2014, dupa o reactie similara a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
 • Guvernul Ponta a adoptat in sedinta de joi, 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale.
 • OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregatirea elevilor fara bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autoritatilor locale, organizarea de doctorate la formele de invatamant cu frecventa redusa
 • Vezi aici textul OUG comparat articol cu articol cu Legea Educatiei

Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca, in urma demersurilor federatiei si a negocierilor cu Guvernul, "unele dintre drepturile pierdute de personalul didactic si didactic auxiliar prin Legea nr.1/2011 au fost recuperate. Acest lucru a fost posibil ca urmare a aprobarii unei Ordonante de Urgenta in sedinta de Guvern din 26 iunie 2014, prin care se modifica Legea educatiei nationale".

Marius Ovidiu Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" (FSE "SPIRU HARET"), este citat in comunicat cu urmatoarele declaratii: "In sfarsit un prim-ministru a inteles importanta Educatiei si a Sanatatii si, pe cale de consecinta, incearca sa faca ceva pentru aceste domenii, atat din punct de vedere al infastructurii, cat si al resursei umane". 

"Aparitia acestei ordonante demonstreaza tuturor ca parteneriatul social la nivelul Ministerului Educatiei Nationale functioneaza si cu rezultate benefice in favoarea angajatilor din invatamant. Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial in data de 30 iunie, este un pas important facut in demersul nostru de recuperare a drepturilor pierdute de angajatii din invatamant", sustine Marius Nistor.

Potrivit liderului sindical, "prin modificarile aduse Legii Educatiei Nationale, Guvernul a indreptat mai multe nedreptati ale fostei guvernari si care afectau major personalul didactic si didactic auxiliar. In plus, tot prin acest act normativ, Executivul a adus modificari care vin sa rezolve unele probleme din invatamant precum cvorumul consiliului de administratie sau reintroducerea in Legea Educatiei a functiilor de educatoare, invatatoare, institutor in invatamantul primar si gimnazial. Aceasta noua ordonanta de urgenta ne da speranta ca, in urma discutiilor, sa putem spune, nu peste foarte mult timp, ca am reusit sa ne recuperam drepturile avute inainte de aparitia Legii nr. 1/2011".

FSE Spiru Haret enumera printre reusitele ordonantei reducerea normei didactice a profesorilor cu grad I si cu vechime de peste 25 de ani de la 18 la 16 ore pe saptamana, trecerea clasei a IX-a la liceu, modificarea modului de constituire si de conducere a consiliilor de administratie ale scolilor, durata invatamantului profesional, modalitatea de organizare si desfasurare a concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante in invatamantul preuniversitar de stat, garantarea titularizarii in sistem, sprijinirea copiilor si a tinerilor capabili de performante inalte si recompensarea acestora si a cadrelor didactice care ii indruma.

Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" precizeaza ca, "evident, mai sunt multe de facut pentru a repara nedreptatile produse salariatilor din invatamant in perioada 2010-2011, ale caror efecte le resimtim in continuare", precum:
 • salarizarea la un nivel superior a intregului personal din invatamant
 • depolitizarea reala a sistemului
 • renuntarea la sistemul de finantare per elev/prescolar
 • debirocratizarea actului educational
 • conditiile de studii pentru anumite categorii de personal didactic auxiliar
 • reintroducerea diverselor drepturi si facilitati reglementate pentru salariatii din invatamant si copiii acestora prin Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic
 • reintroducerea institutiei reabilitarii
 • eliminarea tuturor discriminarilor
 • acordarea din nou a indemnizatiilor/primelor de nastere si de pensionare
 • salarizarea personalului nedidactic
 • un nou Statut al personalului din invatamant (didactic de predare, didactic auxiliar si nedidactic)
"In acelasi timp, FSE 'SPIRU HARET' nu poate fi de acord cu acei 'specialisti', atotcunoscatori in materie de invatamant preuniversitar chiar daca nu au predat o ora in acest sistem, care critica in mod nejustificat initiativa Executivului, desi lor li se datoreaza birocratizarea si politizarea excesiva a sistemului, starea actuala a invatamantului si a salariatilor sai si distrugerea dialogului social", se arata in comunicatul Federatiei.

Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" sustine ca "celor care vad in aceasta ordonanta de urgenta un mijloc de sindicalizare totala a invatamantului, le spunem sa isi indrepte ochii spre statele Uniunii Europene, spre democratiile adevarate, unde sindicatele au un rol important, in calitatea lor de parteneri sociali. Prin OUG nr. 49/2014 se incearca readucerea sindicatelor din invatamant in locul pe care il merita, ca reali parteneri de dialog social. Si, prin sindicate, trebuie sa intelegem acei oameni care formeaza sindicatele si care, prin liberul acord de vointa, decid daca fac sau nu parte dintr-un sindicat, cu toate drepturile si obligatiile care decurg din calitatea de membri de sindicat".

Ce castiga sindicatele prin Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei
 • Directorul scolii "are obligatia" sa ii convoace pe reprezentantii sindicatelor din scoala "la toate sedintele consiliului de administratie" ale scolii / Pana acum legea spunea ca "la sedintele consiliului de administratie participa, de regula, un lider de sindicat si un reprezentant al elevilor, cu statut de observatori".
 • Sindicatele intra si in Consiliile de Administratie ale universitatilor: "In cadrul universitatilor unde salariatii sunt organizati in sindicat, un reprezentant al acestuia participa, in calitate de observator, la sedintele consiliului de administratie" - prevede noua OUG.
 • Reprezentantii sindicatelor vor participa ca observatori la toate etapele de organizare si desfasurare a concursurilor organizate de Inspectoratul scolar sau de unitatile de invatamant / Pana acum, legea le acorda dreptul de a participa la concursurile organizate la nivelul scolii sau al consortiilor scolare
 • Sindicatele vor fi prezente ca observatori si la concursul pentru ocuparea functiei de director/director adjunct
Intr-un interviu acordat HotNews.ro, fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea a explicat si care este mecanismul prin care sindicatele capata putere, odata cu aceste modificari. "Peste tot, in toate Consiliile de Administratie, sindicatele sunt prezente, si la nivel de preuniversitar, si la universitate. Este o sindicalizare totala. Aceasta putere o vor folosi in favoarea lor, vor cere iar bani de la toti profesorii, pentru ca profesorii stiu ca daca te pui bine cu sindicatul, e ok, pentru ca ei sunt in consiliul de administratie al scolii, deci sunt pe langa director, sunt in consiliul de administratie al inspectoratelor - consiliu care poate printr-o decizie 'motivata' sa concedieze un director", a explicat Mircea Miclea.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7807 vizualizari

 • +25 (27 voturi)    
  groparii invatamantului..... (Joi, 3 iulie 2014, 15:50)

  translativus [utilizator]

  .....se lauda si se felicita intre ei !

  Sunteti direct raspunzatori pentru degradarea morala a tinerelor generatii pe care le impingeti pe calea lipsei de raspundere si profesionalism.

  Cu buna stiinta sabotati viitorul acestei tari, incurajand lenea si "doctorii" inchipuiti, condamnand astfel societatea romaneasca viitoare la mediocritate si fals intelectual.

  Va pregatiti viitorii captivi imbecilizarti, care vor ingrosa prostimea pervertita dar votanta si asta, culmea, cu ajutorul victimelor insasi.

  Cata parsivenie !
  • +8 (10 voturi)    
   mda... (Joi, 3 iulie 2014, 16:31)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   comunistii astia trebuie impuscati.
   • +7 (7 voturi)    
    nu comunistii..... (Joi, 3 iulie 2014, 17:56)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    ....trebuiesc impuscati ci prostimea trebuie trezita.
    Imbecilii se bucura cand copii lor sunt lasati sa fraudeze promovarea examenelor, fara sa constientizeze ca, de fapt, aceasta este otrava care le va macina intreaga viata.

    Prostimea nu intelege ca generatiile tinere sunt cele care le vor plati lor pensiile si daca aceia sunt naraviti la fals si prost pregatiti profesional, nu vor putea sa isi asigure propriul trai dara sa mai plateasca si pensiile parintilor lor.

    Adevaratele probleme ale noastre nu sunt comunistii, hotii sau escrocii ci multimile de prosti votanti.

    Hoti si escroci sunt pretutindeni dar nu si prosti care sa ii voteze in fruntea tarii.
  • +7 (9 voturi)    
   "rezultate benefice" (Joi, 3 iulie 2014, 17:09)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   Potrivit lui Nistor, "aparitia acestei ordonante demonstreaza tuturor ca parteneriatul social la nivelul Ministerului Educatiei Nationale functioneaza si cu rezultate benefice in favoarea angajatilor din invatamant"

   Asa o fi. Din pacate, rezultatele procesului de invatamant vor fi dezastruoase, dar astfel de probleme nu-l cred ca il preocupa pe Nistor.. ba chiar s-ar putea sa primeasca un bonus din partea PSD ca le creste % de electorat captiv.
 • +20 (22 voturi)    
  Pe scurt... (Joi, 3 iulie 2014, 15:53)

  Orpheus [utilizator]

  Stima noastra si mandria
  Ponta, Dragnea, Romania!
  • +8 (8 voturi)    
   Hmm,... (Joi, 3 iulie 2014, 17:05)

   triciupa [utilizator] i-a raspuns lui Orpheus

   ... mai curand ponta, dragnea, tigania. Rimeaza la fel de bine si e mai aproape de adevar.
 • +17 (19 voturi)    
  e plina tara de oameni de paie, (Joi, 3 iulie 2014, 16:08)

  rov [utilizator]

  sau doar segmentul asta e promovat, uns pentru a fi doar manipulat?
  Ce se va alege de tara asta daca hotii si tampitii ne stabilesc destinul ? -E simplu, ce isi doresc de fapt rusii sa fim: curtea din spatele casei unde iti arunci lucrurile nefolositoare...
  Din prostie ...sau nu, se pare ca le facem jocul dusmanilor!!
  • +9 (11 voturi)    
   asta da strategie (Joi, 3 iulie 2014, 16:25)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui rov

   Cu tancurile era mai scump si multe efecte secundare, cu tradatorii implantati la varf e mai ieftin si eficient doar ca dureaza putin mai mult.
 • +16 (18 voturi)    
  rezultate benefice in favoarea angajatilor din inv (Joi, 3 iulie 2014, 16:20)

  integru [utilizator]

  Dle. Nistor, chiar credeti ca esentiale sunt rezultatele benefice LUCRATORILOR din invatamant ? Dle Ponta Chiar credeti ca esentiale sunt rezultatele benefice LUCRATORILOR din invatamant ?Dincolo de evidentul caracter electoral, nici dl. Nistor si cu atat mai putin dl. Ponta NU au in vedere interesul NATIONAL pentru care sa se ofere elevilor o buna si eficienta educatie scolara: profesori slabi pregatiti, sistem scolar de avarie, absolventi care nu pot nici sa mearga la plivit. AFECTATI VIITORUL NATIUNII SI A STATULUI PRIN POPULISME APLICATE SCOLII.
 • +14 (14 voturi)    
  cine se aseamana se aduna (Joi, 3 iulie 2014, 16:20)

  catelu [utilizator]

  Profesorii cu greutate avertizeaza asupra daunelor pe care noua lege le produce, iar latraul asta se trezeste sa linga mana care il hraneste.
  Stie cineva ce specializare are Marius Nistor, sau a citit vreo lucrare de-a lui?
 • +7 (9 voturi)    
  Pai normal (Joi, 3 iulie 2014, 16:23)

  bogdan1477 [utilizator]

  "In sfarsit un prim-ministru a inteles importanta Educatiei"
  Pai normal, ce premier putea fi mai bun pentru cloaca din sindicatele din invatamant decit un prim-plagiator care redeschide fabricile de diplome, inventeaza a treia sesiune de BAC, deschide posibilitatea inceperii facultatii fara bac, anuleaza ierarhizarea universitatilor, facuta profesionist de comisie din afara tarii, etc, etc. Ce ne trebuie noua meritocratie, reforma, calitate. Ce ne trebuie noua reforma facuta de soareci de biblioteca din aia 'telectuali, olimpici si alti fraieri din astia. Noua ne trebuie invatamant marca USL, in care se dau diplome la liber, cite una, sa ajunga la toti.

