Organizatiile PDL si PNL din toate judetele tarii solicita Avocatului Poporului sa conteste de urgenta la Curtea Constitutionala ordonanta 49/2014, care modifica radical legea educatiei nationale. PDL a sesizat inca din 4 iulie institutia Avocatului Poporului cu privire la neconstitutionalitatea acestei Ordonante, anunta Raluca Turcan, vicepresedinte Alianta Crestin Liberala, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

In data de 31 iulie, "Avocatul Poporului ne-a raspuns printr-o adresa ca institutia a cerut 'punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar si universitar [...] cu privire la oportunitatea si necesitatea masurilor reglementate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 49/2014'. D-lui Victor Ciorbea nu i-a cerut nimeni sa faca o analiza privind oportunitatea si necesitatea masurilor! Avocatul Poporului trebuie sa analizeze daca aceasta Ordonanta incalca Constitutia si sa sesizeze Curtea Constitutionala in aceasta speta", sustine Raluca Turcan.

Aceasta ii cere Avocatului Poporului sa raspunda la intrebarea: Care era urgenta pentru a emite Ordonanta de Urgenta? "In domeniul educatiei nu se poate legifera prin ordonante de urgenta, domeniul nefiind unul in care urgenta sa poata fi demonstrata. Pentru a functiona, sistemul are nevoie de predictibilitatea si coerenta prevederilor legislative", se arata in comunicat.

Alianta Crestin Liberala avertizeaza ca prin adoptarea de catre Guvern a Ordonantei de Urgenta nr. 49/26 iunie 2014 "sunt restranse doua drepturi constitutionale: dreptul la invatatura si dreptul la proprietatea privata". "Prin aprobarea acestei Ordonante, Guvernul si-a depasit limitele delegarii prevazute de Constitutie, este vorba despre o imixtiune nepermisa in competenta legislativa a Parlamentului, o violare a principiului separatiei puterilor in stat", potrivit comunicatului.

Raluca Turcan, vicepresedinte Alianta Crestin Liberala, declara ca ordonanta de urgenta care modifica legea educatiei "este un conglomerat de legi sau initiative legislative, fie declarate neconstitutionale de catre CCR, fie respinse in nenumarate randuri de societatea civila sau de catre Parlament".

Potrivit acesteia, "PSD a dat lovitura de gratie educatiei romanesti prin:

  • politizarea excesiva a sistemului educational, atat la nivel preuniversitar, cat si universitar;
  • scaderea calitatii actului de educatie prin dubla masura intre prestatorii de servicii educationale privati si de stat sau prin accesul tinerilor care nu au promovat examenul de Bacalaureat in colegiile din cadrul unor universitati;
  • re-centralizarea sistemului scolar;
  • renuntarea la masteratul didactic - se introduce arbitrariul in procesul de formare a cadrelor didactice;
  • imprastierea putinilor bani pe nenumarate sesiuni de bacalaureat sau pregatiri inutile - este vorba de o dubla finantare;
  • impunerea unor interese imobiliare, atat ale fondatorilor unor institutii de invatamant particular si confesional particular, cat si al Baronilor locali, prin simplificarea transferurilor de terenuri din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitati administrativ-teritoriale;
  • repornirea tiparnitei diplomelor de doctorat la forma fara frecventa".

"Toate aceste actiuni nu sunt simple transferuri electorale, sunt actiuni care vor degrada si mai grav starea invatamantului romanesc in viitorul apropiat. In concluzie: ACL cere Avocatului Poporului sa conteste de urgenta OUG 49/2014 la CCR", se arata in comunicatul remis HotNews.ro de catre Raluca Turcan, vicepresedinte ACL.

Amintim ca presedintele Traian Basescu i-a cerut de doua ori lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu Ordonanta de urgenta care stopeaza reforma din Educatie. Prima solicitare a fost facuta pe 4 iulie, dupa care PDL a sesizat si el institutia, iar a doua solicitare a presedintelui a fost in 28 iulie. Avocatul Poporului este singura institutie abilitata sa atace la Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta adoptate de guvern. In lipsa atacarii la CCR, o ordonanta de urgenta produce efecte imediat dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial, iar OUG 49/2014 a fost publicata in Monitor pe 30 iunie 2014.

  • Guvernul Ponta a adoptat in sedinta, pe 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale.
  • OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregatirea elevilor fara bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autoritatilor locale, organizarea de doctorate la formele de invatamant cu frecventa redusa
  • Vezi aici textul OUG comparat articol cu articol cu Legea Educatiei

Citeste si: