​Reflectii finale - vezi intreg discursul pe EurActiv.ro, partener media la eveniment

Alina Bargaoanu, rector SNSPAFoto: photobytht.eu
  • Pentru ca proiectul regionalizarii sa reuseasca in Romania, ca in orice alt stat european, sunt necesare cateva preconditii. In primul rand, trebuie garantat faptul ca regionalizarea nu serveste o agenda ascunsa pentru ca, odata creata constiinta in jurul unei astfel de posibile suspiciuni, consensul este greu, daca nu chiar imposibil de atins. In al doilea rand, regionalizarea trebuie realizata avand in minte in principal obiective de dezvoltare economica si de bunastare pentru locuitorii tarii si mai putin obiective politice (in sensul larg al cuvantului).
  • Pentru aceasta, este necesara studierea potentialului de dezvoltare economica a „locurilor” (conform terminologiei lui F. Barca), delimitarea lor pe criterii functionale; si, mai ales, este nevoie de elaborarea unei strategii de dezvoltare pentru intreaga tara, pe care strategiile de dezvoltare ale regiunilor definite in termeni functionali sa o potenteze.
  • Asa cum am spus, regionalizarea, la fel ca procesul de absorbtie a fondurilor europene, cunoaste un proces de deformare. Astfel, din parghii esentiale pentru dezvoltare, au inceput sa fie frecvent prezentate drept singurele modalitati care ar putea atenua efectele crizei economice si propulsa tara noastra pe o traiectorie a bunastarii. Acest tip de deformare este poate accentuat de actualul context economic, care favorizeaza gandirea in termeni de solutii unice, miraculoase, salvatoare. Dar cu siguranta ea precede criza economica.

In aprecierea noastra, deformarile, supralicitarile si neintelegerile care caracterizeaza dezbaterea in jurul reformei regionale reflecta anumite slabiciuni. Dintre acestea, cea mai pregnanta ni se pare slaba capacitate de a elabora o strategie de dezvoltare, de a construi consensul in jurul acesteia si de a canaliza toate resursele societatii pentru punerea ei in practica.