  Din pacate e imposibil sa reformezi tara asta in ciuda poporului naravit de jumate de secol de pile cunostinte si relatii. Trebuie mai intii sa ajungem la sapa de lemn, sa nu mai avem ce minca, dupa care, de foame, sa incepem sa reasezam tara pe fundamente meritocratice.
 • +6 (8 voturi)    
  speranta (Joi, 3 iulie 2014, 16:24)

  gigi1 [utilizator]

  Singura metoda de scapare din groapa sapata de tradatorii de tara e ca tinerii sa isi dea seama ca o diploma de la spiru haret e o hartie fara valoare si timpul si resursele folosite pentru obtinerea ei nu sunt justificate dar din pacate inca exista mentalitatea ca o facultate, oricare ar fi ea aduce prestigiu si avantaje.
 • +9 (11 voturi)    
  Romani astia va vor prosti si slugile lor !!! (Joi, 3 iulie 2014, 16:31)

  andreesanu [utilizator]

  Omul educat si sanatos poate face orce !!!
  Omul prost or prostit este dus de nas ca vita unde vor altii.
  Omul bolnav cere ajutor si este la mina celor sanatosi.
  Invatamintul particular a sabotat si saboteaza invatamintul de stat ca si calitate a actului de educare,de pregatire.
  Criteriile invatamintului particular sunt profitul /student si multi si prosti.
  S-a umplut tara tara de prosti cu diplome de valoarea hirtiei igenice.
  Prostii cu diplome sunt si fuduli se vor mai marii zilei !!!
  De asta Romania nu are leac si nu poate scapa de saracie si de lichele .
  • +4 (6 voturi)    
   Imi pare rau ca (Joi, 3 iulie 2014, 17:08)

   canuta [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   nu pot sa va dau mai mult de un plus!
   Catelului, degeaba ii pui mincarea in farfurie pe masa.El tot sub masa o va trage.Instinctul i-o cere.
   Tot asa, oamenii mici si contorsionati moral si preo- cupational nu se simt bine decit intre de-ai lor,incercind in consecinta sa-i traga pe cit mai multi in jos,reducindu-i la propriul nivel.De aici si lupta impotriva valorilor,oricare ar fi acelea,dusa cu toate mijloacele,pe toate caile si fara incetare.
   Se pare ca mediocritatea si abjectul nu cunosc oboseala!
 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 iulie 2014, 18:14)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  tov. marius nistor (Joi, 3 iulie 2014, 18:53)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  cine intelege importanta educatiei, nu copiaza.
 • +6 (6 voturi)    
  Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (Joi, 3 iulie 2014, 19:00)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Cred că e vorba despre sindicatele libere DE învăţământ.
 • -10 (10 voturi)    
  Toti postacii de mai sus (Joi, 3 iulie 2014, 19:05)

  xrogo [utilizator]

