Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a suspendat luni sedinta de plen pentru a acorda o pauza de consultare intre liderii de grupuri, dupa ce liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a solicitat introducerea pe ordinea de zi a legii referendumului, stabilindu-se ca legea sa intre in plenul de joi, relateaza Mediafax.

Sarbu a cerut, la inceputul sedintei, introducerea pe ordinea de zi a sedintei de luni a proiectului care modifica legea referendumului, pentru dezbatere si aprobare. Initiativa legislativa reglementeaza faptul ca demiterea presedintelui se poate realiza cu majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum.

Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a sustinut ca nu a primit raportul Comisiei juridice pe actul normativ si nu poate supune votului pentru introducerea pe ordinea de zi a unei propuneri fara raportul comisiei de specialitate.

Presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla (PSD), i-a spus ca raportul comisiei se afla pe biroul sau, iar Vasile Blaga a precizat ca in acel moment a primit documentul.

In consecinta, presedintele Senatului a acordat o pauza de consultari de cinci minute intre liderii de grupuri. "Putem discuta cat doriti daca doriti sa blocam sedinta", a precizat Blaga.

La redeschiderea sedintei, liderul senatorilor PSD a anuntat ca a convenit ca joi sa fie convocata o noua sedinta de plen a Senatului, pentru discutarea proiectului de modificare a Legii referendumului.

Totodata, plenul a aprobat prin vot convocarea sedintei de plen de joi, cu 79 de voturi "pentru", 20 de voturi "impotriva" si patru abtineri.

Propunerea legislativa semnata de senatorul PSD Georgica Severin si senatorul PNL Cornel Pieptea modifica in Legea referendumului conditia care trebuie indeplinita pentru ca seful statului sa poata fi demis prin referendum. Astfel, presedintele ar putea fi demis daca in favoarea acestei propuneri s-ar inregistra jumatate plus unul din voturile valabil exprimate, spre deosebire de conditia aflata in prezent in vigoare, anume aceea ca in favoarea demiterii sa se exprime jumatate plus unul din cetatenii cu drept de vot.

Raportul la acest act normativ a fost aprobat luni in Comisia juridica.

Propunerea de modificare a Legii referendumului urmeaza sa fie supusa votului in plenul Senatului, pentru ca decizia finala in acest caz sa fie luata in Camera Deputatilor.

Presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla (PSD), a declarat ca initiativa legislativa a intrunit acordul majoritatii membrilor comisiei, fiind realizata o "reparatie" a Legii referendumului.

"Am revenit la forma initiala a legii, astfel incat demiterea poate fi aprobata cu majoritatea voturilor valabil exprimate, spre deosebire de forma actuala in care este nevoie de votul majoritatii alegatorilor", a explicat Grebla.

El a precizat ca actuala reglementare, introdusa la inceputul acestui an, face imposibila demiterea presedintelui prin vot, intrucat este putin probabil ca la un referendum sa se prezinte la urne si sa voteze favorabil jumatate din numarul alegatorilor.