Presedintele PNL Crin Antonescu, co-presedinte USL, a precizat marti ca protocolul Uniunii exista, este in vigoare, nu a fost nici denuntat, nici anulat, transmite Agerpres.

"USL exista, protocolul USL nu este nici suspendat, nici anulat. Protocolul USL este un document oficial, constitutiv al aliantei, el este semnat, depus la Tribunal si atata vreme cat Uniunea exista, cat nu a fost modificat sau denuntat este evident ca si acest protocol este in vigoare", a spus Antonescu, la Palatul Parlamentului.

El a sustinut ca, in situatia in care sunt necesare clarificari sau suplimentari ale protocolului USL, liberalii vor discuta aceste lucruri cu social-democratii.

"Ideea pe care premierul, presedinte PSD, dl Victor Ponta a lansat-o in spatiul public, si anume aceea a intentiei domniei sale si a celor din PSD, partenerilor nostri de a avea niste discutii pentru ceea ce nu stiu daca domnia sa sau dvs au numit renegocierea protocolului, sta in felul urmator: Eu nu cred, sigur sunt dispus la orice discutie si suntem dispusi la orice discutie, sunt partenerii nostri si discutam orice subiecte, nu cred ca despre o renegociere a protocolului avem a discuta, pentru ca nu am cunostinta de vreun punct din acel protocol care sa fie pus in discutie. Daca este vorba de a adauga, de a veni cu niste articole suplimentare, de a ne referi la niste situatii care s-au ivit pe parcurs exact ca si la revizuirea Constitutiei, viata, evolutia lucrurilor ne invata, ca este nevoie de clarificari sau de suplimentari, evident ca vom sta la dispozitia colegilor nostri pentru discutii in acest sens cu toata deschiderea si cu toata buna-credinta", a aratat liderul liberalilor.

Antonescu a subliniat ca protocolul USL poate fi suspendat la tribunal, si nu prin "comentarii".

"Protocolul ori te duci la tribunal sau iei o decizie politica si il suspenzi, cu consecintele de rigoare, ori este in vigoare. Protocoalele de felul acesta, documente oficiale depuse la tribunal si care fac baza unei coalitii, unei aliante politice nu se suspenda prin comentarii. Se suspenda cu acte in regula. Deci protocolul nu este suspendat", a punctat liderul PNL.

El a aratat ca articolul privind sanctionarea membrilor USL din protocol este simplu si clar, afirmand ca daca exista dorinta de nuantare sau de discutare a acestuia nu are nimic impotriva. De asemenea, presedintele PNL a aratat ca la Delegatia permanenta a liberalilor nu va fi luat in discutie cazul senatorului Sorin Rosca Stanescu.

Antonescu a precizat ca raporturile de forte dintre el si presedintele PSD Victor Ponta sunt aceleasi, aratand ca relatia sa cu acesta nu s-a schimbat pe fond si ca nu simte pericolul ruperii USL.

"Este o relatie care in anumite momente a traversat, a trecut printr-o cumpana, cum este si acest moment. Am avut si eu momentul meu de nemultumire, l-am spus, pe anumite teme, a avut acum si premierul momentul sau de nemultumire pe alte teme, dar pe de alta parte lucrurile fiind depasite si atunci si acum. Pe de alta parte, este o relatie care a castigat in sensul ca spre deosebire de perioada din Opozitie este incarcata in mod firesc acum cu mai multa responsabilitate", a afirmat Antonescu.

Totodata, el a subliniat ca destinul USL nu se pune si nu s-a pus in discutie in cadrul PNL, chiar in momentul unor crize. Uniunea "inseamna si garantia de stabilitate si de perspectiva a romanilor din punct de vedere politic, parlamentar si guvernamental. Este o miza mult prea mare ca sa o punem in discutie la un incident sau altul", a spus Antonescu.

  • UPDATE Crin Antonescu: Exista riscul unor falii in USL, agravarea trebuie prevenita repede

Presedintele PNL a mai afirmat marti ca in cadrul USL exista "riscul unor falii", punctand ca agravarea acestora trebuie prevenita repede.

