"Eu cred ca este posibila o schimbare de lider la nivelul PDL, implicit la Guvern. (...) Poate repatriaza pe cineva de la Bruxelles, au un presedinte de Senat, dl.Stolojan este specialist pe partea economica, au resurse" a declarat, la Discutia de Luni, Csaba Asztalos, membru UDMR si presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Acesta sustine ca, in cazul schimbarii premierului Boc, anticipatele ar putea fi o solutie inclusiv pentru PDL, care in contextul economic actual nu va putea recupera daca alegerile se vor tine la termen. Astalosz mai spune ca UDMR va discuta marti, 31 ianuarie, tema anticipatelor in grupurile UDMR, dar ca o decizie va fi luata in cursul acestei saptamani la sedinta Consiliului Operativ al Uniunii.

Asculta integral interviuil cu Csaba Asztalos

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Csaba Asztalos la Discutia de Luni:

  • Guvernarea si-a asumat luarea unor masuri foarte nepopulare sub rezerva ca anul electoral va fi un dezghet din punct de vedere economic si ca va putea sa compenseze cu masuri de recuperare a acestor taieri.
  • Nu cred ca o posibila marire a pensiilor si salariilor ar schimba radical climatul opiniei publice astfel incat organizarea alegerilor la termen ar oferi un orizont de timp mai optimist pentru partidele la guvernare. 
  • Intrebare este: daca se fac alegerile la termen, care vor fi solutiile pana la termen in sensul de reforma? Exista un calcul in care pierderile politice, in cazul anticipatelor, ar fi mult mai mici decat daca s-ar face in noiembrie. S-ar putea ca pe acest trend, in noiembrie, rezultatul sa fie  mult mai prost decat cel care s-ar putea obtine prin anticipate.
  • Pe de alta parte, alegerile anticipate ar constitui si o forma de detensionare a relatiilor sociale. Electoratul ar fi chemat sa valideze un program al unei coalitii, partid, prin alegeri. Alegerile anticipate sunt o procedura constitutionala.

  • Maine, grupurile parlamentare UDMR vor discuta acest subiect. Decizia probabil ca se va lua la Consiliul operativ al Uniunii, inca nu s-a stabilit cand, dar se preconizeaza ca in cursul acestei saptamani.
  • Principalul partid de guvernamant trebuie sa raspunda la un set de intrebari cu privire la strategia electorala: daca doreste sa abordeze anul electoral cu actualii lideri, cu actualul guvern, cu actualul premier sau nu. Or, exista semnale in PDL ca se doreste o schimbare. Si dl Preda si dl Oltean au facut referire la aceste lucruri. Or, in momentul in declanseaza o astfel de procedura se deschide inclusiv subiectula anticipatelor.
  • Problema principalului partid de guvernamant este cea a abordarii campaniei electorale din aceasta pozitie destul de dificila in care se afla ca urmare a crizei economice, ca urmare a crizei Arafat, faptul ca nu mai gestioneaza climatul opiniei publice, pe care a reusit sa-l tina sub control pana anul trecut in decembrie. A reusit sa introduca aceasta perceptie ca USL este sub 50%, ca exista o speranta ca principalul partid de guvernamant sa obtina un rezultat rezonabil la alegeri. Odata cu cazul Arafat PDL s-a debusolat, a pierdut aceste elemente de comunicare. 
  • Eu cred ca este posibila o schimbare de lider la nivelul PDL, implicit la Guvern. Sunt conexate. Daca se va face schimbarea la nivel de prim ministru nici functia de presedinte al partidului nu mai are logica sa ramana la aceeasi persoana. Este problema dansilor, cred ca au lideri. Poate repatriaza pe cineva de la Bruxelles, au un presedinte de Senat, dl.Stolojan este specialist pe partea economica, au resurse. 
  • O majoritate este necesara pentru investirea unui nou guvern, depinde de program, ce se urmareste, dar din punctul meu de vedere anticipatele sunt mai probabile in acest caz decat un Guvern care sa duca pana in noiembrie. 
  • Speranta PDL este ca pana in noiembrie va reusi sa recupereze. Or, toate datele de pe teren, inclusiv cele economice, recesiunea care se arata in Europa, nu prea sustin aceasta speranta. Dar e o situatie destul de complexa. Sunt lupte interne in PDL. Daca isi asculta analistii anticipatele ar fi o solutie, inclusiv pentru PDL. Poate ar putea sa recupereze mai mult cu anticipatele decat cu alegerile la termen. Sa ne amitim ca prima cerinta maximala a acestor proteste a fost alegerile anticipate.