  lucreaza in invatamant si ei cunosc toate problemele,credeti-i pe cuvant.
  In alta ordine de idei,noi romanii ne pricepem la toate si putem comenta la nesfarsit orice,si uite asa societatea noastra se duce de rapa,numai incompetentii isi dau cu parerea,cei din invatamant daca spun ceva sunt cu puterea.
  • +3 (3 voturi)    
   imbe.....! (Joi, 3 iulie 2014, 21:28)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   nu s-a degradat CONSTANT invatamamntul de cand cu alde Nistor?
   Nu plang Politehnica si Univ de stat de calitatea execrabila a absolventilor? adica exact de rezultatul muncii lui alde Nistor?
   Cand s-au pus camere video s-a dovedit ca alde Nistor produc 50% REBUT, REBUT, REBUT cu costuri de manopera mereu crescute.
   Populatia scolara scade constant, nr. de sindicalisti platitori la alde Nistor creste.
   Absolventi din ce in ce mai slabi, alde Nistor mereu mai bogati, xrogo mereu mai entuziasmat.
  • +1 (1 vot)    
   La fel cum toti postacii ca tine.. (Vineri, 4 iulie 2014, 2:04)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   ..si-au dat cu pararea cand Funeriu a facut ce a facut (bine dupa unii, rau dupa postacii care voteaza hotii, adica voi).
 • +4 (4 voturi)    
  parerea lui Grăjdan asta e: (Joi, 3 iulie 2014, 19:10)

  yoko ono [utilizator]

  scopul sistemului de învatamânt este ".. cu rezultate benefice în favoarea angajaților din învatamânt"

  Noi vrem doar banii copiilor / parinților, nimic mai mult. Și să-si plăteasca taxele / impozitele ca să fie "de unde"

  Copii, studenți ?? Să se ducă dracului, cu părinții lor cu tot !
  Să fie bine, să nu fie rău !
 • +4 (4 voturi)    
  toti cu facultate! (Joi, 3 iulie 2014, 19:13)

  q1953 [utilizator]

  Cea mai buna solutie ar fi ca prin OUG toti cetatenii sa aiba din oficiu bacalaureatul luat si toti cetatenii sa urmeze facultatea.Ha,ha,ha!!!
  Va dati sema cati profesori universitari ar fi in tara noastra!!!
 • +4 (4 voturi)    
  tocmai ca n-a inteles-o... (Joi, 3 iulie 2014, 20:33)

  mendax [utilizator]

  dar asa se intampla cand indivizi certati cu scoala ajung in pozitii de decizie in stat. Inca de pe la inceputul anilor '90 scoala incepuse sa-si piarda din valoare. La scoala erai luat de fraier daca iti inchipuiai ca inveti ca sa-ti faci mai tarziu un rost in viata. Si de ce-ai fi invatat daca aia, uite, au furat, au tot ce viseaza si nu le face nimeni nimic? Si uite asa smecherasii de atunci au ajuns acum sa ne conduca si sa creeze un sistem in care ei sa-si gaseasca in primul rand locul.
 • +1 (1 vot)    
  " Doctorul " fash WP,intelege invatamantul ? (Vineri, 4 iulie 2014, 18:35)

  Plagarus [utilizator]

  Ridicol de trist, sa-l invoci slugarnic pe plagiatorul PM !
 • +1 (1 vot)    
  Învățătorii? (Duminică, 6 iulie 2014, 23:15)

  BrigittaBrigi [anonim]

  Cei 22 000 de cadre didactice cu studii medii, care și-au depus dosare pentru echivalarea competențelor ,oare cum se simt?Nu au cerut titlul de ,,profesor pentru învățământ primar",ci au așteptat să nu mai fie discriminați.Nu e drept,ca pentru aceeași muncă să obțină un venit mai mic.Mulți dintre ei au peste 50 de ani,poate starea de sănătate nu le-a mai permis să-și completeze studiile.Mulți dintre ei sunt deja bunici,cu 2-3 nepoți, care erau nevoiți să ajute la creșterea lor,și de aceea n-au studii superioare.Asta nu înseamnă că nu depun aceeași muncă la catedră,ca și colegii mai tineri,cu licența obținută.Le-a mai rămas doar speranța că în viitor poate se va face dreptate și pentru ei!
 • +1 (1 vot)    
  Nascuti bacalaureati (Duminică, 3 august 2014, 15:32)

  fratea2000 [utilizator]

  Fiecare nou nascut are inca din scutece diploma de bacalaureat. Traiasca Nasa Katy Abramburica si Nasul Mihnea Costoiu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by