Un pompier somer, cativa pensionari, doua vedete de televiziune si un actor se afla printre cei care si-au depus candidaturile pentru unul dintre cele 32 de posturi de deputat in Parlamentul European care revin Romaniei. Aceste candidaturi se adauga celor anunate de marile partide. Vezi aici o analiza HotNews a candidatilor la europarlamentare.

CandidatiFoto: Hotnews

Pana pe 5 aprilie, toti candidatii vor afla daca Biroul Electoral Central le va admite sau respinge candidaturile, in masura in care au indeplinit conditiile legale, cea mai dificila fiind strangerea numarului de minim de semnaturi de sustinere, cate 100.000 pentru candidatii independenti si 200.000 pentru partide.

Daca vor reusi sa acceada in Parlamentul European, ei vor beneficia de un salariu lunar de 7.000 de euro, pentru urmatorii 5 ani.

HotNews.ro va prezinta o lista de candidati ciudati sau surprinzatori inscrisi pentru alegerile europarlamentare din 25 mai:

  • Radu Moraru. Cunoscutul realizator al postului Nasul TV deschide lista Partidului Ecologist Roman pentru europarlamentare. Pe lista afisata la Biroul Electoral Central, Moraru figureaza cu profesia de sociolog. Pe locul al patrulea pe lista ecologistilor este Teodor Maries, fost candidat al Fortei Civice pentru un colegiu de senator din Timisoara. La "ocupatie", Maries se declara "presedinte de asociatie", el fiind seful Asociatiei 21 Decembrie 1989. De profesie, este constructor.
  • Dan Diaconescu. OTV-istul deschide lista partidului omonim - Partidul Poporului "Dan Diaconescu". Pe locul al doilea este Simona Man, presedinta din acte a partidului, iar pe locul al treilea este Diana Voiculescu, directoarea OTV-ului.
  • Sebastian Bodu. Actual europarlamentar PDL, Bodu nu a mai fost inclus pe lista partidului pentru un nou mandat, el intrand si in conflict cu seful democrat-liberalilor, Vasile Blaga. Candidatura lui Bodu nu este atat ciudata, cat imprevizibila, din perspectiva schimbarii partidului - el a intrat pe lista PNTCD, pe locul al doilea. Fost sef al Fiscului in perioada 2005-2007, de numele lui Bodu se leaga anchetele care au condus in cele din urma la condamnarea unor sefi din fotbal, printre care Gica Popescu, Giovani Becali, George Copos, Jean Padureanu, Meme Stoica. Lista PNTCD este deschisa de presedintele partidului, Aurelian Pavelescu. Pe locul al patrulea pe lista taranistilor figureaza Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului.
  • Mircea Diaconu. Nu a mai avut loc pe lista PNL, dupa ce justitia l-a declarat definitiv si irevocabil incompatibil, insa Mircea Diaconu a strans semnaturi pentru o candidatura ca independent. Pe listele afisate de BEC, cunoscutul actor de teatru si film figureaza ca "pensionar".
  • Tot candidat independent se vrea si un somer din Bucuresti. Vasile Iustiuc, in varsta de 40 de ani, se declara pompier militar, ca profesie, insa figureaza ca fiind "fara ocupatie". "Or sa-mi respinga candidatura, pentru ca nu am strans 100.000 de semnaturi. Cum sa strang eu 100.000 de semnaturi?!", spune pretendentul la salariul de 7.000 de euro pe luna, sprijinit de un stalp al Salii Palatului, unde isi are sediul Biroul Electoral Central.
  • Danut Liga. Fostul deputat PDL candideaza ca independent la europarlamentare. De profesie jurist, el a propus amenzi de pana la 10.000 de lei pentru romanii care refuza sa-si exercite dreptul de vot.
  • O ciudatenie este si lista PRM, partid europarlamentar actualmente. Atat Gheorghe Funar, cat si Corneliu Vadim Tudor isi revendica functia de presedinte al Partidului Romania Mare, ambele "aripi" anuntand liste de candidati la europarlamentare.