Actul de la 23 august a schimbat soarta Ardealului si a pozitiei Romaniei la negocierile de dupa razboi, a declarat marti seara fostul presedinte Ion Iliescu, care participa la spectacolul de gală organizat la Opera Romana în cadrul manifestărilor dedicate 'Jubileului 90' al Regelui Mihai I.

"Actul de la 23 august a schimbat modul in care au mai trecut trupele rusesti" prin Romania si au schimbat "soarta Ardealului", a spus Ion Iliescu, care a explicat ca, in lipsa acestei decizii, actiunile Armatei Rosii pe teritoriul tarii noastre ar fi putut fi mult mai dure.

"Cine nu intelege aceste consecinte ale actului de la 23 august nu intelege istoria noastra si un moment crucial care ar fi putut schimba complet soarta si fizionomia societatii si a teritoriului tarii noastre", a comentat fostul sef al statului.

Declaratia sa vine dupa ce actualul presedinte, Traian Basescu, l-a atacat extrem de dur pe fostul rege al Romaniei, Mihai I, afirmand, in luna iunie, ca acesta a fost "sluga la rusi" iar abdicarea sa a reprezentat un "act de tradare a interesului national".

Traian Basescu nu a participat marti la discursul sustinut de regele Mihai I in Parlamentul Romaniei, fiind plecat la Bruxelles, unde a avut o intalnire cu Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.