'Discutiile interne sunt intotdeauna, din punctul meu de vedere, de asumat. Nu am, din ceea ce am spus cu adevarat, nimic de retras si daca am spus ca intr-adevar exista riscurile unei falii, am facut-o cu toata buna credinta, pentru a le preveni, pentru ca ele exista. Si sunt si eu constient, cum este si premierul Ponta, ca avem de lucru, mult si repede, la prevenirea unor agravari in privinta acestor falii. In primul rand la capitolul incredere, si acum nu mai vorbesc de increderea intre doi oameni, vorbesc de increderea intre multi oameni", a declarat Antonescu, la Palatul Parlamentului.

El a sustinut ca PNL nu poate fi asociat cu faptul ca face jocul PDL din 2005-2006.

"Premierul se teme, cum a spus, de asa ceva. L-am asigurat si il asigur ca nu are niciun motiv. Deci sa nu se teama degeaba. Nu are niciun motiv, nu este nicio comparatie intre cele doua situatii. Reamintesc faptul ca PNL a avut o stabilitate, fermitate si o constanta de nediscutat. Reamintesc ca PNL a respins toate ofertele intime sau publice ale lui Traian Basescu si ale PDL in anul 2008, in 2009, dupa 2009, totdeauna, ca PNL a refuzat cu maxima fermitate sa ia in considerare orice alta ipoteza dupa formarea USL, ca pe parcursul campaniei electorale, cand Traian Basescu incerca sa joace politic ideea ca ar putea fi desemnat un alt premier, ca poate ar fi un premier de la PNL, ca poate s-ar crea o alta combinatie, PNL a avut o maxima fermitate si nicio secunda nu a pus la indoiala sau nu a cultivat echivocul in jurul ipotezei angajate - Victor Ponta premier, guvern USL, adica PSD, PNL", a spus liderul PNL.

Antonescu a precizat ca PNL nu este "nici PDL si nici PSD din 2009".

"Au fost niste declaratii nu numai ale d-lui Rosca Stanescu, nu numai dintr-o parte, dar, atentie, nu exista niciun motiv de temere ca cineva in PNL sau PNL ar dori sa fie cu un picior la Putere sau cu un picior in Opozitie, pentru ca nicio masura majora a Guvernului nu a fost contestata de PNL, pentru ca toate optiunile Guvernului au fost asumate integral de PNL asa incat nu cred ca cineva ar motive sa se teama de o astfel de duplicitate a PNL. Ca a existat experienta PD in 2005-2006, ca a existat experienta PSD in 2009, asta poate sa suplimenteze teama d-lui Ponta, dar eu il asigur ca PNL nu este nici PDL si nici PSD din 2009", a subliniat liderul liberal.

Protocolul USL trebuie rediscutat, a declarat luni premierul Victor Ponta, in urma disputelor generate de Sorin Rosca Stanescu, subliniind insa ca acest lucru nu inseamna in niciun caz ca nu mai functioneaza coalitia de guvernare in parlament si la nivelul autoritatilor locale.

"Va trebui sa facem o echipa de negociere si sa updatam protocolul. Sunt lucruri care nu mai sunt necesare, precum alegerile locale, alegeri parlamentare", a precizat seful PSD.

Intrebat cine va face parte din echipa de negociere a social-democratilor, Ponta a raspuns: "La noi e liniste intotdeauna, dl Dragnea si cu mine". In opinia sa, "nu e asa o graba" in demararea acestui proces.

Intrebat ce inseamna sintagma folosita in cursul diminetii - protocolul este suspendat - primul ministru a precizat ca a fost vorba despre o formula juridica, cand un articol dintr-o intelegere nu este respectat. "Asta nu inseamna in nicun caz ... coalitia in parlament si autoritatile locale merge in continuare cu formula USL", a continuat Ponta, subliniind: "Candidatura dl Antonescu ramane valabila".