Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca Victor Ciorbea este cel mai fericit Avocat al Poporului, date fiind alocarile bugetare de care se bucura, seful statului mentionand ca acesta nu va afecta, din slugarnicie, actele Guvernului. Intr-o dezbatere despre statul de drept organizata de Fundatia Miscarea Populara, la care a luat cuvintul si Elena Udrea, seful statului l-a criticat pe Ciorbea pentru ca nu a atacat Ordonanta pentru modificarea Legii Educatiei. Basescu a felicitat conducerea PMP pentru rezultatul de la europarlamentare si a atacat dur PDL pentru alianta cu PNL.

Traian BasescuFoto: Agerpres

Intr-o dezbatere despre statul de drept organizata de Fundatia Miscarea Populara, seful statului l-a criticat pe Ciorbea pentru ca nu a atacat Ordonanta pentru modificarea Legii Educatiei, precizand ca "marele fost sindicalist" este "docil, supus politic si (...) il cumperi cu facilitati".

"Domnul Ciorbea este cel mai fericit Avocat al Poporului de la Revolutie, i s-a marit bugetul, i s-au creat facilitati sa cheltuiasca atat cat are nevoie si veti vedea ca marele fost sindicalist Ciorbea va fi un Avocat al Poporului docil", a spus Basescu, potrivit Mediafax.

El a continuat: "Un Avocat al Poporului responsabil ar fi atacat Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii Educatiei, pe care a dat-o Guvernul de curand, si care a facut din nou, din Educatie, un chiosc la care sa se poata acizitiona diplome".

Seful statului si-a inceput discursul felicitand Partidul Miscarea Populara pentru rezultatele in alegeri si a amintit ca "este nevoie de un partid nou, caruia sa nu i se poata reprosa compromisuriel pe care le-au facut celelalte partide, iar eu am fost parte a acestor compromisuri".

"Stiu ca anuntaserati obiective mai mari, dar privind la realitatea alegerilor, astazi, la rece, nu pot decat sa va felicit, ati trecut pragul, 6,2%, v-ati legitimat ca partid membru al PE", a spus Traian Basescu.

El a PDL pentru fuziunea cu liberalii, despre care a spus ca sunt "in banca compromisului murdar" cu cei care au dat lovitura de stat in 2012.

Traian Basescu a vorbit si despre relatia cu presa, laudind B1Tv si Evenimentul Zilei pentru faptul ca au fost "singurele trusturi de presa care au luptat impotriva loviturii de stat din 2012". Presedintele a mai spus ca in mandatul sau "n-am prevazut ca in 2009 toate trusturile de presa se vor coaliza impotriva mea, cu exceptia Evenimentului Zilei, dar am stiut ca nu vreau sa fac parte dintre presedintii care din cind in cind cheama directorii de presa si face pe prostul. Erau chemati cei mai vocali si cei mai duri, si se facea presedintele ca e prost, ce sfaturi imi dati? Mi-as fi dorit sa fiu un partener al presei, dar unul distant, nu unul care devine sluga a presei. Hai sa vedem citi directori de presa s-au imbogatit de pe urma relatiei bune cu Nastase, citi au luat credite bune de la Bancorex si de la alte banci. Nu se duce corpul de control al lui Victoras Ponta sa verifice?".

Presedintele Basescu a vorbit si despre mostenirea sa politica si a enumerat principalele realizari ale celor doua mandate ale sale: "patru coduri, legea micii reforme in justitie, legi privind dialogul social, ramin inca lucruri de esenta in legea educatiei, in legea pensiilor care restabileste pensia in funcite de contributie". El a spus ca "mi-as fi dorit sa pot face legea sanatatii, care a fost gata, dar a existat mafia sanatatii si a trebuit sa renunt la ea, aduceti-va aminte ianuarie 2012".

"As fi vrut sa se intimple revizuirea Constitutiei - in primul rind pentru punerea in aplicare a referendumului din 2009, si reorganizarea administrativa. Dar, din 10 ani de mandate ca presedinte, doar 3 ani am avut un guvern al meu. In ceilalti 7 ani guvernele voiau orice, numai reforma nu", a adaugat Traian Basescu.

Vezi aici discursul complet al presedintelui