Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant "apreciaza faptul ca Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii Educatiei Nationale, prin care se rezolva o parte din multiplele probleme cu care se confrunta sistemul de invatamant preuniversitar". Prin acest act normativ au fost eliminate prevederi contestate de majoritatea salariatilor din preuniversitar, sustine FSLI intr-un comunicat remis HotNews.ro. Reactia vine dupa ce executivul a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede posibilitatea organizarii unei a treia sesiuni de BAC, potrivit careia elevii fara bacalaureat se pot pregati la facultate pe bani de la stat, terenurile cluburilor elevilor pot trece in domeniul autoritatilor locale si primarii intra in consiliile de administratie ale scolilor.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) isi exprima aprecierea fata de faptul ca "Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii Educatiei Nationale, prin care se rezolva o parte din multiplele probleme cu care se confrunta sistemul de invatamant preuniversitar".

"Conform acestui act normativ, au fost eliminate unele dintre prevederile actualei legi a educatiei, contestate de majoritatea salariatilor din invatamantul preuniversitar", sustine Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, care sustine ca ordonanta reglementeaza revenirea clasei a IX-a la liceu, deblocarea functionarii consiliilor de administratie din unitatile de invatamant, crearea cadrului pentru organizarea, in regim de urgenta, a concursurilor pentru ocuparea functiilor de conducere din inspectoratele scolare si unitatile de invatamant, eliminarea obligativitatii educatoarelor si invatatorilor, absolventi de studii medii, de a-si completa studiile pentru dobandirea unei diplome de licenta, acordarea gradatiei de merit pentru intregul personal din invatamantul preuniversitar, posibilitatea reducerii, cu doua ore saptamanal, fara diminuarea salariului, a normei de predare-evaluare-invatare pentru personalul de instruire practica si de predare, care are o vechime in invatamant de peste 25 de ani si gradul didactic I.

"Sunt importante aceste lucruri pentru dascalii de la catedra, insa FSLI vrea sa aminteasca atat Executivului, cat si opiniei publice, ca aceasta ordonanta de urgenta nu rezolva problemele majore din educatie", sustine FSLI. Potrivit federatiei, "raman inca in asteptare chestiuni fundamentale, fara de care Romania nu va putea avea un invatamant de calitate, cum ar fi:

- salarizarea nemotivanta a personalului din invatamant;

- posibilitatea de pensionare inainte de implinirea varstei standard de pensionare, fara diminuarea pensiei, asa cum se intampla in tarile civilizate, pentru cadrele didactice a caror sanatate nu le permite sa ramana la catedra pana la implinirea varstei standard de pensionare;

- necesitatea elaborarii unui Statut al personalului didactic;

- debirocratizarea sistemului de invatamant;

- depolitizarea functiilor de conducere;

- reforma curriculara".

Guvernul Ponta a adoptat in sedinta de joi, 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce mai multe modificari Legii Educatiei Nationale. Luni, 30 iunie, "Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative" a fost publicata in Monitorul Oficial.

Vezi mai jos care sunt principalele modificari pe care le aduce aceasta ordonanta de urgenta:

  • Primarul - care finanteaza scoala - va face parte direct din consiliile de administratie ale scolilor, in preuniversitar
  • Directorul adjunct al scolii nu mai este obligatoriu membru al consiliului de administratie
  • Reprezentantii elevilor nu mai participa in sedintele consiliului de administratie decat cand "se dezbat aspecte privind elevii"
  • Presedintele consiliului de administratie va fi directorul unitatii de invatamant (pana acum, membrii consiliului de administratie isi alegeau presedintele din randul cadrelor didactice)
  • Directorul scolii va avea obligatia sa ii convoace pe reprezentantii organizatiilor sindicale la toate sedintele consiliului de administratie
  • Concursul de ocupare a functiilor de director si de director adjunct nu mai este organizat de Consiliul de Administratie al scolii, ci de catre inspectoratul scolar
  • Terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea palatele si cluburile elevilor, cluburile sportive scolare, ale caror cheltuieli curente si de capital se finanteaza de la bugetul de stat pot fi trecute din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitati administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului.
  • OUG prevede ca institutiile de invatamant superior sunt persoane juridice de drept public sau, dupa caz, persoane juridice de drept privat si de utilitate publica
  • Potrivit OUG, initiativa infiintarii institutiei de invatamant superior de stat apartine Guvernului. Initiativa si resursele financiare si materiale necesare infiintarii institutiei de invatamant superior particular si confesional apartin unei persoane fizice, unui grup de persoane fizice, unei fundatii, unei asociatii sau unui cult religios ori altui furnizor de educatie, recunoscut ca atare potrivit prevederilor prezentei legi, denumit fondator.
  • Persoanele fizice sau grupul de persoane fizice, precum si persoanele juridice care au avut initiativa infiintarii institutiei de invatamant particular si confesional particular, finalizata prin acreditarea acesteia, isi pastreaza calitatea de fondatori, precizeaza OUG.
  • In cazuri temeinic justificate, Ministerul Educatiei Nationale poate aproba universitatilor un numar suplimentar de locuri - in limita a 10% din capacitatea de scolarizare stabilita de ARACIS
  • Legea Educatiei Nationale spunea pana acum ca Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza numai la forma de invatamant cu frecventa. OUG prevede: Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza si la forma de invatamant cu frecventa redusa.
  • OUG introduce alternativa la masterul didactic: pot deveni profesori si cei care au pregatire in cadrul programelor de formare psihopedagogica de nivel I si II realizata prin departamentele de specialitate din cadrul institutiilor de invatamant superior
  • Pensionarea anticipata
  • "In cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat speciala"
  • Pentru absolventii de liceu care nu au sustinut/nu au promovat examenul de bacalaureat national, statul poate asigura, din finantarea de baza sau din alte surse de finantare, organizarea de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat
  • Profesorii care isi reduc norma nu isi vor putea suplimenta veniturile la plata cu ora, pentru ca OUG prevede ca profesorii pot “avea dreptul la remunerarea activitatii in regim de plata cu ora sau cumul de norme, doar dupa efectuarea normei complete”, de 18 ore pe saptamana.
  • Dispar echivalarile de competente prevazute de legea educatiei. OUG abroga articolul de lege care prevedea ca educatoarele si invatatoarele isi pot echivala competentele profesionale.

Citeste si: