Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a anuntat luni ca solicitarea pentru convocarea sesiunii parlamentare extraordinare a fost depusa la Parlament, transmite Agerpres. Potrivit "unui scenariu optimist", sesiunea ar putea sa inceapa luni, 23 ianuarie, a spus liberalul. Duminica, USL a anuntat ca va solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare "care sa dezbata situatia politica actuala si tensiunile sociale fara precedent", si care sa genereze "o solutie politica care sa preintampine escaladarea acestor tensiuni", mentionand totodata ca "singura solutie rationala" este declansarea alegerilor anticipate.

"A fost depusa. Domnul Eugen Nicolaescu (n.r. - liderul deputatilor liberali) m-a informat ca solicitarea a fost deja transmisa. Asteptam reactia institutionala de la Camera Deputatilor si Senat, convocarea unei sedinte de Birouri permanente reunite, care speram noi sa si aprobe cererea noastra", a afirmat Voicu.

Intr-o declaratie facuta la finalul sedintei Biroului Permanent Central al PNL de luni, Mihai Voicu a spus ca proiectele propuse de liberali pentru ordinea de zi a acestei sesiuni sunt discutarea situatiei politice - pentru ca Parlamentul are acest drept, sa dezbata situatia politica - si analiza reactiei autoritatilor fata de evenimentele din ultimele zile.

"Nu depinde neaparat de noi data la care se va face aceasta sedinta, dar este o chestiune de zile. Daca ar fi sa fac un scenariu optimist, cred ca luni ar putea fi facuta sesiunea extraordinara. Daca maine sau poimaine vom fi convocati in Birouri reunite, sesiunea poate fi convocata luni", a declarat purtatorul de cuvant al PNL.

Cum se convoaca sesiunea extraordinara

Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc in doua sesiuni ordinare pe an. Constitutia stabileste ca prima sesiune incepe in luna februarie si nu poate depasi sfarsitul lunii iunie. A doua sesiune incepe in luna septembrie si nu poate depasi sfarsitul lunii decembrie.

Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc si in sesiuni extraordinare, la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului Permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor.

Convocarea Camerelor se face de presedintii acestora.

Cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare se face in scris si va cuprinde ordinea de zi propusa, precum si perioada de desfasurare a sesiunii. Neaprobarea de catre Camera a ordinii de zi solicitate impiedica tinerea sesiunii extraordinare.