Nicolae Ceausescu este considerat cel mai potrivit presedinte pe care l-a avut Romania, arata rezultatele unui barometru INSCOP, citate de Agerpres.

Ion Iliescu si Nicolae Ceausescu in 1976Foto: Fototeca comunismului

Potrivit cotidianului Adevarul, care a comandat sondajul, respondentii au fost solicitati sa aleaga din lista presedintilor Romaniei pe cel care, in opinia lor, s-a potrivit cel mai bine functiei. Lista a cuprins politicienii care, indiferent de regim, au detinut titlul de presedinte al republicii, ordonati cronologic: Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu.

Nicolae Ceausescu ocupa primul loc, 24,7% dintre romani considerandu-l cel mai potrivit presedinte pe care l-a avut Romania. Pe locul al doilea in acest clasament se situeaza Ion Iliescu, cu 19,1% din optiunile publicului, Traian Basescu - pe locul al treilea, cu 14,2%, iar Emil Constantinescu - pe patru, cu 9,7%.

Pe de alta parte, 23,9% dintre respondenti considera ca niciunul dintre cei patru nu s-a ridicat la inaltimea functiei. Proportia celor care nu au raspuns la aceasta intrebare a fost de 8,4%.

Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP, sustine ca datele confirma tendinta de lunga durata de indepartare a romanilor de personajele politice ale momentului si ale istoriei recente.

"In realitate, vorbim despre o falsa pozitivare a unui Nicolae Ceausescu care este asociat cu o perioada perceputa ca mai ordonata din punct de vedere al vietii cotidiene, dar ale carei lipsuri s-au mai uitat. Pozitivarea relativa a lui Ceausescu vine si in scopul evidentierii imaginii totusi defavorabile pe care publicul o are cam despre toti presedintii postdecembristi ai Romaniei. Sa nu uitam ca spre finalul mandatelor toti acestia au incheiat cu un nivel redus de incredere publica", adauga Darie Cristea.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 1-6 iulie. Volumul esantionului a fost de 1.055 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Eroarea maxima admisa a datelor este de ￯ 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Chestionarele au fost aplicate in 38 de judete si Municipiul Bucuresti, intr-un total de 75 de localitati (orase mari, medii si mici, comune, sate). Esantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensamantului populatiei din 2011