Presedintele Comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu, a declarat luni ca noua lege fundamentala intareste autoritatea Parlamentului, iar, odata cu intrarea sa in vigoare, epoca presedintelui care promite tot si care apoi are pretentia sa faca tot, peste toti, va trece, citeaza Agerpres.

"Este o Constitutie care nu ia putere de la presedinte si da la primul-ministru sau invers, este o Constitutie care intareste autoritatea Parlamentului nu doar asupra Guvernului, ci practic asupra intregului sistem politic romanesc. Presedintele, nici conform Constitutiei actuale, nu avea atributia de a pune prim-ministru pe cine doreste sau de a respinge o propunere de remaniere, toate aceste lucruri au fost interpetari fie ale presedintelui, fie ale Curtii Constitutionale.

Nu vom mai avea un presedinte care, asemenea actualului presedinte, sa-si poata permite sa spuna si sa si faca, sa ignore rezultatul unor alegeri, ca ignora majoritate parlamentara, ca ignora precizarile exprese din Constitutie existente pana acum ca Guvernul este responsabil numai in fata Parlamentului. Avem un presedinte care este definit foarte clar in atributiile sale de reglementare, de mediator pe politica externa si de securitate nationala. Epoca presedintelui care promite tot si care apoi avea pretentia sa faca tot peste toti a trecut, daca aceasta Constitutie intra in vigoare", a explicat Antonescu, la finalul sedintei de luni Comisiei pentru revizuirea Constitutiei.

El a adaugat ca, potrivit noii legi fundamentale, presedintele nu va fi unul decorativ, dar ca acesta nu va mai putea "unelti impotriva unor majoritati parlamentare".

Antonescu a spus ca noua Constitutie il multumeste in perspectiva in care va fi ales presedintele tarii.

"Eu, ca si colegii mei din USL, nu am facut la capitolul atributii ale presedintelui decat sa aplicam ceea ce i-am cerut in interpretarea noastra presedintelui Basescu chiar pe vechea Constitutie si ce le-am spus oamenilor ca vom face daca ne dau voturile. Cred ca atributiile presedintelui sunt oricum destul de multe, destul de grele, incat sa poata face obiectul de activitate al cuiva", a incheiat Antonescu.